Ι.Μ.Λέρου: Μνήμη Μικράς Ασίας

Οικουμενικό Πατριαρχείο | Δημοσίευση: 17/09/2013

Την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2013, στον Ιερό Ναό Θείας Μεταμορφώσεως Σωτήρος Χριστού Λέρου, εορτάσθηκε «Η ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ» με την ευκαιρία συμπλήρωσης 91 ετών από της Μικρασιατικής καταστροφής του 1922.

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων «Μνήμη της Μικράς Ασίας» ετελέσθη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, χοροστατούντος του Σεβ.Μητροπολίτου Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας κ.κ.Παϊσίου, συμπαραστατουμένου υπό του ιερού κλήρου της νήσου μας, παρουσία του Αντιδημάρχου κ.Ι.Κωνσταντινίδη, του προέδρου του Δ.Σ. κ.Γ.Βογιατζή, του πρ.Δημάρχου κ.Μιχ.Κονταφούρη, εκπαιδευτικών, πολλών απογόνων μικρασιατών προσφύγων, και πλήθους πιστών.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο Μητροπολίτης ετέλεσε αρτοκλασία υπέρ υγείας των απογόνων των μικρασιατών προσφύγων του νησιού μας και εν συνεχεία εθνικό μνημόσυνο.

Κατόπιν, ο Αρχιερατικός Επίτροπος Λέρου και Εφημέριος του Ιερού Ναού πρωτοπρεσβύτερος π.Νικόδημος Φωκάς στην ομιλία του αναφέρθη στην σημερινή κρίσιμη  κατάσταση του τόπου μας, τις ομοιότητες των δυσκολιών του τότε και του τώρα, και στο παράδειγμα της αναδημιουργίας, προκοπής και επιτυχίας που μας δίδουν οι Μικρασιάτες πρόσφυγες μετά την εγκατάστασή τους στην Ελλάδα.

Εις το παρακείμενο πνευματικό κέντρο του Ιερού Ναού, έλαβε χώρα έκθεση φωτογραφίας με εικόνες από την Μικρά Ασία, και τις πρώτες μέρες των προσφύγων στην Ελλάδα.

Την εκδήλωση πλαισίωσαν ο πρόεδρος του πολιτιστικού Συλλόγου «Άρτεμις» κ.Αντ.Νταλλαρής (λίρα) και ο κ.Γρηγ.Παραπονιάρης (λαγούτο) με Μικρασιάτικα τραγούδια.

Τέλος το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο δεξιώθηκε τον Μητροπολίτη και τους πιστούς με μικρασιάτικα κέρασματα.

 

 

Επιμέλεια-Φωτογραφίες-Βίντεο:  Γεώργιος Ι.Χρυσούλης, Γραμματεύς Ιεράς Μητροπόλεως