Ο Καθεδρικός Ιερός ναός των Σερρών

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 04/11/2013

Συντάχθηκε απο τον Γραμματέα IΜ Σύρου, Αλέξανδρο Μαρκουίζο, φιλόλογο

 

Ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β', προσκεκλημένος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου, μετέβη χθες στις Σέρρες και σήμερα το πρωί συνιερούργησε μετ` αυτού και των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Κασσανδρείας κ. Νικοδήμου, Βρεσθένης κ. Θεοκλήτου, Σιδηροκάστρου κ. Μακαρίου και Ζιχνών κ. Ιεροθέου, και εκήρυξε το θείο λόγο στον ανακαινισθέντα παλαιό Μητροπολιτικό και από σήμερα Καθεδρικό Ιερό Ναό των Αγίων Θεοδώρων.

 

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερρών κ. Θεολόγος με εμπνευσμένη, θεολογικά και εκκλησιολογικά τεκμηριωμένη ομιλία του αναφέρθηκε στο ιστορικό και θεολογικό υπόβαθρο του θεσμού των Προσκυνηματικών και Καθεδρικών Ναών και ανέγνωσε τη Μητροπολιτική Πράξη, με την οποία ο πάλαι ποτέ Μητροπολιτικός Ιερός Ναός των Αγίων Θεοδώρων καθίσταται και πάλι Καθεδρικός Ναός της πολύπαθης πόλης των Σερρὼν.

 

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε τρισάγιο στη μνήμη του αοιδίμου Μητροπολίτου Σερρών κυρού Μαξίμου, επί της Αρχιερατείας του οποίου ήρξατο η ανακαίνιση του Ιερού Ναού των Αγίων Θεοδώρων, ο οποίος είχε υποστεί σοβαρές καταστροφές κατά τη διάρκεια της Βουλγαρικής κατοχής, το 1913.

 

Το απόγευμα, θα τελεσθεί πανηγυρική Εκδήλωση στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Σερρών για την παρουσίαση του Βιβλίου " Ναός Περικαλλής-Ψηφιδωτά ιστορίας και ταυτότηταςτου Ιερού Ναού Αγίων Θεοδώρων Σερρών" .