Με μοντέλο ΤΑΙΠΕΔ τα ακίνητα της Αρχιεπισκοπής

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 10/01/2014

Του Φώτη Κόλλια - Εuro2day.gr

Μπορεί να αποσύρθηκε προ ημερών, ως εκπρόθεσμη, η τροπολογία με την οποία παρεχόταν στην Εκκλησία μεγαλύτερη ευελιξία στη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας, αλλά η Αρχιεπισκοπή Αθηνών προχωρά κανονικά το σχέδιο για σύσταση εταιρείας αξιοποίησης ακινήτων με βάση ρύθμιση που προώθησε η κυβέρνηση στις αρχές του φθινοπώρου.

Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η καταγραφή της εκκλησιαστικής περιουσίας της Αρχιεπισκοπής από την PricewaterhouseCoopers, ενώ παράλληλα με τη σύσταση της Εταιρείας Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Ακίνητης Περιουσίας Α.Ε. πρόκειται να προκηρυχθεί διεθνής διαγωνισμός για την επιλογή συμβούλου διαχείρισης.
Ο τελευταίος θα αναλάβει τη διαχείριση της περιουσίας της Αρχιεπισκοπής με βάση τη διεθνή εμπειρία, αλλά και τις προβλέψεις της ρύθμισης που είχε ψηφιστεί προ μηνών, σε συμφωνία της κυβέρνησης με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο.

Εκκρεμεί, πάντως, η Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία το δημόσιο θα ορίζει τους εκπροσώπους του στο διοικητικό συμβούλιο της υπό σύσταση εταιρείας.

Η ρύθμιση προβλέπει πως το δημόσιο θα κατέχει το 50% των μετοχών της εταιρείας και συνεπώς θα λαμβάνει αντίστοιχο ποσοστό των εσόδων από την αξιοποίηση εκκλησιαστικών ακινήτων, τα οποία θα κατευθύνονται αποκλειστικά στη διεύρυνση των κοινωνικών υποδομών και στην αρωγή των πλέον ευπαθών και αδύναμων συμπολιτών μας.

Προβλέπεται, επίσης, πως η Αρχιεπισκοπή δεν παραχωρεί την κυριότητα των ακινήτων, αλλά τα δικαιώματα επ' αυτών με βάση μοντέλο που ακολουθεί και το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ), δηλαδή τις μακροχρόνιες συμβάσεις παραχώρησης.

Ιδιαίτερης σημασίας είναι και η δυνατότητα αξιοποίησης των εκκλησιαστικών ακινήτων μέσω Ειδικών Σχεδίων Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΣΧΑΣΕ), ώστε να ξεπεραστεί η χαώδης κατάσταση που επικρατεί σήμερα με τα χωροταξικά σχέδια.

Η εμπειρία από την Εταιρεία Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Ακίνητης Περιουσίας Α.Ε. αναμένεται να αξιοποιηθεί και από τις Μητροπόλεις ανά τη χώρα οι οποίες κατέχουν, επίσης, αξιόλογη ακίνητη περιουσία.

Όσο για την περιουσία της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, περιλαμβάνει κτίρια και οικόπεδα όπως το γνωστό «φιλέτο» των 83 στρεμμάτων στη Βουλιαγμένη (γειτνιάζει με το ακίνητο του Αστέρα και στο παρελθόν είχε εξεταστεί η από κοινού αξιοποίησή τους), το κτίριο στην οδό Μητροπόλεως που στέγαζε το υπουργείο Παιδείας (και έχει εξεταστεί η στέγαση του υπουργείου Περιβάλλοντος), τα 25.000 στρέμματα στην Πεντέλη (στο παρελθόν είχε εξεταστεί η αξιοποίηση τμήματος για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών) και περί τα 250 ακίνητα στην παραλιακή ζώνη (όπως έκταση 1.200 στρεμμάτων μεταξύ λίμνης Βουλιαγμένης και Βάρκιζας).

Πρόκειται για ακίνητα που μπορούν να προσελκύσουν επενδυτικό ενδιαφέρον, αλλά και να ενταχθούν στο ευρύτερο κυβερνητικό σχέδιο για αξιοποίηση της παραλιακής ζώνης.

Μάλιστα, με επιμονή του υπουργείου Ανάπτυξης, ιδρύθηκε και ανώνυμη εταιρεία (η Παράκτιο Μέτωπο) η οποία έχει ως στόχο την ανάπτυξη ενός ενιαίου σχεδίου για τη λεγόμενη Αθηναϊκή Ριβιέρα.