Στην Παναγία Ελευθερώτρια στο Διδυμότειχο

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 29/10/2013

Με εθνική υπερηφάνια αλλά και θρησκευτική κατάνυξη γιόρτασε και φέτος ο λαός της ακριτικής πόλεως του Διδυμοτείχου τη διπλή εθνική και συγχρόνως θρησκευτική εορτή, της 28ης Οκτωβρίου, με επίκεντρο τον πανηγυρίζοντα μεγαλοπρεπή Ιερό Καθεδρικό Ναό της Παναγίας της Ελευθερώτριας.

 

Στις λατρευτικές εκδηλώσεις προσήλθαν, φιλοξενούμενοι του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Δαμασκηνού, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ικονίου κ. Θεόληπτος, Ιεράρχης του Οικουμενικού Θρόνου, και ο Αρχιεπίσκοπος Ανθηδώνος κ. Νεκτάριος, Ιεράρχης της Σιωνίτιδος Εκκλησίας και Επίτροπος του Παναγίου Τάφου στην Κωνσταντινούπολη.Την παραμονή της εορτής ο ευσεβής λαός μας υποδέχθηκε αντίγραφο της θαυματουργού εικόνας της Παναγίας της Μεγαλόχαρης της Τήνου, που εδώρησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Σύρου – Τήνου κ. Δωρόθεος στον Σεβ. Ποιμενάρχη μας, όταν ο τελευταίος επισκέφθηκε το Ιερό Νησί για την εορτή του Δεκαπενταυγούστου, και τεμάχιο εκ των ιερών λειψάνων της αγίας Σοφίας, από την Κλεισούρα της Καστοριάς, το οποίο ευγενώς παρεχώρησε για το τριήμερο της εορτής ο Σεβ. Μητροπολίτης Kαστορίας κ. Σεραφείμ.Στην ακολουθία του Πανηγυρικού Εσπερινού χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ανθηδώνος κ. Νεκτάριος, ο οποίος και μίλησε επίκαιρα. Μετά τον Εσπερινό λιτανεύθηκε πανδήμως η ιερά εικόνα της Παναγίας της Ελευθερώτριας.

 

Το πρωί της κυριωνύμου ημέρας της Θείας Λειτουργίας προέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης Ικονίου κ. Θεόληπτος. Ακολούθησε Δοξολογία, επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο, κατάθεση στεφάνων και παρέλαση της μαθητιώσης νεολαίας και των ενόπλων δυνάμεων.Τις εκδηλώσεις παρακολούθησαν ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου Παρ. Πατσουρίδης, ο Διοικητής της 16ης Μεραρχίας Στρατηγός Ιωσ. Μαυράκης, εκπρόσωπος της Περιφερείας Αν. Μακεδονίας – Θράκης, εκπρόσωποι φορέων και πλήθος κόσμου.