Τελέστηκε το Σάββατο, 19 Οκτωβρίου, ο καθιερωμένος αγιασμός στο Πανεπιστήμιο «Νεάπολις» Πάφου, με πρωτοβουλία του Τμήματος Μεταπτυχιακών Σπουδών, από τον θεοφιλέστατο επίσκοπο Αρσινόης κκ. Νεκτάριο και την παρουσία του σεβασμιότατου Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου, καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κκ. Ανδρέα. Στην τελετή παρευρέθηκε ο Πρόεδρος του Πανεπιστημίου κ. Μιχαλάκης Λεπτός, οι καθηγητές και οι φοιτητές. Τα της χορωδίας επιμελήθηκε ο έγκριτος Καθηγητής Βυζαντινής Μουσικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, και επισκέπτης καθηγητής του Πανεπιστημίου μας, κ. Γρηγόριος Στάθης.
Συμπληρώνονται δύο χρόνια από την έναρξη των Θεολογικών Σπουδών στην Κύπρο, με τη λειτουργία του Μεταπτυχιακού Προγράμματος στο Πανεπιστήμιο «Νεάπολις» Πάφου. Κατά τον πρώτο χρόνο της λειτουργίας του φοίτησαν περίπου 80 (ογδόντα) σπουδαστές, απ’ όλο το νησί, που ένας σημαντικός αριθμός τους προερχόταν από υποτρόφους της Ιεράς Αρχιεπισκοπής και των Μητροπόλεων Κύκκου και Τηλλυρίας, Λεμεσού, Ταμασού, Κυρηνείας, Κωνσταντίας καθώς και της Ιεράς Μονής Αγίου Νεοφύτου. Είναι προφανές ότι ήδη πραγματοποιήθηκε το πρώτο βήμα για την ίδρυση Θεολογικής Σχολής στην Κύπρο.
Ως γνωστό ιδρυτής, οργανωτής και Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου είναι ο τ. Κοσμήτορας και τ. Πρόεδρος της Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης, Κύπριος καθηγητής, κ. Χρήστος Οικονόμου, και Διευθυντής του Προγράμματος ο έγκριτος Ομότιμος Καθηγητής, και τ. κοσμήτορας του Α.Π.Θ., κ. Νίκος Ζαχαρόπουλος. Ο δεύτερος χρόνος λειτουργίας του Θεολογικού Προγράμματος συνεχίζει με σημαντικό αριθμό φοιτητών, περίπου 55-60 από Κύπρο και Ελλάδα.
Υπό τη σεπτή ευλογία του Οικουμενικού Πατριάρχη κκ. Βαρθολομαίου, εκείνη του σεβασμιοτάτου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κκ. Ειρηναίου καθώς και των μελών της Ιεράς Συνόδου της Κρήτης, με την έναρξη του εκκλησιαστικού ενιαυτού λειτούργησε Τμήμα Μεταπτυχιακών Θεολογικών Σπουδών για σπουδαστές προερχόμενους εκ Κρήτης και της λοιπής Ελλάδος, με την ευγενή προσφορά του Πανεπιστημίου «Νεάπολις» Πάφου. Η εποπτεία του Προγράμματος αυτού έχει ανατεθεί στον καθηγητή της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ., σεβασμιότατο Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου κκ. Ανδρέα.
Στο Πρόγραμμα αυτό γίνονται δεκτοί πτυχιούχοι των Θεολογικών Σχολών, της ημεδαπής ή αλλοδαπής, αλλά και εκείνοι των Ανωτάτων Εκκλησιαστικών Θεολογικών Ακαδημιών, των Παιδαγωγικών Τμημάτων των Πανεπιστημίων καθώς και των Ανθρωπιστικών και λοιπών Επιστημών. Το Πρόγραμμα έχει αξιολογηθεί, από ειδικά συσταθείσα από την Κυπριακή Πολιτεία Επιτροπή, ως άριστο. Η λειτουργία του έχει ανατεθεί σε επιλεγμένα μέλη του Ακαδημαϊκού δυναμικού της Θεολογίας, εγνωσμένης επιστημονικής διαδρομής, των Θεολογικών Σχολών Αθηνών και Θεσσαλονίκης.
Η έναρξη των μαθημάτων πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου, στις κτηριακές εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου «Νεάπολις», όπου διαμένουν οι σπουδαστές. Η διάρκεια της σπουδής εκτείνεται σε 4 εξάμηνα και διδάσκονται, στο σύνολο, 10 μαθήματα, με πλήρη ανταπόκριση στις υπό του νόμου προβλεπόμενες προϋποθέσεις για την ολοκλήρωση μεταπτυχιακών σπουδών και κάλυψη των απαραίτητων ECTS. Το Πανεπιστήμιο έχει την αναγνώριση από το ΔΟΑΤΑΠ και το αντίστοιχο στην Κύπρο ΚΥΣΑΤΣ.
Είναι σημαντικό το γεγονός ότι η Κύπρος ίδρυσε και λειτούργησε, στην επί έτη απομονωμένη περιοχή της Πάφου, όχι μόνο Πανεπιστήμιο, αλλά ενσυνείδητα παραχώρησε το έδαφός της για καλλιέργεια των Θεολογικών σπουδών, αποβλέποντας στη συνέχιση της παραγωγής ολοκληρωμένων, κατά το δυνατό, υψηλού επιπέδου προϊόντων πολιτισμού, δικαιώνοντας την επιλογή της ως πολιτιστικής πρωτεύουσας για το έτος 2017.