Αποστολή της Ι.Μ.Γλυφάδας σε Χίο, Σμύρνη και Έφεσσο

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 07/10/2013

Πλούσιες πνευματικές ευλογίες και εμπειρίες απέκτησαν οι 82 συμμετέχοντες στην Εκδρομή που διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολις Γλυφάδας, δια του Γραφείου Νεότητός της, για τους Κατηχητές και Κατηχήτριές της.

Η Εκδρομή αυτή, που κάθε χρόνο διοργανώνεται σε διαφορετικό προορισμό, αποτελεί ένα ελάχιστο δείγμα σεβασμού και αγάπης του Ποιμενάρχη μας κ. Παύλου, προς τα πρόσωπα των Κατηχητών και Κατηχητριών.

Στο τετραήμερο 4 με 7 Οκτωβρίου 2013 επισκεφθήκαμε την Νήσο Χίο και απέναντι από το Λιμάνι του Τσεσμέ, την Σμύρνη και την Έφεσο.  Αρχηγός της αποστολής ήταν ο ίδιος ο Ποιμενάρχης μας Μητροπολίτης Γλυφάδας, Ε. Β. Β. & Β. κ. Παύλος και παρόντες τέσσερις κληρικοί. Το πρόγραμμα της προσκυνηματικής  εκδρομής μας είχε ως εξής:

 

Την πρώτη ημέρα Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013, συγκεντρωθήκαμε στις 7.00 μ.μ. στον Ι. Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Δικηγορικών Γλυφάδας και αναχωρήσαμε με δύο πούλμαν για το Λιμάνι του Πειραιά. Στις 9.00 μ.μ. αποπλεύσαμε για τη νήσο Χίο. 

Την επόμενη μέρα Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2013 τα ξημερώματα φτάσαμε στο νησί και επιβιβαστήκαμε στα λεωφορεία μας για το ξενοδοχείο. Τακτοποιηθήκαμε στα δωμάτια, αφήσαμε τις αποσκευές μας και κατεβήκαμε στην τραπεζαρία του ξενοδοχείου για το πρωϊνό μας. 

 

Στις 7.10 π.μ. αναχωρήσαμε για τη χώρα της Χίου και το Λιμάνι της. Περάσαμε από τον έλεγχο του Τελωνείου και  επιβιβαστήκαμε στο πλοιάριο «Άγιος Νικόλαος» που μας πέρασε στο Λιμάνι του Τσεσμέ. 

 

Από εκεί επιβιβαστήκαμε στα λεωφορεία μας, γνωρίσαμε τους ξεναγούς μας και αναχωρήσαμε για την αρχαία Έφεσο, όπου επισκεφθήκαμε τον περίφημο Αρχαιολογικό  χώρο. Εκεί ήταν ο τόπος στον οποίο μίλησε και ο Απόστολος Παύλος και έζησε ο Άγιος Ευαγγελιστής Ιωάννης ο Θεολόγος. Μεταξύ άλλων είδαμε την  Πύλη της Μαγνησίας, το Βουλευτήριο ή Ωδείο, τη Βουλή και το Πρυτανείο, την  Οδό των Κουρήτων, τα Λουτρά, την περίφημη Βιβλιοθήκη του Κέλσου, τις Πύλες του Μαζαίου και Μιθριδάτη, την Εμπορική αγορά, το περίφημο Θέατρο 24000 θέσεων και την Βασιλική της Παναγίας όπου έλαβε χώρα η Γ΄ Οικουμενική Σύνοδος.

 

Στη συνέχεια αναχωρήσαμε για την Σμύρνη όπου είχαμε το μεσημεριανό γεύμα μας σε εστιατόριο της περιοχής.  Νωρίς το απόγευμα επισκεφθήκαμε τον Ιερό Ναό του Αγίου Βουκόλου, ο οποίος πλέον είναι Μουσείο και την Αγία Φωτεινή, η οποία πρόσφατα έγινε επίσημα Ενορία. Μας υποδέχθηκε ο Εφημέριος της Ενορίας π. Κύριλλος Συκής. 

 

Στην αρχή κάναμε δέηση και κατόπιν ο π. Κύριλλος μας είπε διάφορα ιστορικά στοιχεία για το Ναό αλλά και για τη σύγχρονη ζωή της Ενορίας του.

Στη συνέχεια έλαβε το λόγο ο Σεβασμιώτατος και μίλησε για τα βιώματα του πατέρα του αλλά και για τον τελευταίο Επίσκοπο Άγιο Χρυσόστομο Σμύρνης.  Φεύγοντας υπήρχε ένα μικρό κέρασμα της Ενορίας προς όλους μας.  Μετά πήραμε το λεωφορείο και αφού ξεναγηθήκαμε στη σύγχρονη πόλη της Σμύρνης, επιστρέψαμε στο Τσεσμέ, περάσαμε τον έλεγχο του Τελωνείου, πήραμε το ίδιο καραβάκι και φτάσαμε στη Χίο γύρω στις 9.30.

Την Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2013 στις 6.00 π.μ. το πρωί, αναχωρήσαμε για την Σταυροπηγιακή Ιερά Νέα Μονή όπου τελέσαμε τη Θ. Λειτουργία. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο π. Διονύσιος μας μίλησε για την πλούσια ιστορία της Ιεράς Μονής.

Στη συνέχεια πήραμε πρωϊνό στο Αρχονταρίκι της Μονής και στις 11.30 αναχωρήσαμε για την Αγία Μαρκέλλα.

Κατά την διαδρομή οι ξεναγοί, μας είπαν πλούσια ιστορικά στοιχεία για το νησί. Μόλις φτάσαμε στην Αγία Μαρκέλλα  τελέσαμε την Ιερά Παράκληση της Αγίας. Στις 2.00 μ.μ. αναχωρήσαμε για το χωριό Αυγώνυμα, όπου είχαμε το μεσημεριανό γεύμα μας. Στις 4.30 μ.μ. αναχωρήσαμε για τα Μεστά, όπου προσκυνήσαμε τον ιστορικό Ιερό Ναό των Ταξιαρχών και είχαμε ελεύθερο χρόνο να περπατήσουμε στα γραφικά σοκάκια. Το απόγευμα επισκεφθήκαμε τη χώρα και είχαμε ελεύθερο χρόνο για ψώνια και φαγητό. Στις 22.40 επιβιβαστήκαμε στο πλοίο της επιστροφής και στις 23.00 μ.μ. αποπλεύσαμε για τον Πειραιά.

Το πρωί της Δευτέρας 7 Οκτωβρίου στις 6.30 π.μ. φτάσαμε στο Λιμάνι του Πειραιά και από εκεί με τα λεωφορεία μας επιστρέψαμε στη Γλυφάδα στον Ι.Ν. Κοιμήσεως Δικηγορικών. Όλοι οι συμμετέχοντες Κληρικοί και Κατηχητές δοξολογήσαμε  το Θεό για όσα ζήσαμε σε αυτό το πραγματικά γεμάτο τετραήμερο που μας έδωσε τη δυνατότητα να δούμε άλλα μέρη, αλλά και να ανταλλάξουμε απόψεις για θέματα Κατηχήσεως.

Ευχόμαστε μια καρποφόρα κατηχητική χρονιά και καλή δύναμη σε όλους τους Κατηχητές. Την Κυριακή 13 Οκτωβρίου στις 7.00 μ.μ. θα λάβει χώρα η επίσημη εκδήλωση της Μητροπόλεως για την Έναρξη των Κατηχητικών Συνάξεων στην Ενορία του Αγίου Νικολάου Γλυφάδας, και θα γίνει η επίδοση των ενταλτηρίων.

 

               Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως