Εγκαίνια του Κέντρου Ενοριακής Αγάπης στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης Χολαργού

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 22/05/2011

Τα Εγκαίνια του Κέντρου Ενοριακής Αγάπης, στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης Χολαργού,  πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 22 Μαΐου από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Θερμοπυλών κ.κ. Ιωάννη, Εκεί βρίσκεται το κοινωνικό παντοπωλείο της ενορίας Παναγίας Φανερωμένης Χολαργού, τράπεζα καθαρών ρούχων και υποδημάτων, διανομή παιδικών παιχνιδιών, συσσίτιο απόρων, διανομή οικονομικών βοηθημάτων και υποτροφιών.

Στην ομιλία του ο Πρωτοπρεσβύτερος Ιωάννης Καλογερόπουλος ο οποίος είναι και πρόεδρος του  Ενοριακού Φιλοπτώχου Ταμείου έκανε απολογισμό του πραγματικά μεγάλου κοινωνικού έργου της ενορίας. Ο π. Ιωάννης τόνισε τα εξής:

 

 Θεοφιλέστατε,Πάτερ και  Δέσποτα,

Σεβαστοί Πατέρες,

Αξιότιμοι Κυρίες και Κύριοι εκπρόσωποι της Δημοτικής Αρχής του Χολαργού,

Εκλεκτοί προσκεκλημένοι, λαέ του Χολαργού περιούσιε,

Σας  καλωσορίζουμε όλους  με  τον αναστάσιμο χαιρετισμό

Χριστός Ανέστη !       

Ειδικά για την πόλη του Χολαργού, αλλά είμαι βέβαιος  και για τον καθένα προσωπικά από  εμάς που σήμερα είμαστε εδώ, η  σημερινή  ημέρα αποτελεί ακόμα έναν σημαντικό σταθμό όλων των πιστών Χολαργιωτών μας,  καθώς η ίδρυση αλλά και  η ολοκλήρωση του Κέντρου Ενοριακής Αγάπης του Ιερού Ναού Παναγίας Φανερωμένης  είναι πια  πραγματικό γεγονός.
Και να που έφθασε η ημέρα να εγκαινιάζεται, υπό του εκπροσώπου του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, Πατρός και Ποιμενάρχου ημών, ένας νέος  χώρος, ένα νέο Κ.Ε.Α., στα  συνολικά 72 που  λειτουργούν μέχρι σήμερα σε Ιερούς Ναούς της  Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών,  και να παραδίδεται δια την συνέχιση της υλικής και κοινωνικής προσφοράς της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας, αλλά ταυτόχρονα  και  της έμπρακτης αγάπης και φιλανθρωπικής  προσφοράς της  ενορίας μας στους ενδεείς και πονεμένους αδελφούς μας.
Θα ήθελα να μου επιτρέψετε,  Θεοφιλέστατε, να αναφερθώ  ενδεικτικά στο φιλανθρωπικό έργο που επιτελείται σήμερα από το Ενοριακό Φιλόπτωχο Ταμείου του Ναού μας, το οποίο  είναι:
Βοηθήσαμε  όλο το  έτος   520 πρόσωπα, προσφέροντάς τους από  100 ε κάθε 15 του μήνα, προσφέραμε έκτακτα βοηθήματα όλο το έτος σε 16 πρόσωπα. Βοηθήσαμε τις μέρες  Χριστουγέννων 80 άτομα με έκτακτες  οικονομκές προσφορές, προσφέραμε τις μέρες του αγίου Δωδεκαημέρου  100 μερίδες φαγητού  σε ισάριθμους συνανθρώπους μας  
Τις μέρες του Πάσχα,  βοηθήσαμε 49 οικογένειες με οικονομικές προσφορές (4.900 ευρώ) και 69 οικογένειες με δέματα αγάπης, που περιείχαν τρόφιμα και πασχαλινά δώρα. Επισκεφθήκαμε το ορφανοτροφείο  θηλέων «Χριστοδούλειο  Ίδρυμα» στο Χαϊδάρι και προσφέραμε  χρήματα και προσωπικά πασχαλινά δώρα στα 33 κορίτσια.  Εξομολογήσαμε και τελέσαμε το μυστήριο του Ευχελαίου στο γηροκομείο της οδού Περικλέους και τους μεταδώσαμε το Σώμα και το Αίμα του Χριστού, προσφέροντας και προσωπικά  πασχαλινά δώρα. Επισκεφθήκαμε και κοινωνήσαμε τους γέροντες στο γηροκομείο  «Φιλίππειον», στην οδό Αγαμέμνονος, και προσφέραμε πασχαλινά δώρα. Επισκεφθήκαμε και κοινωνήσαμε τους ασθενείς στο  νοσοκομείο ΙΑΣΩ, προσφέροντας στον καθένα πασχαλινά δώρα. Και τέλος, προσφέραμε καθαρά ενδύματα και υποδήματα σε 27  συνανθρώπους μας και συνεχίζουμε…
Προσφέρουμε κάθε μήνα οικονομικά βοηθήματα των 100 ευρώ σε 49 πρόσωπα και 6 φοιτητές,  που βρίσκονται  σε δύσκολη οικονομική κατάσταση.
Το σύνολο των εξόδων για όλες τις παραπάνω δραστηριότητες, κατά τη διάρκεια του 2010  ανήλθε στο ποσό των 80.401,64 ευρώ, ενώ για το τρέχον έτος ήδη έχει φτάσει στο ποσό των 25.532,67 ευρώ.
Στον φετινό Έρανο  της Αγάπης  οι ενορίτες μας προσέφεραν  συνολικά το   ποσό των 21.000  ευρώ, λαμβάνοντας έτσι  η ενορία μας  την τρίτη θέση  επιτυχίας σε όλη την Ιερά Αρχιεπισκοπή.
Στις δύο αιμοδοσίες που έγιναν στο Ναό μας  με την μέριμνα του Ε.Φ.Τ.  συγκεντρώθηκαν  53  μονάδες αίματος. Από αυτές διετέθησαν  για την εξυπηρέτηση των ενοριτών μας μέχρι τις αρχές του έτους 64,  δηλ. 11 παραπάνω μονάδες από αυτές που συγκεντρώσαμε, και δυστυχώς δεν μπορέσαμε να καλύψουμε ακόμα  ένδεκα περιπτώσεις ενοριτών μας
Στην αιμοδοσία που έγινε στις 10 Απριλίου με την βοήθεια της Κυράς του Χολαργού της Παναγίας  της φανερωμένης μας, προσήλθαν 72 άνθρωποι και  συγκεντρώσαμε τελικά 53 φιάλες αίματος,  και από αυτές έχουμε μέχρι σήμερα διαθέσει τις 13.
Γνωρίζουμε  πολύ  καλά, Θεοφιλέστατε, ότι οι άνθρωποι δίπλα μας ,ειδικά στις ανήσυχες ημέρες που ζούμε  δυσκολεύονται πολύ, δυσκολεύονται  και οικονομικά, η απελπισία  είναι ζωγραφισμένη καθημερινά στα πρόσωπά τους και κατακυριεύει την καρδιά τους. Το γνωρίζουμε γιατί πρώτος σταθμός τους στην αναζήτηση  της ελπίδας τους είναι ο Ναός της περιοχής τους, η ενορία τους. Στόχος και αγώνας  της ενορίας μας, αλλά και του Φιλόπτωχου Ταμείου της είναι να αγκαλιάσει όλη την τοπική κοινωνία και να αντιμετωπίσουμε με τρόπο μεθοδικό τα προβλήματα που  δημιουργεί η παρούσα ποικιλόμορφη  κρίση. Στόχος μας είναι να αναπτύξουμε περισσότερο το προνοιακὸ έργο, ώστε να μην υπάρχει ούτε ένας άνθρωπος που να μην έχει κάθε μέρα  τι θα μαγειρέψει ή έστω  να μην έχει ένα πιάτο φαγητό. Γνωρίζουν οι ευλαβείς αδελφοί μας Χολαργιώτες ότι, στο σημείο αυτό η  τοπική τους  Εκκλησία επιτελεί σημαντικό  έργο. Το γνωρίζουν  γιατί πολλοί αυτή την προσπάθεια της ενορίας μας την στηρίζουν   εθελοντικά, αλλά  και την ενισχύουν οικονομικά. Θέλουμε όμως και πρέπει, αλλά και μπορούμε  να κάνουμε κάτι   παραπάνω 
Έτσι σκεφτήκαμε να δημιουργήσουμε ένα  νέο Κέντρο Ενοριακής Αγάπης. Ο  χώρος αυτός  δημιουργήθηκε με ομόφωνη απόφαση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Ενοριακού Φιλοπτώχου Ταμείου του Ναού μας, με δαπάνες που  βάρυναν αποκλειστικά το ίδιο αλλά  και ευλαβών δωρητών της ενορίας μας, καθώς και την αμέριστη συμπαράσταση του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ιερού Ναού Παναγίας Φανερωμένης Χολαργού.
Δημιουργήσαμε ένα χώρο  που θα συγκεντρώνουμε και θα αγοράζουμε τρόφιμα, το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Χολαργού, και  θα τα  προσφέρουμε  δωρεάν στους αδελφούς μας, κάθε 15 και 30 του μήνα μαζί με τα τακτικά οικονομικά βοηθήματα.
Δημιουργήσαμε ένα χώρο  να συγκεντρώνουμε καθαρά ρούχα, υποδήματα και παιδικά παιχνίδια, για να τα προσφέρουμε σε όσους έχουν  τέτοια ανάγκη, και τυχόν περίσσευμα να διατίθεται σε άλλα ιδρύματα κοινωφελούς δράσεως, και τέλος δημιουργήσαμε ένα χώρο με σκοπό να διανέμουμε καθημερινά 50 μερίδες φαγητού  σε ενδεείς αδελφούς μας, κάτι που θέλουμε  να επιτύχουμε και με τη βοήθεια του Θεού, ελπίζουμε  να το καταφέρουμε σύντομα.
Θέλω να μου επιτρέψετε,  Θεοφιλέστατε,  να ευχαριστήσω σήμερα  τον προηγούμενο  Πρόεδρο του Ε.Φ.Τ, τον σεβαστό π. Ευθύμιο,  ο οποίος για 30 συναπτά έτη, με ιδιαίτερη αγάπη  και επιτυχία διακόνησε τον τομέα της φιλανθρωπίας της ενορίας μας, να ευχαριστήσω  ιδιαιτέρως τον προϊστάμενο  και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του  Ιερού Ναού Φανερωμένης Χολαργού για την πολύτιμη και καθημερινή συνεργασία και βοήθειά τους, να ευχαριστήσω όλα  τα μέλη που συγκροτούν  το πρόσφατο συμβούλιο του Ε.Φ.Τ., που  με ιδιαίτερη αγάπη διακονούν καθημερινά και αφιλοκερδώς  το χώρο της φιλανθρωπίας της ενορίας μας, να ευχαριστήσω  όλους τους εθελοντές που πρόθυμα προσφέρθηκαν να βοηθήσουν το  νέο έργο μας και δεν είναι λίγοι, να ευχαριστήσω ακόμα  τους Ιατρούς της περιοχής μας, που με ιδιαίτερη χαρά ανιδιοτελούς προσφοράς  ανταποκρίθηκαν στην πρότασή μας  να εξετάζουν εντελώς  δωρεάν ενδεείς αδελφούς μας,  και είναι 2 Παιδίατροι, 4 παθολόγοι, 2 γυναικολόγοι, 3 οδοντίατροι, 1 καρδιολόγος και 1 οφθαλμίατρος. Θέλω να ευχαριστήσω τον Αρχιερατικό Επίτροπο της περιφερείας μας τον π. Νικόλαο  για τις πολύτιμες και τακτικές συμβουλές του στα διοικητικά θέματα του Ενοριακού Φιλοπτώχου Ταμείου, γεγονός που μας βοήθησε να συνεχίσουμε αποτελεσματικά το διοικητικό έργο μας. Θέλω να ευχαριστήσω και όλους εσάς, αδελφοί μου, που πάντοτε  δηλώνετε παρών στα έργα της φιλανθρωπίας της ενορίας μας είτε δίδοντας μια δωρεά στο φιλόπτωχο της Εκκλησίας μας,  είτε ρίχνοντας την αγάπη  σας στο κυτίου του φιλοπτώχου ταμείου, είτε προσφέροντας εθελοντικά τη διακονία σας  σε διαφόρους τομείς. Σας ευχαριστώ όλους σας μέσα από τα βάθη της καρδιάς μου.  

Κλείνοντας, για να παραδώσω τον λόγο σε σας Θεοφιλέστατε, εκ μέρους του συμβουλίου του Ε.Φ.Τ. του Ιερού Ναού μας, σας  χιλιοευχαριστούμε, που μας εμπνέεται στον διαρκή αγώνα μας και είσαστε σήμερα μαζί μας, και μας αγιάσατε με τις  πατρικές και αρχιερατικές ευλογίες σας , τις οποίες   επιζητώ και εγώ προσωπικά για την πρόσφατη  ανάληψη των καθηκόντων  του  Ε.Φ.Τ  του Ιερού Ναού Φανερωμένης Χολαργού.
Σας ευχαριστούμε !

Πρωτοπρεσβύτερος Ιωάννης Καλογερόπουλος
Πρόεδρος του Ενοριακού Φιλοπτώχου Ταμείου
του Ιερού Καθεδρικού Ναού Παναγίας Φανερωμένης Χολαργού