Τα «καρφιά» του Δωδώνης στον πρωθυπουργό

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 16/10/2013

Γράφει ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας-νυχθημερόν ( blog)


 

Όπως είναι γνωστό, από της εποχής της αρχιερατείας εν Ζακύνθω του Σεβ. Μητροπολίτου Δωδώνης, ο κ. Χρυσόστομος πάσχισε και ακόμη πασχίζει για την αποκατάσταση του Καστρομονάστηρου των Στροφάδων Νήσων. Όλοι οι πολιτικοί των τελευταίων ετών έχουν "γελάσει" τις προσπάθειες, τόσον εκείνου ως Μητροπολίτου Ζακύνθου, όσο και της τωρινής μητροπολιτικής αρχής του νησιού μας, του νυν Σεβ. Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄, ο οποίος -σημειωτέον- ζήτησε από τον προκάτοχό του να συνεχίσει με την πείρα του να έχει την υπευθυνότητα της κορυφαίας αυτής υπόθεσης των Στροφάδων.

 


 

Ο Σεβ. κ. Χρυσόστομος είχε απευθυνθεί στον ίδιο τον Πρωθυπουργό κ. Αντώνιο Σαμαρά στις 3 Αυγούστου 2012, παρακαλώντας το έργο να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, επισημαίνοντας μάλιστα «παράλληλα με τα όσα δύσκολα του έθνους μας», να σκύψει «με ενδιαφέρον επί του ανωτέρω πολιτισμικού θέματος, με την αίσθηση ότι ΚΑΙ δια του Πολιτισμού μπορούμε να διεξέλθουμε την Κρίση». Εισέπραξε και πάλι σιγή ιχθύος.

 

Ένα χρόνο μετά, φέτος το καλοκαίρι δηλαδή, με άλλη επιστολή του προς τον κ. Σαμαρά, ερωτά, εάν η πρώτη έφθασε στα χέρια του. Η σιγή ιχθύος έγινε εκκωφαντικότερη...

 

Πριν λίγες μέρες ο Έλληνας Πρωθυπουργός βρέθηκε στο Ισραήλ, όπου ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός κ. Νετανιάχου θυμήθηκε με ευγνωμοσύνη την καθοριστική συμβολή δύο Ζακυνθινών επί Γερμανικής Κατοχής (των μακαριστών Μητροπολίτου και Δημάρχου) στην διάσωση απάντων των Εβραίων της Ζακύνθου.

 

Ευκαιρίας δοθείσης, λοιπόν, ο Σεβ. κ. Χρυσόστομος επανήλθε στο θέμα των Στροφάδων με νεότερη επιστολή προς τον κ. Πρωθυπουργό μας, στην οποία του αναφέρει ότι εξ αφορμής εκείνης της ισραηλινής αναφοράς στους Ζακυνθινούς Σωτήρες τους, σκέπτεται να αποτανθεί στο Ισραήλ, ώστε εκείνοι, που τόσο ευγνωμονούν την Ζάκυνθο, να μεριμνήσουν για την αποκατάσταση και των Στροφάδων, για τα οποία αδιαφορούν οι Έλληνες Υπουργοί Πολιτισμού. Αλλά, ας αναγνώσουμε την ίδια την από 10ης Οκτωβρίου 2013, επιστολή του κ. Χρυσοστόμου:

 

«Μέ ἀφορμή τήν ἀναφορά τοῦ Πρωθυπουργοῦ τοῦ Ἰσραήλ κ. Νετανιάχου στήν Ζάκυνθο καί στήν ἡρωϊκή συμπεριφορά τοῦ μακαριστοῦ προκατόχου μου Μητροπολίτου Ζακύνθου Χρυσοστόμου Δημητρίου πρός τούς Ἰσραηλινούς τῆς ἰδιαιτέρας πατρίδος μου, σκέφτομαι νά ἀποτανθῶ γιά τό θέμα τῆς ἀποκαταστάσεως τοῦ Καστρομονάστηρου τῶν Στροφάδων Νήσων, στό Ἰσραήλ. Ἴσως τύχουμε καλυτέρας ἀντιμετωπίσεως, ἴσως καί λύσεως τοῦ προβλήματος, τό ὁποῖο μέ περισσή ἀδιαφορία ἀντιμετωπίζεται ἀπό τούς Ἕλληνες Ὑπουργούς Πολιτισμοῦ».