Πάνδημος εορτασμός Αγίου Ιωάννη Ρώσου

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 30/05/2022

Μετά τον πάνδημο εορτασμό της μνήμης του Οσίου και Θεοφόρου πατρός ημών Ιωάννου του Ρώσου του Ομολογητού, την 27η Μαΐου 2022, στον τόπο όπου φυλάσσεται αδιάφθορο το Ιερό του Λείψανο, στον ομώνυμο Ιερό Προσκυνηματικό Ναό στο Νέο Προκόπι της Ευβοίας, συνεχίζεται η κατά εκατοντάδες συρροή των πιστών προσκυνητών της χάριτος του Οσίου και κατά το Σαββατοκύριακο 28-29 Μαΐου και η τέλεση των παρακάτω Ιερών Ακολουθιών.

 

Συγκεκριμένα, το απόγευμα της Παρασκευής 27 Μαΐου 2022, ετελέσθη αρχιερατικός Εσπερινός και εν συνεχεία η Ιερά Παράκληση προς τον Όσιο Ιωάννη, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φιλαδελφείας κ. Μελίτωνος, συγχοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, συμμετεχόντων των Ιερέων του Ιερού Προσκυνήματος, Πρωτ. Ιωάννου Μάρκου, Οικον. Δημητρίου Σταμούλου και Ιωάννου Γκέκα, του Εφημερίου της Ενορίας Μαντουδίου, Οικον. Νικολάου Μάρκου και των Διακ. Σταύρου Καλαφάτη και Ανέστη Δανέλη.

 

Το πρωί του Σαββάτου 28 Μαΐου 2022, συνεχιζομένης της μεγάλης ροής των προσκυνητών και των πεζοπόρων, ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος χοροστάτησε στον Όρθρο, προεξήρχε στη Θεία Λειτουργία, συμπαραστατούμενος από τον Πρωτοσύγκελλό του Αρχιμ. Νικόδημο Ευσταθίου και τους Ιερείς του Ι. Προσκυνήματος και κήρυξε τον θείο λόγο ερμηνεύοντας το περιεχόμενο της διατεταγμένης ευαγγελικής περικοπής (Ιωάν. 10, 27-38).

 

Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, μάλιστα, ο Σεβασμιώτατος χειροθέτησε Αναγνώστη τον εκ της πυροπλήκτου Κοκκινομηλιάς Β. Ευβοίας καταγόμενο Πρωτοψάλτη του Ενοριακού Ι. Ναού Αγ. Κωνσταντίνου Ν. Προκοπίου, κ. Ταξιάρχη-Δαυΐδ Σταματονικολό, ιδιωτικό υπάλληλο, ο οποίος εντρυφά από την νηπιακή του ηλικία στη ζωή της Εκκλησίας και την Βυζαντινή Μουσική, φοιτώντας στην Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ι. Μητροπόλεως Χαλκίδος, της οποίας τυγχάνει Διπλωματούχος. Ο Σεβασμιώτατος κατά την νουθετήρια ομιλία του προς τον νέο Αναγνώστη ανέφερε τους λόγους του Απ. Παύλου προς τον μαθητή του Τιμόθεο «από βρέφους τα ιερά γράμματα οίδας, τα δυνάμενά σε σοφίσαι εις σωτηρίαν δια πίστεως της εν Χριστώ Ιησού» (Β΄Τιμοθ. 3, 15) και επαινώντας την σχέση του Ταξιάρχη-Δαυΐδ με τα ιερά γράμματα από την πρώιμη νεότητά του, προέτρεψε και κάθε πιστό να οδηγεί στον ίδιο δρόμο κάθε νέο μέλος της Εκκλησίας χωρίς χρονοτριβή.

 

Το απόγευμα του Σαββάτου, τελουμένου του Εσπερινού και χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, προσήλθε, ως προσκυνητής του Οσίου Ιωάννου και ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, συνοδευόμενος από τον Αντιπρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Νικόλαο Δούκα, οι οποίοι, επιστρέφοντας από επίσκεψή τους σε πυρόπληκτες περιοχές της Β. Ευβοίας, κατέθεσαν ευλαβικό προσκύνημα στον Όσιο Ιωάννη.

 

Αμέσως μετά τον Εσπερινό ο Σεβασμιώτατος, μαζί με μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ι. Προσκυνήματος, υποδέχθηκε τον κ. Υφυπουργό και τους συνοδούς του στον Ξενώνα του Ιερού Προσκυνήματος και εν συνεχεία τους ξενάγησε στο παρακείμενο Μουσείο Μικρασιατικού Πολιτισμού της Ι. Μητροπόλεως.

 

Την Κυριακή 29 Μαΐου 2022, έκτη από του Πάσχα ή «Του Τυφλού», ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος χοροστάτησε στον Όρθρο προέστη στην Θεία Λειτουργία και κήρυξε τον θείο λόγο προς τα κατακλύζοντα το Ιερό Προσκύνημα του Οσίου Ιωάννου πλήθη των εξ Ελλάδος, Ρωσίας, Σερβίας Ρουμανίας και Αμερικής πιστών χριστιανών. Συλλειτουργοί του Σεβασμιωτάτου ήταν ο Πρωτοσύγκελλός του π. Νικόδημος, οι Ιεροκήρυκες Αρχιμ. Τιμόθεος Μπαϊμπάκης και Ιωάννης Καραμούζης, ο Πρωθιερεύς του Ι. Προσκυνήματος π. Ιωάννης Μάρκου και οι Διάκονοι π. Σταύρος και π. Ανέστης.

 

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος ανέπτυξε ερμηνευτικά την ευαγγελική περικοπή της ημέρας (Ιωάν. 9, 1-38), επισημαίνοντας ότι ο Ιησούς Χριστός θεράπευσε και την σωματική και την πνευματική τύφλωση του εκ γενετής τυφλού και ως θείο φως του αποκάλυψε την ταυτότητά Του, μετά την ίαση του και την δοκιμασία του από τους Φαρισαίους. Έτσι ο Χριστός, ως φως, αποκάλυψε και την αγιότητα του Οσίου Ιωάννου του Ρώσου και δοξάζει όποιον επιλέγει να βαδίζει προς το ίδιο φως της θεότητάς Του.

 

ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ