Μητροπολίτης Γλυφάδας:"Θα παραιτηθώ..."

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 09/11/2013

 

του Κώστα Παππά (από το ένθετο της Δημοκρατίας για την ορθοδοξία)  

Την προεδρία του ο Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού αναλαμβάνει σε μια από τις δυσκολότερες συγκυρίες της ιστορίας του ιδρύματος ο μητροπολίτης Γλυφάδας κ. Παύλος. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, ο σεβασμιότατος ανέλαβε τα καθήκοντά του ως πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου, ύστερα από την υπʼ αρ. 855/21.10.2013 απόφαση του Ειρηνοδικείου Αθηνών. Πολλοί (εντός και εκτός Εκκλησίας) έσπευσαν να πουν ότι αυτό ήταν το μοιραίο λάθος του μητροπολίτη, αφού εμπλέκεται σε μια άκρως επικίνδυνη υπόθεση, από τη στιγμή που οι προηγούμενες διοικήσεις φαίνεται ότι βρίσκονται στο μικροσκόπιο των ανακριτικών Αρχών για μείζονα οικονομικά και διαχειριστικά ζητήματα. Αλλωστε, το μεγαλύτερο πρόβλημα που καλείται να αντιμετωπίσει η νέα διοίκηση υπό την προεδρία του δραστήριου ιεράρχη είναι η δεινή οικονομική κατάσταση όπου έχει περιέλθει ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός και η οποία αποτυπώνεται στο γεγονός ότι δεκάδες εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι πάνω από 10 μήνες.

Η «δημοκρατία» επικοινώνησε με τον σεβασμιότατο μητροπολίτη Γλυφάδας κ. Παύλο ώστε να φιλοξενήσει την άποψη του ιεράρχη πάνω στο ζήτημα. Ο σεβασμιότατος ανέφερε: «Εγώ δεν επεδίωξα ποτέ αυτή τη θέση, αλλά με υπέταξαν. Η περίπτωση του Ερυθρού Σταυρού δεν είναι εύκολη, χρειάζεται πολλή προσοχή, πολλή έρευνα για να διασταυρωθούν ορισμένα πράγματα γιατί, όπως καταλαβαίνετε, λόγω της θέσεώς μου ως μητροπολίτου και προέδρου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, πρέπει να είμαι ακριβοδίκαιος. Αυτό μου δίδαξαν οι γονείς μου. Θέλει πάρα πολλή προσοχή λοιπόν με διασταύρωση πληροφοριών, ώστε να μπορέσουμε με στοιχεία και έγγραφα να αποκαλύψουμε την αλήθεια και να αποδώσουμε τη δικαιοσύνη».

Στην ερώτηση της «δημοκρατίας» για την κακοδιαχείριση στα οικονομικά του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού από τις προηγούμενες διοικήσεις ο μητροπολίτης Γλυφάδας τόνισε:«Αυτές τις ημέρες θα ξεκινήσουμε τη μελέτη, αφού δώσουμε εντολή σε ορκωτούς ελεγκτές για να δουν τα πράγματα από κοντά».

Για το πολύ σoβαρόθέμα με τους επί μήνες απλήρωτους εργαζομένους απάντησε: «Στον κεντρικό οργανισμό μιλάμε για 500 οικογένειες χωρίς μισθό από οκτώ έως 18 μήνες. Τα προβλήματα αυτά είναι τεράστια, εγώ τους είπα ότι, εάν δεν βρεθεί λύση να πάρουν χρήματα οι άνθρωποι οι οποίοι έχουν δίκιο και βρίσκονται σε επίσχεση, δεν θα έχει λόγoη παρουσία μου εκεί και σε λίγο διάστημα, ίσως έως τον Ιανουάριο, θα παραιτηθώ. Δεν μπορώ να νιώθω ότι οι συνεργάτες μου έχουν άδεια στομάχια. Πώς θα συνεχίσουν έτσι τη διακονία τους; Εγώ δεν τους κατακρίνω για την επίσχεση που κάνανε, έχουν δίκιο οι άνθρωποι. Στη συνάντηση που είχα με τον κ. υπουργό πριν από λίγες μέρες τού έθεσα ως πρώτο θέμα τη μισθοδοσία των υπαλλήλων. Ο υπουργός μού είπε να χτυπήσουμε ορισμένες πόρτες και στη συνέχεια θα βοηθήσει κι εκείνος. Μας δέχτηκε με πολλή καλοσύνη, αγάπη και κατανόηση. Στη συνέχεια θα έχουμε επαφές με τους Ελβετούς, όπου είναι και η ιστορική έδρα του Ερυθρού Σταυρού. Επίσης, δεχτήκαμε εθιμοτυπική επίσκεψη από Γάλλους που διακονούν στον Ερυθρό Σταυρό και οι οποίοι θέλουν να συνεργαστούμε ώστε να δημιουργηθεί ένα γραφείο αγνοουμένων. Εδώ που φτάσαμε ορισμένες διακονίες του Ερυθρού Σταυρού πολύ σημαντικές έχουν κλείσει γιατί δεν υπάρχουν τα χρήματα. Και το ξαναλέω, αν δεν μπορέσω να βρω πηγές που θα βοηθήσουν τους εργαζομένους, δεν έχω λόγω υπάρξεως. Η θητεία μου εξάλλου είναι εξάμηνη. Εφόσον έχω αποτέλεσμα, μόνο τότε θα εξαντλήσω αυτή τη θητεία».