Αυτοκεφαλία ζητά η Εκκλησία Σκοπίων

Οικουμενικό Πατριαρχείο | Δημοσίευση: 19/05/2022
Tην επίδοση Τόμου Αυτοκεφαλίας  στην Εκκλησία της Αχρίδας ζητά με επιστολή του στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο ο Πρόεδρος της γειτονικής χώρας, Στέβο Πενταρόφσκι.
 
«Έχοντας υπόψη το ιστορικό και κανονικό δικαίωμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, μαζί με τους συμπολίτες μου από την ορθόδοξη ομολογία ειλικρινά ελπίζω και αναμένω την σύντομη τελική επίλυση του διοικητικού καθεστώτος της Εκκλησίας μας με την χορήγηση του Τόμου αυτοκεφαλίας εκ μέρους Σας» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή του Σκοπιανού πολιτικού προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη, σε μία κίνηση που έρχεται σε συνέχεια της απόφαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου την προπερασμένη Δευτέρα.
 
Σε άλλο σημείο ο Πρόεδρος της γειτονικής χώρας επισημαίνει τον ρόλο του Οικουμενικού Πατριαρχείο σημειώνοντας: «Σε αυτή την κρίσιμη περίοδο, οι έγκαιρες αποφάσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου μπορούν να επιδράσουν καθοριστικά στην πνευματική ταυτότητα των νυν και των μελλοντικών γενεών, και μ' αυτό, και στην πνευματική και κοινωνική ατμόσφαιρα της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας».
 
Με τη συγκεκριμένη απόφαση επανήλθε στην κανονικότητα η Εκκλησία του γειτονικού κράτους με την απάλειψη του χαρακτηρισμού «Μακεδονική» από την ονομασία της και «θεραπεύτηκε» το σχίσμα δεκαετιών. πηγή parapolitika.gr