Αμήχανος και ανένδοτος ο Αλέξης μπροστά στο σταυρό

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 11/09/2013

(ΦΩΤΟ eurokinissi)

του Κώστα Ζαφειρίου

 

Σε αμηχανία έφερε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα ο ιερέας που τελούσε τον αγιασμό στο 1ο ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας.

Ο πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης πατήρ Κωνσταντίνος Ψαλτάκης (Ι.Μ.Νέας Ιωνίας) ύψωσε το σταυρό ευλογίας και άρχισε να ρένει με τον δυόσμο τον κόσμο. Στη συνέχεια εστράφη προς τον Αλέξη Τσίπρα, τον ρένει με τον αγιασμό, ο Αλέξης σκύβει ελαφρά μπροστά το κεφάλι και ο πατήρ Κωνσταντίνος του φέρει τον σταυρό ευλογίας κοντά στο στόμα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει ανέκφραστος, κλείνει τα μάτια -όπως μαρτυρούν οι φωτογραφίες-τα χείλη του δεν κάνουν καμμία σύσπαση, ενώ ο σταυρός και τα χέρια του ιερέα εχουν αγγίζουν τη μύτη του cool Αλέξη, ο οποίος δεν κάνει καμμία κίνηση να ασπαστεί τον σταυρό. Ο Αλέξης δηλώνει ανένδοτος...

Η αμηχανία κράτησε για ελάχιστα δευτερόλεπτα και ο Τσίπρας βρήκε και πάλι τους...ρυθμούς του. Άλλωστε έχει δηλώσει άθεος, έχει κάνει πολιτικό γάμο, δεν έχει βαπτίσει τα παιδιά του και σήμερα είδε ως ρουτίνα τον αγιασμό και απλώς δεν αντέδρασε τη στιγμή που τον έρανε ο ιερέας.

Βέβαια δεν είναι η πρώτη φορά που αντιδρά με τον ίδιο τρόπο ο Αλέξης Τσίπρας. Και πέρυσι στην ορκωμοσία της Βουλής όταν τον είχε πλησιάσει ο αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος, ο Τσίπρας δέχθηκε απλά τον αγιασμένο βασιλικό στο μέτωπο και τίποτα περισσότερο.

Για την ιστορία οι μαθητές του ΕΠΑΛ τον υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό και με πλακάτ στα οποία έγραφαν: «Είμαστε άνθρωποι, όχι αριθμοί.

Σε σύντομο μήνυμά του προς τους μαθητές, τους γονείς και τους καθηγητές του σχολείου, ο κ. Τσίπρας τόνισε: «Θέλω να σας ευχηθώ καλή χρονιά αλλά φοβάμαι ότι φέτος αυτό ακούγεται περισσότερο ειρωνεία παρά σαν ευχή».

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας, δεσμεύθηκε στους μαθητές πως οι 20 καθηγητές του σχολείου τους, οι οποίοι έχουν βγει σε διαθεσιμότητα, θα έχουν επιστρέψει στις θέσεις τους μέχρι του χρόνου, ενώ τους ζήτησε να δείξουν αλληλεγγύη στους συμμαθητές τους οι οποίοι περνούν δύσκολα.

Εξάλλου, έκλεισε την σύντομη ομιλία του, λέγοντας: «Δεν την βλέπω καλά την Τρόικα φέτος».