Τέσσερις μαθητές στα θρανία της Ϊμβρου

Οικουμενικό Πατριαρχείο | Δημοσίευση: 16/09/2013

Παιδικές φωνές ακούστηκαν για πρώτη φορά σήμερα έπειτα από μισό αιώνα αναγκαστικής σιωπής στο ελληνικό σχολείο της Ίμβρου.

Το κουδούνι κτύπησε και τέσσερις μαθητές, τρία αγόρια και ένα κορίτσι, η δασκάλα Άννα Κουζουμά καθώς και η διευθύντρια του σχολείου Παρασκευή Μπερμπέρη, βρέθηκαν στην μικρή τάξη.

Η λειτουργία του σχολείου ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου - γνήσιο τέκνο της Ίμβρου - των δυο συλλόγων των Ιμβριωτών στην Ελλάδα, αλλά και με την συνδρομή του Λάκη Βίγκα, εκπροσώπου των Ρωμέικων Κοινοτικών Ιδρυμάτων στη Γενική Διεύθυνση Βακουφίων της Τουρκίας.

Στο νησί του βορείου Αιγαίου, στην έξοδο των Στενών των Δαρδανελλίων, λειτουργούσαν ελληνικά δημοτικά σχολεία σε έξι από τα επτά ελληνικά χωριά.

Οι τουρκικές Αρχές έχουν δώσει άδεια μόνο για το σχολείο των Αγίων Θεοδώρων, το χωριό όπου γεννήθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Ο πληθυσμός των ελλήνων της Ιμβρου έφθανε κάποτε τις 6.000. Σήμερα ζουν στην Ίμβρο λιγότεροι από 200 Έλληνες, ηλικιωμένοι οι περισσότεροι, καθώς εξαιτίας της καταπιεστικής πολιτικής των τουρκικών κυβερνήσεων μετανάστευσαν σχεδόν όλοι τα χρόνια που ακολούθησαν τη δεκαετία του ‘60.

Το σχολείο θα δώσει τη δυνατότητα να επιστρέψουν στο νησί οικογένειες με παιδιά από την Κωνστατνινούπολη και την Ελλάδα, εκτιμούν κύκλοι των απόδημων Ιμβρίων.