Ταξίδι διδακτικό σε δρόμους φωτεινούς

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 06/06/2022

Ταξίδι διδακτικό σε δρόμους φωτεινούς του αειζώου ορθοδόξου πνεύματος και της φιλαγίου σιναϊτικής παραδόσεως, απήλαυσαν όσοι παρηκολούθησαν την εκδήλωση, που διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολις Σερρών και Νιγρίτης, στο πλαίσιο της ευλογητής ελεύσεως, στην ανδρώα ιερά Μονή Αγ. Παρασκευής Σερρών, τεμαχίου εκ του μυροβόλου λειψάνου της Αγίας, ενδόξου, μεγαλομάρτυρος Αικατερίνης της πανσόφου, που ευρίσκεται αποθησαυρισμένο από πολλούς αιώνες στην ιερά Μονή Αγ. Αικατερίνης Σινά.

Συγκεκριμένως, το Σάββατο 4 Ιουνίου 2022, στις 8:30 το απόγευμα, στον προαύλειο χώρο του ιερού Καθεδρικού και Προσκυνηματικού Ναού Αγ. Θεοδώρων Σερρών, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση λόγου και μέλους, αφιερωμένη στην ιστορία και μαρτυρία της παλαι­φάτου αυτοκρατορικής Μονής Αγ. Αικατερίνης του Θεοβαδί­στου ό­ρους Σινά, με κεντρικό ομιλητή τον Σεβ. Αρχιεπίσκοπο Σινά κ. Δαμιανό.

Την εκδήλωση προλόγισε καταλλήλως ο υπεύθυνος του ιερού Καθεδρικού Ναού, πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης π. Νεκτάριος Καϊμακάμης. Ακολούθως, η Βυζαντινή Χορωδία του «Μαξιμείου» Ιδρύματος της Ιεράς Μητροπόλεως Σερρών και Νιγρίτης, υπό την διεύθυνση του χοράρχου κ. Γ. Ζαρκαντζά, α­πέ­δω­σε με μο­να­δι­κό τρό­πο επίκαιρους εκ­κλη­σι­α­στι­κούς ύ­μνους, αποσπώσα και δικαίως το θερμό χειροκρότημα του κοινού που υπερπλήρωσε τον αύλειο χώρο του Ναού.

Στη συνέχεια, ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Σινά κ. Δαμιανός, ομίλησε βιωματικώς για την ιερά ιστορία και πνευματική προσφορά της αρχαιοτάτης Μονής και των σιναϊτών αγίων πατέρων και ασκητών, την χαριτόβρυτο ευλογία των ιερών λειψάνων της πανσόφου Νύμφης του Χριστού, Αικατερίνης, την άμαχο προστασία της και τα αναρίθμητα θαύματά της προς κάθε άν­θρω­πο, την ησυχία και την ηγιασμένη υποβλητικότητα της σιναϊτικής ερήμου, που προσείλκυσαν από πολύ νωρίς αναχωρητές, που επόθησαν και ηγάπησαν τον Θεό ολοκληρωτικά και ανεζήτησαν προς τούτο τις πλέον πρόσφορες συνθήκες.

Διάνθισμα στο ευφρόσυνο κλίμα της εκδηλώσεως υπήρξε η προβολή ταινίας μικρού μήκους με κεντρικό άξονα αναφοράς το Θεοβάδιστο όρος Σινά, όπου εμεγαλούργησαν η ορθόδοξος πίστη και η νηπτική άσκηση, το ελληνορθόδοξο πνεύμα και η σκέψη, η τέχνη και ο πολιτισμός.

Την λαμ­πρά και αρ­τί­ως ορ­γα­νω­μέ­νη εκδήλωση χαι­ρέ­τη­σε ο Σεβ. Μη­τρο­πο­λί­της Σερρών και Νιγρίτης κ. Θε­ο­λό­γος, ο ο­ποί­ος ευ­χα­ρί­στη­σε τον Σεβ. Αρχιεπίσκοπο Σινά κ. Δαμιανό, για την μεγίστη ψυχοστηρικτική ευλογία, την μεταφορά δηλαδή στην πόλη των Σερρών, του ιερού λειψάνου της Αγ. Αικατερίνης, αλλά και την εμπνευσμένη, καρδιακή και «πνευματικῷ ἅλατι ἠρτυμένη» ομιλία του.

Ο Σεβ. κ. Θεολόγος, συ­νε­χά­ρη τέλος με θερ­μούς λό­γους τον ε­κλε­κτό χο­ράρ­χη και τα τα­λαν­τού­χα μέ­λη της Βυζαντινής Χορωδίας της Ιεράς Μητροπόλεως και ό­λους ε­κεί­νους που εκο­πί­α­σαν συμ­βάλ­λον­τας στην δι­ορ­γά­νω­ση της εκδηλώσεως, που γο­ή­τευ­σε το πο­λυ­πλη­θές α­κρο­α­τή­ρι­ο.

Τήν, Κυριακή 5 Ιουνίου 2022, τελέσθηκε Αρχιερατική θ. Λειτουργία, στον ιερό Ναό Αγ. Σπυρίδωνος Σερρών, όπου μετεφέρθη ειδικώς για σήμερα προς προσκύνηση το μυροβόλο λεί­ψα­νο της Αγί­ας, ενδόξου, μεγαλομάρτυρος Αικατερίνης της πανσόφου, ιερουργήσαντος του Σεβ. Μητροπολίτου Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου, συμπροσευχομένου του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Σινά κ. Δαμιανού, με αφορμή την συμπλήρωση ενός έτους από των εγκαινίων του ιερού Ναού.

Προ της απολύσεως της θ. Μυσταγωγίας ο Σεβ. κ. Θεολόγος μεταξύ άλλων ανέφερε και τα εξής:

«Μετά βαθυτάτης συγκινήσεως, η Εκκλησία των Σερρών αναμιμνήσκεται σήμερον, ημέρας λαμπράς, την οποία εχάρισε η πλουσιόδωρος χάρις του Τριαδικού Θεού μας. Παρήλθε ένα έτος από της 6ης Ιουνίου 2021, ότε ο ιερός αυτός Ναός του χαριτοβρύτου Αγίου Σπυρίδωνος αφιερώθηκε στην λατρεία του εν Τριάδι υμνουμένου και προσκυνουμένου Θεού μας, πλήρης φωτός, χάριτος και ευλογίας, καθηγιασμένος και κατηγλαϊσμένος, σύμφωνα με το Τυπικόν της αγίας ορθοδόξου Εκκλησίας μας.

Μέσα από αυτήν την ιερά ανάμνηση αναζωπυρώνεται ο ζήλος μας, να εγκαινίζουμε πάντοτε και να παρέχουμε τους εαυτούς μας εύχρηστα όργανα στον πανάγαθο Θεό, να καθιστάμεθα δηλαδή έμψυχοι Ναοί του παναγίου Πνεύματος. Τα Εγκαίνια αυτού του Ναού υπήρξαν μία συγκλονιστική μαρτυρία της βαθιάς πίστεως του λαού μας. Υποκλινόμεθα με σεβασμό και ευγνωμοσύνη στην πηγαία ευσέβεια του λαού μας και δοξάζουμε το πανάγιο όνομα του Θεού. Ο Ναός αυτός ανηγέρθη μετά πολλών κόπων, αγωνιών αλλά και πολλών ευλογιών και παρακλήσεων από μέρους του Θεού.

Στη ζωή μας είναι ανάγκη να εργαζόμεθα με όραμα, να είμεθα δημιουργοί και όχι απλώς διαχειριστές όλων των μεγάλων, αγίων και ευγενών έργων, που έχει ανάγκη ο τόπος μας για να προοδεύσει.

Γι’ αυτό λοιπόν δοξάζουμε τον Θεό με όλη τη δύναμη της ψυχής μας, γιατί πράγματι εθαυμάστωσε Εκείνος τα ελέη και τους οικτιρμούς Του στην ταπεινή μας διακονία μέσα στην Εκκλησία. Αυτός ο ιερός Ναός, τον οποίον πριν ένα χρόνο συλλειτουργικώς εγκαινιάσαμε με τους κατά πάντα ισοψύχους και εκλεκτούς αδελφούς, Σεβ. Μητροπολίτες Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριο και Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμο, είναι ένας διηνεκής έπαινος της ευσέβειας του ευγενικού λαού μας, η οποία στέκεται ως κυματοθραύστης απέναντι στις προκλήσεις των καιρών. 

Δοξάζομεν τον άγιον Θεόν και για την ιδικήν σας, σημερινή παρουσία, μετά του ιερού λειψάνου της Αγίας Αικατερίνης, στην εφετεινή, πρώτη επέτειο των ιερών εγκαινίων του περικαλλούς αυτού Ναού. Ο ταπεινός Επίσκοπος και σύμπας ο ευαγής κλήρος και ο φιλάγιος λαός της τοπικής αυτής Εκκλησίας, έχουμε στο κέντρο της καρδίας μας την ιερά Μανή του όρους Σινά, εκεί όπου Εσείς χριστοφιλώς διακονείτε μαζί με τους ολίγους πατέρες, επαναλαμβάνοντες το του αλεξανδρινού ποιητού Καβάφη, ‘’Τιμή σ’ εκείνους όπου στην ζωή των όρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες. Ποτέ από το χρέος μη κινούντες’’»!

Τέλος, ο Σεβ. κ. Θεολόγος, με την ευκαιρία της εις αναγνώστη χειροθεσίας, του Ιωάννου Πασχαλίδη, μαθητού Α’ τάξεως Λυκείου, με ιδιαίτερη αγάπη για την Εκκλησία, ευχήθηκε να αγωνισθούμε ώστε να κρατήσουμε ως πολυτίμητο θησαυρό στην ζωή μας το άδολο φρόνημα, την ακακία, την καθαρότητα και την αθωότητα των νέων παιδιών καθώς σε αυτά ανήκει η Βασιλεία των ουρανών.

Ἐκ τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως