Ο ιερομόναχος που αγιογραφεί δωρεάν δύο ναούς

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 19/05/2011

 Ο ιερομόναχος  πατήρ Προκόπιος Μπαλτσίδης  έχει αφιερωθεί τα τελευταία 10 χρόνια στην ενορία του προφήτη Ηλία Πανδρόσου Κομοτηνής  και αγιογραφεί δωρεάν δύο ναούς: Της μονής Παναγίας Φανερωμένης και το ναό της Πανδρόσου.

Ο 40χρονος ιερομόναχος  αποτελεί ζωντανή παρηγοριά για τους ηλικιωμένους κατοίκους του χωριού, ενώ τον στηρίζει ο σύλλογος Πανδρόσου που εκφράζεται με περηφάνια και με τα καλύτερα λόγια για τον ιερέα αναγνωρίζοντας την αξία και το έργο του. Ο ίδιος ζει στην μητρόπολη στο πλευρό του υπέργηρου μητροπολίτη κ. Δαμασκηνού και όλη η καθημερινότητά του είναι μέσα σε ναούς και εκκλησιαστικό περιβάλλον.

Με την αγιογραφία ήρθε σε επαφή ως νεαρός μοναχός στο Άγιο όρος.  

«Ήρθα σε επαφή με την αγιογραφία όταν ήμουν μοναχός από τα 17 μου, σχεδόν τελείωνα το λύκειο. Το κελί που ήμουν ήταν αγιογραφικός οίκος, κι  έμαθα την σχολή της αναγέννησης, αλλά επειδή βλέπαμε ότι είχε μπει για τα καλά η βυζαντινή τεχνοτροπία στην εκκλησία, έπρεπε να μάθω βυζαντινή αγιογραφία και πήγα σε έναν πολύ καλό δάσκαλο, είχε μαθητέψει τους Παχουμαίους, στις Καρυές, τον Παπασπυρίδωνα στην Νέα Σκήτη. Τώρα δεν διδάσκει αγιογραφία γιατί είναι πολύ δύσκολος ο τρόπος που δουλεύουν, είχε κάνει όμως πολλούς μαθητές. Είμαι θα σας έλεγα ο μόνος που τελικά δουλεύω, όσο μπορώ.

Είμαι εδώ κοντά 14 χρόνια στην Κομοτηνή, είχα ξεκινήσει μετά από 5 χρόνια από τότε που ήρθα, δυσκολεύτηκα πολύ βέβαια, αλλά  τα κατάφερα και επειδή ο ναός εδώ στην Πάνδροσο  ανακαινίστηκε επί δημάρχου Τ. Βαβατσικλή με την άδεια της μητροπόλεως και του μητροπολίτου και χρειάστηκε να κάνουμε καινούριο τέμπλο, οπότε έπρεπε να γίνουν και οι εικόνες. Ήθελα κι εγώ να γίνουν βυζαντινές εικόνες, είχα πάρει την άδεια από την μητρόπολη και προχώρησα. Τις έκανε δωρεά εδώ το χωριό με τελείως συμβολικό τίμημα και τα έσοδα κάλυψαν πάλι ανάγκες του ναού»

 (πηγή ΧΡΟΝΟΣ Μελαχροινή Μαρτίδου)