Παράδοση τεμαχίου λειψάνου του Οσίου Δημητρίου εκ Μιστίου

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 20/01/2014

Εκ της Ι.Μ. Την Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2014 τελέσθηκε στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως Σωτήρος στην Αλεξανδρούπολη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία από τον Μητροπολίτη μας κ. Άνθιμο. Πλήθος πιστών παρακολούθησαν με κατάνυξη την Θεία Λειτουργία και μετά το τέλος της, το τελετουργικό παράδοσης τεμαχίου από τα λείψανα του Οσίου Δημητρίου από το Μιστί Καππαδοκίας σε ιερείς των Ενοριών της Ιεράς Μητροπόλεως Πολυανής και Κιλκισίου, αλλά και Καππαδοκικών πολιτιστικών φορέων του νομού Κιλκίς που μετέβησαν στην πόλη μας γι' αυτόν τον λόγο.

Η παράδοση του τεμαχίου των λειψάνων έγινε μετά από αίτημα των Καππαδοκών κατοίκων των χωριών Ν.Αγιονερίου, Πλαγιάς και Ξηροχωρίου, το οποίο αίτημα δια της Ιεράς Μητροπόλεως Πολυανής και Κιλκισίου κατετέθη στην Μητρόπολή μας και έγινε αποδεκτό λόγω της κοινής καταγωγής που συνδέει τους κατοίκους πολλών χωριών της περιοχής του νομού Κιλκίς με τον τόπο καταγωγής του Καππαδόκη Οσίου (το χωριό Μιστί Καππαδοκίας). 
Λόγω της ευλάβειας που νιώθουν προς τον Όσιο Δημήτριο όλοι οι Μιστιώτες απόγονοι των προσφύγων της Καππαδοκίας, αποφασίστηκε η παραχώρηση τμήματος από τα λείψανά του, τα οποία θα τοποθετηθούν μόνιμα στον Ιερό Ναό Άγίου Βασιλείου και Αγίου Παντελεήμονος Ν. Αγιονερίου Κιλκίς, ώστε οι Καππαδόκες κάτοικοι να λαμβάνουν τη χάρη του δικού τους Αγίου.

Τα λείψανα του Οσίου Δημητρίου από το Μιστί είναι θησαυρισμένα εδώ και δύο χρόνια σε μόνιμο προσκυνητάρι του Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, όπου μεταφέρθηκαν τον Ιανουάριο του 2012 από την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου Ιάνας, με πρωτοβουλία του Συλλόγου Καππαδοκών Έβρου σε συνεργασία με την Μητρόπολη.

Ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος στο λόγο του,  με ιδιαίτερη έμφαση εκθείασε τις προτεραιότητες που φαίνεται ότι έθεταν οι ταλαιπωρημένοι εκείνοι πρόσφυγες Καππαδόκες, όταν έχοντας τη δυνατότητα να πάρουν μαζί τους ελάχιστα πράγματα, λόγω και των συνθηκών του μακρινού ταξιδιού, υπάρχοντα κ προσωπικά αντικείμενα, εκείνοι προτιμούσαν να τους συνοδεύουν τα οστά των Αγίων τους, οι εικόνες και τα Ιερά Ευαγγέλια.

Τμήμα των λειψάνων παρέλαβαν από τον Μητροπολίτη μας οι ιερείς της Μητροπόλεως Κιλκισίου, π. Γεώργιος και  π. Θεόδωρος, οι οποίοι συνόδευσαν τη μεγάλη αντιπροσωπεία πιστών από οικισμούς της περιοχής, που μετέβησαν στην πόλη μας με μεγάλη συγκίνηση για να παραλάβουν το ιερό τεμάχιο.

Παρόντες στην Θεία Λειτουργία και στην τελετή ήταν ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου ‘Μιστί’ Ν. Αγιονερίου κ. Κουρτίδης Βλάσης, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ξηροχωρίου Θεσσαλονίκης κ. Τσινασλανίδης Ιάκωβος, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Πλαγιάς Κιλκίς κ. Σαρβανίδης Χρήστος, καθώς και εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων Καππαδοκών της περιοχής της Θράκης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με προσωπική επιμέλεια του αρχιμανδρίτου π. Γεωργίου από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, συντάχθηκε ειδική Ακολουθία για τον Άγιο Δημήτριο από το Μιστί Καππαδοκίας και μέρος της εψάλλη για πρώτη φορά την Κυριακή στη Θεία Λειτουργία.

Μετά το τέλος της τελετής, οι κάτοικοι των χωριών του Κιλκίς βρέθηκαν στην  Καππαδοκική Εστία, όπου είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν το Μουσείο Καππαδοκικής Ιστορίας που κοσμεί το κτίριο και κρατά άσβεστη την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά των Καππαδοκών.