«10 ευρώ για ένα πλινθότουβλο»

Οικουμενικό Πατριαρχείο | Δημοσίευση: 15/01/2014

Έχει περάσει ένας μήνας από τη 14η Δεκεμβρίου 2013, όταν λίγες μέρες πριν τον εορτασμότων Χριστουγέννων καταστράφηκε από πυρκαγιά το Καθολικό της Ιεράς Μονής Αγίας Βαρβάρας στο Μοντανέρ, στην περιφέρεια Βένετο της Ιταλίας.

Το Ελληνορθόδοξο γυναικείο Μοναστήρι της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και της Αγίας Βαρβάρας βρίσκεται στη Βόρεια Ιταλία, σε απόσταση 60 χλμ. από τη Βενετία, κοντά στην ιστορική πόλη του Βιττόριο Βένετο και είναι επανδρωμένο με 4 αδελφές και 2 δόκιμες και ηγείται της Συνοδείας η Γερόντισσα Σεβαστιανή Αποστολάκη. Είναι το πρώτο γυναικείο Μοναστήρι,στη σημερινή εποχή, της Ιεράς Μητροπόλεως Ιταλίας και Μελίτης και μάλιστα πριν λίγα χρόνια το επισκέφτηκε η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος.

Η Αδελφότητα είναι γνωστή για την φιλοξενία της, τη σωστή ορθόδοξη μαρτυρία, χωρίς φανατισμούς μεσα στην καρδιά του Ρωμαιοκαθολικισμού, χάριν και των Μετοχίων της, στον Γκράντο, στην Αδριατική Θάλασσα, κοντά στην παλαιά Ρωμαϊκή πόλη της Ακουιλίας, με τη Βασιλική της Παναγίας της Κεχαριτωμένης, καθώς και στο Φέλτρε στις Άλπεις, με το Μετόχι των Αγίων Μαρτύρων Βίκτωρος και Στεφανίας.

Δυστυχώς,λόγω βραχυκυκλώματος, ο Ναός και ένα μέρος της Μονής έχουν υποστεί στατικά προβλήματα και θα κατεδαφιστούν. Στις πρώτες δύσκολες μέρες όμως, η Πρόνοια του Θεού και η προστασία της Αγίας Βαρβάρας βοήθησαν τη Συνοδεία και τους πιστούς όλων των εθνικοτήτων να ζήσουν μια καινούργια πνευματικότητα, την πνευματικότητα της εν Χριστώ αγπάπης και ενότητας. Πόσοι φίλοι του Μοναστηριού, ορθόδοξοι και μη, πόσοι γνωστοί ήρθανε και έρχονται καθημερινά για να συμπαρασταθούν την Αδελφότητα!

Πρώτος ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ.κ.Γεννάδιος, ο οποίος την παραμονή των Θεοφανείων ευλόγησε τα Ύδατα, ο Πρωτοσύγκελλος της Μητροπόλεως Αρχ. Ευάγγελος μαζί με άλλους Ιερείς, η τοπική Καθολική Εκκλησία, η οποία αμέσως μας προσέφερε μια κοντινή εκκλησία για να μπορούν Μοναχές και πιστοί να εκκλησιάζονται.

Και τώρα, με τη βοήθεια των Αγίων μας, ξεκινά μια προσπάθεια για την ανοικοδόμηση του Ναού και του Μοναστηριού. Σε λίγες μέρες θα αρχίσει μια εκστρατεία-καμπάνια που θα ονομαστεί "ΔΕΚΑ ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΛΙΝΘΟ-ΤΟΥΒΛΟ". Ευελπιστούμε στη συνδρομή πολλών φίλων για την ανοικοδόμηση αυτής της πνευματικής ορθόδοξης όασης! Όσοι έχουν τη δυνατότητα να βοηθήσουν και για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούνται να απευθύνονται στον Ιερέα της Μονής, Π. Αθηναγόρα Φασίολο, στο τηλέφωνο 0039 338 6439390 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: athenagoras@libero.it , agia.barbara@libero.it