Επιστροφή της εικόνας του Ελκόμενου Χριστού με δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 23/05/2011

Μετά από περίπου 32 χρόνια επέστρεψε με δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στη Μονεμβασιά η εικόνα του Ελκόμενου Χριστού, στον ομώνυμο ιερό ναό της Καστροπολιτείας.

Την  εικόνα  που αποτελεί ανεκτίμητο θησαυρό θρησκευτικής και αρχαιολογικής αξίας και φυλασσόταν από το 1980 στο Βυζαντινό Μουσείο Αθηνών   είχαν αφαιρέσει το Νοέμβριο του 1979 από το ναό τρεις αρχαιοκάπηλοι. Οι δράστες έβγαλαν το μουσαμά με την αγιογραφία και τεμάχισαν την εικόνα.Η αστυνομία εξιχνίασε άμεσα την υπόθεση, οι αρχαιοκάπηλοι συνελήφθησαν, ενώ η τεμαχισμένη εικόνα επανασυγκολλήθηκε από τους καλύτερους αγιογράφους, που κόλλησαν με προσοχή τα κομμάτια του τέμπλου και τοποθέτησαν το μουσαμά με την αγιογραφία του Χριστού.

    Η υποδοχή της εικόνος, έγινε από τον μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιο, τον ιερό κλήρο, το λαό της περιοχής και τις αρχές του νομού Λακωνίας. Ο μητροπολίτης έδωσε σκληρούς αγώνες για να επιστρέψει η μεγάλης καλλιτεχνικής και λατρευτικής αξίας εικόνα του 14ου αιώνος της Παλαιολόγειου σχολής στον τόπο της.

Η εικόνα μεταφέρθηκε οδικώς στη Μονεμβασιά με πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας: ήταν κλεισμένη σε ειδικό «μαύρο κουτί» συνεδεδεμένο με εφτά κάρτες SIM που κατέγραφαν ανά πάσα στιγμή τη θέση της, όπως επίσης και με το υπερσύγχρονο σύστημα συναγερμού της Διεύθυνσης Συντήρησης του υπουργείου Πολιτισμού.

Την εικόνα  υποδέχθηκαν με μεγάλη συγκίνηση κλήρος και λαός και αμέσως τοποθετήθηκε  στο παρεκκλήσι του Αγ. Ιωάννη, δίπλα στον ναό του Χριστού Ελκόμενου, το οποίο αναστηλώθηκε γι' αυτόν ειδικά τον σκοπό. Τοποθετήθηκε σε ειδικά σχεδιασμένη προθήκη  με διπλά τζάμια και ένα σύστημα 12.000 πίξελ,  τα οποία «παγιδεύονται»  και ελέγχονται ανά δύο δευτερόλεπτα για να μην αντικατασταθεί η εικόνα με αντίγραφό της. Κάθε περίεργη αλλαγή καταγράφεται και ενεργοποιεί αυτόματα τον συναγερμό. Η φύλαξή της θα είναι 24ωρη με την ευθύνη της Ιεράς Μητρόπολης Μονεμβασίας -Σπάρτης, η οποία και ανέλαβε το κόστος φύλαξης.