220.000 δολάρια δίνει η Τουρκία για τη Μονή Σουμελά

Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 13/09/2013

(tovima.gr) Η τουρκική κυβέρνηση αποφάσισε την «εξ ολόκληρου» επισκευή και αναστήλωση της ιστορικής Μονής Σουμελά και διέθεσε ήδη ένα κονδύλι 220.000 περίπου δολαρίων για το πρώτο στάδιο των σχετικών εργασιών. Κυβερνητική πηγή δήλωσε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να εξασφαλίσει την ένταξη της Μονής στον πίνακα Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Η Μονή έχει εγγράφει από πρόπερσι στην κατηγόρια των υποψήφιων μνημείων για την ανώτερη βαθμίδα υποστήριξης του διεθνούς οργανισμού.

Η μοναδικότητα των κτισμάτων της Μονής, οι αγιογραφίες στο εσωτερικό της εκκλησίας και το αρχιτεκτονικό σύμπλεγμα σε ύψος 1.300 μέτρων πάνω σε απόκρημνο βράχο αποτελούν στοιχεία τα οποία δικαιολογούν την ένταξη της Μονής στον Πίνακα ΑΑ της UNΕSCO, κατά τη γνώμη του τουρκικού υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού.

Το κτιριακό σύμπλεγμα της Μονής, το οποίο διοικητικά υπάγεται στην επαρχία Μάσκα της Μαύρης θάλασσας, αποτελείται από τον κυρίως Ναό της Παναγίας, παρεκκλήσια, κουζίνες, σπουδαστήριο, κελιά και δωμάτια για μελετητές, αίθουσα υποδοχής, βιβλιοθήκη και ησυχαστήριο για ανώτερους κληρικούς. Τα έργα αποκατάστασης θα γίνουν σε τρία στάδια. Το πρώτο είναι η χαρτογράφηση και παραγωγή των σχεδίων του συγκροτήματος επειδή δεν υπάρχουν τα αρχικά σχέδια κατασκευής της Μονής. Το δεύτερο περιορίζεται σε αναστύλωση και, το τελικό στάδιο, η πλήρης αποκατάσταση. Θα απαιτηθούν δυο χρόνια τουλάχιστον για την «πλήρη ολοκλήρωση του έργου», λένε κυβερνητικές πήγες στην Άγκυρα.

Από το 2010 η κυβέρνηση Ερντογάν επέτρεψε τη λειτουργία της εκκλησίας και το πανηγύρι του Δεκαπενταύγουστου στα πλαίσια της πολιτικής της για τη «βαθμιαία άρση των περιορισμών στην θρησκευτική λατρεία».