Νέος Διάκονος στη Μονή Ξενιάς

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 06/10/2013

Την εις Διάκονον Χειροτονία του Μοναχού Μαξίμου, αδελφού της Ιεράς Μονής Παναγίας Άνω Ξενιάς, τέλεσε ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, στο Καθολικό της Μονής.

 

Στην ομιλία του ο κ. Ιγνάτιος αναφέρθηκε στο γεγονός της εν Χριστώ ασκήσεως, που επέλεξε ο χειροτονούμενος, ενώ εξήρε το πνεύμα της ταπείνωσης και της υπακοής που τον διακρίνει. Επεσήμανε ότι η μοναχική του ζωή αποκτά νέο περιεχόμενο καθώς καλείται να ασκήσει Αγγελικό έργο στη Μονή, ως Διάκονος, πλέον, στη Θεία Λατρεία, διακονώντας το Μυστήριο της Ευχαριστίας.

Στη συνέχεια ο κ. Ιγνάτιος αναφέρθηκε στα τρία εκείνα στοιχεία, που καλούμαστε, οι Χριστιανοί, να βιώσουμε σ’ αυτή τη ζωή: «Το πρώτο είναι η άσκηση, χωρίς την οποία δε βιώνεται το Μυστήριο της σωτηρίας… Το δεύτερο είναι η αγάπη προς τον Θεό και τους αδελφούς μας. Στο πλαίσιο της Μοναχικής ζωής η αγάπη βιώνεται με την ζωντανή προσευχή, με την αφιέρωσή μας, που γίνεται αφορμή ο Θεός να σώσει τους ανθρώπους, με την παρηγορία και την διακονία κάθε ανθρώπου που προστρέχει με πίστη στα Μοναστήρια μας. Το τρίτο είναι η μετοχή στο Μυστήριο της Ευχαριστίας, όπου ολοκληρώνεται και αποκτά νόημα η άσκηση, ενώ η αγάπη γίνεται τρόπος ζωής. Είναι η κατ’ εξοχήν ζωή της Εκκλησίας μας, που δίδει περιεχόμενο και στα πρακτικά της πνευματικής ζωής…»

 

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε την χαρά του για την ζωντανή ιστορική συνέχεια της Μονής Ξενιάς, χάρη στον Ηγούμενο Νεκτάριο και τους αδελφούς, ενώ ευχήθηκε και άλλοι να στελεχώσουν την αδελφότητα, ασκούμενοι σε χώρο που διασώζει μεγάλη ιστορία και παράδοση αγιότητος. 

 

Εκ του Γραφείου Τύπου