Η συμβολή των ιεροψαλτών στην Εκκλησία

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 04/12/2013

(lavaron.gr) Με Πανηγυρικό Εσπερινό στον Ι. Ναό Αγ.Πάντων Καλλιθέας ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιεροψαλτών «Ρωμανός ο Μελωδός και Ιωάννης ο Δαμασκηνός» εόρτασε τη μνήμη του εκ των προστατών του Αγ. Ιωάννου Δαμασκηνού.Έψαλαν στα αναλόγια χοροί απο εκλεκτούς ιεροψάλτες – μέλη του Συνδέσμου – που προσήλθαν στον εορτασμό.Χοροστάτησε εκπροσωπώντας τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων.

Ο Μακαριώτατος λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων, ήλθε στο Ι. Βήμα, συμπροσευχήθηκε και άκουσε τους ιεροψάλτες μελωδούντες. Ηταν μια ευχάριστη έκπληξη για όλους.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορωνείας ομίλησε στο τέλος δι ολίγων για τον Αγ. Ιωάννη Δαμασκηνό και καταλήγοντας ευχήθηκε στους εορτάζοντες ιεροψάλτες «να συνεχίζουν για χρόνια πολλά με την ευλαβική και ηδύμολπη ψαλμωδία τους να συμβάλλουν στην έν πνεύματι και αληθεία λατρεία της Εκκλησίας μας». Λατρεία που σκοπό έχει «πτερώσαι ψυχήν, αρπάσαι κόσμου, δούναι Θεώ και Θεόν ποιήσαι τον άνθρωπον» (Γρηγόριος Θεολόγος). Και σε αυτό πρόσθεσε «συμβάλλετε και σείς τα μέγιστα και η ευθύνη σας είναι μεγάλη», και παρεκάλεσε τον Μακαριώτατο να απευθύνει στους εορτάζοντες ιεροψάλτες τις πατρικές ευχές του.

Ο Μακαριώτατος εξήλθε στην Ωραία Πύλη και τον προσεφώνησε ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου.Τέλος έλαβε τον λόγο ο Μακαριώτατος, συνέστησε ενότητα στους ιεροψάλτες και καλλιέργεια του ταλάντου τους «έν τη Εκκλησία» και ευχήθηκε σε όλους τα δέοντα.Έψαλαν όλοι την φήμη του Μακαριωτάτου και έγινε η απόλυση.