Τα χρέη κλείνουν τις εκκλησίες;

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 07/11/2013

«Λουκέτο σε εκκλησίες;». Από ότι δείχνουν τα πράγματα θα το δούμε και αυτό στο Βόλο.Σύμφωνα με πληροφορίες η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος απέστειλε «φιρμάνι» σε όλες τις Εκκλησίες του Βόλου και της Νέας Ιωνίας «χτυπώντας καμπανάκι» για τις οφειλές τους και επισείοντας το ενδεχόμενο κλεισίματος ναών.

Το κριτήριο που φαίνεται ότι «βαραίνει» τους απώτερους σχεδιασμούς της Μητρόπολης Δημητριάδος είναι καθαρά οικονομικό με την επίκληση της έλλειψης εσόδων αυτών των iερών ναών και της αδυναμίας κάλυψης των λειτουργικών τους δαπανών. Προκαλεί όμως έντονες αντιδράσεις στους πιστούς που εάν μη τι άλλο δεν εννοούν να συνειδητοποιήσουν πως είναι δυνατόν ακόμη και η λειτουργία ενός ναού να εξαρτάται από παράγοντες καθαρά οικονομικής φύσεως, όταν εκκλησίες δεν έχουν κλείσει για παρόμοιους λόγους και σε άλλες δύσκολες περιόδους της ελληνικής κοινωνίας.

Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ έγινε αποδέκτης διαμαρτυριών από πιστούς που εκκλησιάζονται στον Ιερό Ναό των Ταξιαρχών Μιχαήλ και Γαβριήλ που λειτουργεί μέσα στο χώρο του παλιού νεκροταφείου στη Νέα Ιωνία και που φέρεται να είναι πρώτος στην «επίμαχη λίστα» των ναών υπό κατάργηση, μαζί με άλλους ναούς όπως του Αγ. Ανδρέα στην περιοχή του Φυτόκου αλλά και δύο άλλους ναούς στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου που φαίνεται να είναι «στο κόκκινο».

Στους περισσότερους ναούς είναι γεγονός ότι εξαιτίας της οικονομικής κρίσης «τα έσοδα» στο παγκάρι και από το δίσκο έχουν συρρικνωθεί με αποτέλεσμα οι περισσότεροι ναοί να μην μπορούν να ανταποκριθούν στην απόδοση χρημάτων στην Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος.

Στην περίπτωση του ναού των Ταξιαρχών στο παλιό νεκροταφείο της Νέας Ιωνίας η αδυναμία κάλυψης του πλαφόν των 15.000 ευρώ ετησίως αποτελεί την «αχίλλειο πτέρνα», ενώ «οφειλές» υπό την έννοια της απόδοσης στην ΙΜΔ και μάλιστα μεγάλες έχουν και άλλοι ναοί τόσο στο Βόλο όσο και στη Νέα Ιωνία.

Οι πληροφορίες αυτές για τους σχεδιασμούς της Ιεράς Μητρόπολης, έχουν ήδη γίνει γνωστές και στο ποίμνιο των πιστών, που ήδη έχει ξεκινήσει έναν αγώνα συγκέντρωσης υπογραφών από όλη τη Νέα Ιωνία και το Βόλο, προκειμένου να αποτραπεί το κλείσιμο του Ναού μέσα στο παλιό νεκροταφείο, αλλά και να αποθαρρυνθεί οποιαδήποτε προσπάθεια κλεισίματος και άλλων εκκλησιών που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις οικονομικές υποχρεώσεις τους.

Αυτό που μάλιστα προκρίνουν είναι το φιλανθρωπικό έργο που παρέχεται στις γειτονιές και το οποίο δεν είναι δυνατόν να «μετρηθεί και να συγκριθεί» με τα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια που φαίνεται ότι υπολογίζονται περισσότερο στην παρούσα φάση.

Ταχυδρόμος(Βάσω Κυριαζή)