Τα ονομαστήρια του Μητροπολίτη Λαγκαδά Ιωάννη

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 07/01/2014

Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά-Πανδήμως και με κάθε εκκλησιαστική τάξη εορτάσθηκε την 7η  Ιανουαρίου ε.έ, η Συναξις του Τιμίου και Ενδόξου Προφήτου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου, ημέρα κατά την οποία άγει τα ονομαστήριά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης.

Την παραμονή της εορτής ετελέσθη στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίας Παρασκευής-Λαγκαδά ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου, ο οποίος και ομίλησε επικαίρως,  αναφερθείς εκτενώς στο βίο του εορταζομένου Αγίου, και συγχοροστατούντων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαρίσης και Τυρνάβου κ.κ. Ιγνατίου και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Θερμών κ.κ. Δημητρίου.

Την κυριώνυμο ημέρα της Μεγάλης εορτής της Συνάξεως του Τιμίου και Ενδόξου Προφήτου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου ετελέσθη Πανηγυρικό Αρχιερατικό Συλλείτουργο εις τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίας Παρασκευής-Λαγκαδά κατά την διάρκεια του οποίου έλαβε χώρα η εις Πρεσβύτερον Χειροτονία εις λαβών και το οφίκκιο του Αρχιμανδρίτου, του Αρχιδιακόνου της Ιεράς μας Μητροπόλεως π. Δημητρίου Κουκουλεκίδη, προεξάρχοντος του εορτάζοντος Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Ιωάννου, και συλλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ.κ. Θεοκλήτου, Νειλουπόλεως κ.κ. Γενναδίου (Πατριαρχείο Αλεξανδρείας)  και των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων Θεουπόλεως κ.κ. Παντελεήμονος και Θερμών κ.κ. Δημητρίου, ενώ παρέστησαν ο Ηγούμενος της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής των Βλατάδων Αρχιμ. π. Νικηφόρος Ψυχλούδης, οι Καθηγούμενοι των Ιερών Μονών Αγίας Θεοδώρας και Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, π. Δαβίδ Τζιουμάκας, Αγίου Βασίλειου π. Ευσέβιος Σπουργίτης, Αγίας Τριάδος π Ισαάκ Τσαπόγλου και Μεταμορφώσεως του Σωτήρος-Σοχού π. Ιωάννικιος Κοτσώνης, ο Γραμματεύς του Ιδιαιτέρου Γραφείου του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. π. Πλάτων Κρικρής, πλήθος ιερέων όχι μόνο της Μητροπόλεως μας, αλλά και από άλλες περιοχές της Ελλάδος καθώς και εκπρόσωποι των Ιερών Μονών της επαρχίας μας.

Κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας παρευρέθηκαν  ο Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Θεόδωρος Καράογλου, οι Βουλευτές της Ν.Δ. κ. Σάββας Ανασταδιάδης, και των ΑΝ.ΕΛ. κα Ελένη Ξουλίδου, ο επίσης εορτάζων Δήμαρχος Λαγκαδά κ. Ιωάννης Αναστασιάδης, εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας της πόλεως μας και του Στρατού Ξηράς, της ακαδημαϊκής κοινότητος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης  καθώς και πλήθος χριστιανών που παρά το εργάσιμο της ημέρας, προσήλθαν για να εορτάσουν την μνήμη του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, του τελευταίου και μοναδικού εκ των Προφητών που αξιώθηκε να συναντήσει τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό και παράλληλα να ευχηθούν και να τιμήσουν τον εορταζόντα Μητροπολίτη μας.

Τα αναλόγια του Μητροπολιτικού Ναού κόσμησαν με την παρουσία τους ο Άρχων Μαΐστωρ της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας κ. Αριστογένης Ζαΐμης, πλαισιωμένος από τη βυζαντινή χορωδία της Ιεράς Μητροπόλεως Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης «Ο Απόστολος Παύλος», με επικεφαλής τον Άρχοντα Υμνωδό της Αγίας και Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας κ. Γεώργιο Φερεντίνο και τον Μουσικολογιώτατο κ. Ραφαήλ Ασδρέ με την χορωδία του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίας Παρασκευής «Δαμασκηνός ο Στουδίτης».

Κατά την ομιλία του, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας αναφέρθηκε στην ιερά μορφή του Τιμίου Προδρόμου που αναδεικνύεται πρότυπον και δείκτης πορείας της ζωής προς την Βασιλεία του Θεού. Αναφερόμενος προς τον π. Δημήτριο τόνισε ότι είναι σημαντική η ημέρα του επαίνου και της εορτής σήμερα. Η λειτουργική σύναξη είναι αφιερωμένη στο πρόσωπο του Προφήτου αλλά και στην ώρα της Παλλιγγενεσίας. Το μήνυμα της σημερινής ημέρας είναι η προετοιμασία για την προϋπάντηση του Σωτήρος, του Υιού και Λόγου. Το κήρυγμα της ερχομένης Βασιλείας είναι η μετάνοια που ανοίγει τις πύλες της Βασιλείας του Βασιλέως της δόξης.   Ο Χριστός πληροί τις επαγγελίες και δέχεται το προδρομικό βάπτισμα εντός της Θεοφανειάς, της προσμαρτυρίας του Θεού και της παρουσίας του Αγίου Πνεύματος. Θεία βιώματα, που πρέπει να κλείσεις βαθειά στην ψυχή σου. Ο κληρικός δεν είναι υπάλληλος, είναι οικονόμος αμόλυντων μυστηρίων. Φρόντισε να κρατήσεις καθαρή και άμωμο την ιεροσύνη σου και το έργο σου ενώπιον του λαού. Μείνε ασκανδάλιστος, προσεκτικός, μυσταγωγικός, κατανυκτικός. Στο Ιερό Βήμα στέκονται Αρχιερείς, Καθηγούμενοι και Πατέρες, οι οποίοι μαζί με τους σεβαστούς γονείς σου και τους φίλους  αλλά και με τους Πιστούς που παρίσταντο σήμερα εδώ κοντά στην χαρά σου, είναι μάρτυρες χάριτος της ιεροσύνης που λαμβάνεις. Ο Κύριος ας είναι οδηγός σου, ο έρως σου, ο στηριγμός σου και το φως σου.

Εν συνεχεία και προ της απολύσεως μίλησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νειλουπόλεως κ.κ. Γεννάδιος ο οποίος και αναφέρθηκε στο πάντα επίκαιρο και διαχρονικό μήνυμα του Τίμιου Προδρόμου μεταφέροντας παράλληλα προς τον Σεβαμιώτατο Ποιμενάρχη μας, τις θερμές ευχές για την ονομαστική του εορτή, της Α.Θ.Μ. του Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ.κ. Θεοδώρου αλλά και τις ευχές εκ μέρους της χορείας των παριστάμενων Αρχιερέων.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης ευχαρίστησε τους Αγίους Αρχιερείς που  ήρθαν από την επαρχία τους, και με την παρουσία τους να λάμπρυναν τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Παρασκευής αυτή την ημέρα που η Αγία μας Εκκλησία τιμά την μνήμη του τόσου σπουδαίου και μεγάλου Προφήτου και Βαπτιστού του Κυρίου μας Ιωάννη του Προδρόμου καθώς και την ονομαστική του εορτή. Ευχήθηκε στον επίσης εορτάζοντα Δήμαρχο του Λαγκαδά κ. Ιωάννη Αναστασιάδη ενώ εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τους ιερείς, τους Καθηγουμένους, τους ιεροψάλτες, τους εκπροσώπους των στρατιωτικών και πολιτικών αρχών, για την παρουσία τους την ημέρα της ονομαστικής του εορτής, ενώ προέβει και στην χειροθεσία ενός νέου αναγνώστου, του μικρού Ιωάννου, μαθητή της 2ας Δημοτικού, ο οποίος και θα βοηθάει εντός του Ιερού Βήματος.

Μεταξύ αυτών που προσήλθαν κατόπιν στην αίθουσα του Θρόνου για να ευχηθούν στον  τα «Έτη Πολλά» στον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας κ.κ. Ιωάννη, ήταν ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ.κ. Άνθιμος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μιλήτου κ.κ. Απόστολος, πολλοί ιερείς της Μητροπόλεως μας αλλά και από όμορες Μητροπόλεις, εκπρόσωποι  των σωμάτων ασφαλείας της πόλεως μας και του Στρατού Ξηράς με επικεφαλίς τους Διοικητές της  34ης Μ/Κ Ταξιαρχίας κ. Θεόδωρος Κουλούρης, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και του Αστυνομικού Τμήματος Λαγκαδά, ο ομότιμος Καθηγητής Νευρολογίας και Διευθυντής του Ερευνητικού Ινστιτούτου δια την Νόσον του Αλτσχάιμερ  κ. Σταύρος Μπαλογιάννης ο πρ. Περιφεριάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Παναγιώτης Ψωμιάδης καθώς και πολλής  κόσμος, κάτοικοι της πόλεως του Λαγκαδά αλλά και από τις γύρω περιοχές της Μητροπόλεως μας.