Η κυβέρνηση δεν ξέχασε τους απαχθέντες μητροπολίτες

Αυτοκέφαλες Εκκλησίες | Δημοσίευση: 24/10/2013

(AΠΕ) «Η ελληνική κυβέρνηση δεν εγκαταλείπει τις προσπάθειες για τον εντοπισμό και την ανεύρεση των δύο απαχθέντων μητροπολιτών, καθώς το ενδιαφέρον της παραμένει αμείωτο», διαβεβαίωσε τον πατριάρχη Αντιοχείας κ. Ιωάννη ο υφυπουργός Εξωτερικών Κυριάκος Γεροντόπουλος κατά τη συνάντηση που είχε μαζί του στη Μονή Μπαλαμάντ (Balamand) χθες, δεύτερη μέρα της διήμερης επίσημης επίσκεψής του στον Λίβανο.

Στη συζήτηση κυριάρχησε το θέμα των δύο απαχθέντων μητροπολιτών, αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι χριστιανοί στην περιοχή, μετά την κρίση στη Συρία, καθώς και ο ρόλος της Ορθοδοξίας στη Μέση Ανατολή.

Ο κ. Γεροντόπουλος ενημέρωσε τον πατριάρχη ότι έθεσε το θέμα στον υπουργό Εξωτερικών του Λιβάνου κατά τη συνάντησή τους, υπογραμμίζοντας επίσης ότι «η Ελλάδα στηρίζει τις προσπάθειες που κάνει το Πατριαρχείο Αντιοχείας για να επιβιώσει ο Χριστιανισμός και η Ορθοδοξία σ' αυτή την δύσκολη περίοδο και σε μια περιοχή με σοβαρά προβλήματα».

Ο υφυπουργός, μιλώντας αργότερα σε Λιβανέζους δημοσιογράφους τόνισε τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει Πατριαρχείο Αντιοχείας όχι μόνο στη Μέση Ανατολή, αλλά και σε όλο τον κόσμο. «Εμείς οι Χριστιανοί», ανέφερε, «θέλουμε να υπάρξει ειρήνη στην περιοχή και συνεργασία όλων, προκειμένου να ξεπεραστούν τα προβλήματα. Στηρίζουμε τις προσπάθειες του πτριάρχη, γιατί τον θεωρούμε έναν σημαντικό φάρο της Χριστιανοσύνης. Η Ελλάδα καταβάλλει προσπάθειες ώστε να επικρατήσει σ' αυτή την περιοχή της Μέσης Ανατολής ειρήνη και δικαιοσύνη».

Επίσης τόνισε «το έντονο ενδιαφέρον» της ελληνικής κυβέρνησης για τους δυο απαχθέντες μτροπολίτες, που αποτέλεσε και ένα από τα βασικά θέματα των συναντήσεών του στονΛίβανο,εξηγώντας ότι για την Αθήνα είναι ένα από τα σημαντικότερα θέματα της πολιτικής της.

Ο κ. Γεροντόπουλος, επισκέφθηκε τη Θεολογική Σχολή του Αγίου Ιωάννη Δαμασκηνού, που βρίσκεται στον ίδιο χώρο, καθώς και το Πανεπιστήμιο Μπαλαμάντ, όπου λειτουργούν δέκα σχολές και δύο ερευνητικά Ινστιτούτα με περίπου 5.000 φοιτητές.

Τέλος επισκέφθηκε το Ελληνορθόδοξο Νοσοκομείο Άγιος Γεώργιος της Βηρυτού.

 

Σ. Αραβοπούλου