Θυρανοίξια παρεκκλησίου

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 23/09/2013

Ι.Μ.Διδυμοτείχου -Τα θυρανοίξια Ιερού Παρεκκλησίου στο «Κέντρο Πολιτισμού και Κοινωνικής Διακονίας», πρώην Μαθητικού Οικοτροφείου της Ιεράς Μητροπόλεως μας στο Διδυμότειχο, τέλεσε την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου ε.ε., το απόγευμα, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Δαμασκηνός. Το Παρεκκλήσιο αφιερώθηκε στον Άγιο της φιλανθρωπίας και της ελεημοσύνης, τον θαυματουργό Επίσκοπο Μυρέων Νικόλαο, μιας και εκεί μέχρι τη δεκαετία του ’60 έστεκε μέσα σε μικρό αμυγδαλεώνα βυζαντινό Παρεκκλήσιο του Αγίου Νικολάου, το οποίο δυστυχώς τότε γκρεμίσθηκε για να κτισθεί το Μαθητικό Οικοτροφείο. Σήμερα στο κτηριακό αυτό συγκρότημα, που βρίσκεται υπό ανακαίνιση, φιλοξενούνται η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής, η Χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής, τα Κατηχητικά Διδυμοτείχου, Ιεροραφείο, το Κέντρο διανομής ρουχισμού και κλινοσκεπασμάτων και άλλες συναφείς δραστηριότητες της Ιεράς Μητροπόλεως και του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου.

Με πρωτοβουλία του Σεβ. Μητροπολίτου μας πρόσφατα διαμορφώθηκε σε Παρεκκλήσιο ο συγκεκριμένος χώρος του κτηριακού συγκροτήματος για να δίδεται η ευκαιρία στους εκεί εξυπηρετούμενους ή διερχομένους πιστούς να ανάψουν το κερί τους αλλά και για να μένει ανεξίτηλη στη μνήμη των επόμενων γενιών η ιερότητα του χώρου και η ιστορία του που ανάγεται στους βυζαντινούς χρόνους.

Την ίδια μέρα το πρωί ο Σεβασμιώτατος ιερούργησε στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Δημητρίου Κομάρων, του τέως Δήμου Τριγώνου και το Σάββτο 21 Σεπτεμβρίου ε.ε. στον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Ελαφοχωρίου, του τέως Δήμου Μεταξάδων