Χειροτονία αρχιμανδρίτη στη Χαλκίδα

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 07/12/2013

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και την αρμόζουσα εκκλησιαστική τάξη τιμήθηκε στην Πόλη της Χαλκίδος η μνήμη του λαοφιλούς Αγίου Νικολάου του θαυματουργού, στον πάλλευκο και ιστορικό Ναό του Αγίου, ο οποίος δεσπόζει στην Παραλία της Πόλεως.

Πολλοί ευσεβείς Χαλκιδείς προσήλθαν προσκυνητές του Αγίου το διήμερο 5 και 6 Δεκεμβρίου, οπότε και τελέσθηκαν οι Ιερές Ακολουθίες προς τιμήν του, γεμίζοντας τον Ιερό Ναό και τον προαύλιο χώρο του για να τιμήσουν τον Άγιο Νικόλαο και να τον παρακαλέσουν να καταπαύει με τις πρεσβείες του κάθε ταραχή στο πέλαγος της καθημερινής βιοτής.

Στον Πανηγυρικό Εσπερινό της Πέμπτης 5ης Δεκεμβρίου 2013 χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, συμμετεχόντων και πολλών εκ των Ιερέων της Χαλκίδος. Στην ομιλία του, που συγκλόνισε για την δυναμική της τους πιστούς, αναφέρθηκε στον Άγιο Νικόλαο, παρουσιάζοντάς τον, όπως στο Απολυτίκιό του υμνολογείται, ως « εγκρατείας διδάσκαλον», τονίζοντας την αξία της μεγάλης αυτής αρετής της εγκράτειας, ιδιαιτέρως για τους ανθρώπους του συγχρόνου κόσμου.

Ανήμερα το πρωί της Παρασκευής 6ης Δεκεμβρίου 2013 ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία, συλλειτουργούντων 12 Πρεσβυτέρων και 4 Διακόνων της Ιεράς μας Μητροπόλεως.

Κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας τέλεσε και το μυστήριον της εις Πρεσβύτερον χειροτονίας του Διακόνου π. Χρυσοστόμου Καλύβα, Γραμματέως της Ιεράς Μητροπόλεως, ο οποίος θα διακονήσει ως νέος –τρίτος- εφημέριος του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου, στον οποίον ανδρώθηκε και γαλουχήθηκε στη ζωή της αγίας ιερωσύνης.

Στην προσφώνησή του ο π. Χρυσόστομος ομολόγησε την συντριβή του ενώπιον του μεγάλου πνευματικού ύψους της ιερωσύνης, την οποία περιέγραψε με τους λόγους των θεοφόρων Πατέρων και Διδασκάλων της Εκκλησίας, ενώ εξέφρασε τον άπειρο σεβασμό του προς τον Επίκσοπο και Μητροπολίτη μας για την πολλή αγάπη και τις ποικίλες δωρεές και ευεργεσίες προς το πρόσωπό του.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Χρυσόστομος στην ομιλία του, κάλεσε τον νέο πρεσβύτερο, όσα ομολόγησε ενώπιον της Εκκλησίας, να μην τα λησμονήσει ποτέ, αλλά να αγωνίζεται να τα κάνει καθημερινό του βίωμα. Παράλληλα, τον κάλεσε να λειτουργεί συνεχώς τον Θεό και το μυστήριο της παρουσίας Του μέσα στον κόσμο, κηρύττοντας την Αλήθεια και αποφεύγοντας τον πειρασμό της αλλοιώσεώς Της, αλλά με οδηγό τον Άγιο Νικόλαο, τον «Κανόνα Πίστεως», όπως τον χαρακτήρισε, δανειζόμενος την φράση του ιερού υμνωδού, να μείνει εδραίος και αμετακίνητος σ’ αυτήν την Αλήθεια της Εκκλησίας, που είναι και η μόνη που σώζει τον άνθρωπο.

Πριν την Απόλυση της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος προεχείρησε τον π. Χρυσόστομο στο οφφίκιο του Αρχιμανδρίτου, ενώ ο ιερός Κλήρος και ο πιστός λαός του Θεού επιδοκίμασε την χειροτονία και την χειροθεσία του νέου ιερέως με το «Άξιος», που δόνησε τους θόλους του Ιερού Ναού.

Το απόγευμα της ιδίας ημέρας (6-12-2013) έλαβε χώρα η Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος και των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Νικολάου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου και συμμετεχόντων Ιερέων και Διακόνων της Ιεράς μας Μητροπόλεως, με τον νεοχειροτονηθέντα π. Χρυσόστομο, να εκτελεί χρέη Τελετάρχου της ιεράς πομπής, χάρη στην φιλοτιμία και την αγάπη του Πρωτοπρεσβυτέρου π. Ηλία Αγιαννίτη, πνευματικού του νέου Αρχιμανδρίτου, ο οποίος (π. Ηλίας) καμάρωσε και χάρηκε ιδιαιτέρως την προαγωγή του πνευματικού του υιού, ως αληθινός φιλόστοργος πατήρ.

Μετά το τέλος της Λιτανείας ετελέσθη, κατά την εκκλησιαστική τάξη, Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως του μακαριστού Μητροπολίτου Χαλκίδος κυρού Νικολάου (+1975) και των Κτητόρων και Ανακαινιστών του Ιερού Ναού.

Στις παραπάνω ιερές Ακολουθίες έψαλλαν θαυμασιώτατα οι Ιεροψάλτες του Ι. Ν. Αγίου Νικολάου Χαλκίδος κ. Σπυρίδων Σιμιτζής και κ. Δήμος Τσίμπος, μαζί με τα εκλεκτά μέλη των βυζαντινών χορών τους.

Την Ιερά Πανήγυρη του Αγίου Νικολάου χαλκίδος κάλυψε ραδιοφωνικά, όπως πάντα, ο Ραδιοφωνικός Σταθμός της Ιεράς Μητροπόλεως στους 97,7 μεγακύκλους των fm.