"Αναζητούνται υποψήφιοι για μία, δύο, τρείς μητροπόλεις"

Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 12/11/2013

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος επικύρωσε την γνωμάτευση της Ιατρικής Επιτροπής που επισκέφθηκε  τον Μητροπολίτη Κίτρους και Κατερίνης Αγαθόνικο προκειμένου να εκτιμήσει την κατάστασή του και τη δυνατότητα άσκησης των καθηκόντων του. H ΔΙΣ αποφάσισε να ολοκληρωθεί η προβλεπόμενη διαδικασία με την κήρυξη του Μητροπολιτικού θρόνου σε χηρεία και ως εκ τούτου εντός των επόμενων ημερών θα υπάρξει και η υπογραφή του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος.

Στην επόμενη Σύνοδο της Ιεραρχίας, τον Φεβρουάριο - εκτός απρόοπτου - αναμένεται να εκλεγεί ο νέος Μητροπολίτης Κίτρους και Κατερίνης.

Μέχρι την εκλογή νέου Επισκόπου η Μητρόπολη Κίτρους και Κατερίνης θα διοικείται από τοποτηρητή. Στη θέση αυτή ορίστηκε από την ΔΙΣ ο Μητροπολίτης Λαρίσης Ιγνάτιος.

Η ίδια τακτική θα ακολουθηθεί και για άλλες δύο μητροπόλεις.

Η επίσημη ανακοίνωση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, έχει ως ακολούθως: «η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ανέγνωσε την ομόφωνη έκθεση της Τριμελούς Επιτροπής, η οποία επισκέφθηκε τον ασθενούντα Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κίτρους και Κατερίνης κ. Αγαθόνικο. Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος έκανε αποδεκτό το από 23.10.2013 ιατρικό πόρισμα της ως άνω Επιτροπής και βάσει του άρθρου 34 παρ. 6 του Νόμου 590/1977 «Περί του Καταστατικού Χάρτου της Εκκλησίας της Ελλάδος», κήρυξε τον θρόνο της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους και Κατερίνης εν χηρεία, όρισε δε, βάσει του άρθρου 23 παρ. 1 του ανωτέρω Νόμου, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνάτιο, Τοποτηρητή της ως άνω Ιεράς Μητροπόλεως και απέστειλε τα κατά νόμον σχετικά έγγραφα προς τον Υπουργό Παιδείας για την έκδοση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος».