Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα...

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 04/09/2013

(φωτο Χρήστος Μπόνης) Συνήλθε σήμερα Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013, στην πρώτη Συνεδρία της η Διαρκής Ιερά Συνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 157ης Συνοδικής Περιόδου.

Στην αρχή τελέσθηκε η ειδική Ιερά Ακολουθία επί τη ενάρξει των εργασιών της Ιεράς Συνόδου και στη συνέχεια ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πασης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, καλωσόρισε τα νέα Μελη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, ευχήθηκε ευόδωση των εργασιών της Συνόδου σε πνεύμα αγάπης και συνεργασίας και τόνισε ότι έχουν αλλάξει οι δομές της κοινωνίας, γι’αυτό καλούμεθα, με πνεύμα ενότητος και χωρίς μεγαλοστομίες, να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα με έργα αγάπης, κοινωνικής αντίληψης και συμπαράστασης στον δοκιμαζόμενο Ελληνικό Λαό ώστε να υπάρξει συστηματική και δραστική παρουσία της Εκκλησίας μέσα στην κοινωνία, προς δόξαν του Τριαδικού Θεού και ανακούφιση και προκοπή του πιστού Λαού.

Μετά τον Μακαριώτατο Πρόεδρο, εκ μέρους των Σεβασμιωτάτων Συνοδικών Συνέδρων αντιφώνησε ο Αντιπρόεδρος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ, ο οποίος, αφού ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο Πρόεδρο, για όσα εποικοδομητικά είπε, εξέφρασε τον σεβασμό όλων και τόνισε ότι εν μέσω των ποικίλων δυσκολιών που απασχολούν τόσον την ελληνική κοινωνία, όσο και την Εκκλησία μας, θα εργασθούμε ενωμένοι με την Χάρη του Κυρίου μας Ιησού Χριστού και τον φωτισμό του Παναγίου Πνεύματος για να ενισχύει τις καρδιές και τα φρονήματά μας και να οδηγεί «εις πάσαν την αλήθειαν» τις σκέψεις και τις αποφάσεις μας.

Ο Μακαριώτατος Πρόεδρος ενημέρωσε το Σώμα σχετικά με την αποσταλείσα Επιστολή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ιωαννίνων κ. Θεοκλήτου, ο οποίος ενημερώνει ότι αδυνατεί να επιτελέσει τα Συνοδικά του καθήκοντα ως μέλος της παρούσης Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, για λόγους υγείας. Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος έκανε αποδεκτή την παραίτηση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ιωαννίνων κ Θεοκλήτου και αποφάσισε να αποστείλει επιστολή πρόσκλησης προς τον επόμενο έχοντα σειρά, Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κίτρους και Κατερίνης κ. Αγαθόνικο.

Μετά την επικύρωση των Πρακτικών της Εξουσιοδοτήσεως από της λήξεως της προηγουμένης Συνόδου έως σήμερα, συγκροτήθηκαν τα Συνοδικά Δικαστήρια σύμφωνα με τις διατάξεις του Νομου 5383/1932 «Περί Εκκλησιαστικών Δικαστηρίων και της προ αυτών διαδικασίας». Στη συνέχεια διορίσθηκαν οι Σεβασμιώτατοι Συνοδικοί Συνδεσμοι – Μελη των Συνοδικών Επιτροπών κατά τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 10 του Νομου 590/1977, καθώς και τα Συνοδικά Μελη στα Διοικητικά Συμβούλια Αποστολικής Διακονίας, Εφορευτικής Επιτροπής Βιβλιοθήκης της Ιεράς Συνόδου και Υποεπιτροπής «Διπτύχων». Επίσης,έγινε η συγκρότησις του Α.Υ.Σ.Ε. και των λοιπών Υπηρεσιακών Συμβουλίων.

Ειδικότερα, ως Συνοδικοί Συνδεσμοι των Συνοδικών Επιτροπών,διορίσθηκαν :

- Στήν Συνοδική Επιτροπή επί της Αρχιγραμματείας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Προκόπιος.

- Στήν Συνοδική Επιτροπή Εκκλησιαστικής Τεχνης και Μουσικής ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παραμυθίας, Φιλιατών και Γηρομερίου κ. Τίτος.

- Στήν Συνοδική Επιτροπή Θείας Λατρείας και Ποιμαντικού Έργου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος.

- Στήν Συνοδική Επιτροπή Δογματικών και Νομοκανονικών Ζητημάτων ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος.

- Στήν Συνοδική Επιτροπή επί του Μοναχικού Βιου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παροναξίας κ. Καλλίνικος.

- Στήν Συνοδική Επιτροπή Χριστιανικής Αγωγής της Νεότητος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος.

- Στήν Συνοδική Επιτροπή Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως και Επιμορφώσεως Εφημεριακού Κλήρου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κηφισίας,Αμαρουσίου και Ωρωπού κ. Κύριλλος.

- Στήν Συνοδική Επιτροπή Τυπου, Δημοσίων Σχέσεων και Διαφωτίσεως ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ.Αθηναγόρας.

- Στήν Συνοδική Επιτροπή επί των Αιρέσεων ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μηθύμνης κ. Χρυσόστομος.

- Στήν Συνοδική Επιτροπή Κοινωνικής Προνοίας και Ευποιίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γρεβενών κ. Σέργιος.

- Στήν Συνοδική Επιτροπή επί των Οικονομικών ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ.

Εκπρόσωπος Τύπου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου ορίσθηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας.

Κατόπιν, αναγνώσθηκε ο Κανονισμός Εργασιών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

Ο Μακαριώτατος Πρόεδρος ενημέρωσε για τις επικοινωνίες που είχε με τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Αντιοχείας κ. Ιωάννη, καθώς και τον Εξοχώτατο Πρωθυπουργό του Λιβάνου, που τον επισκέφθηκε, σχετικά με την δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στις περιοχές της Μέσης Ανατολής. Στην ευρεία συζήτηση που ακολούθησε, διαπιστώθηκε η ανάγκη της ενίσχυσης των Χριστιανικών Εκκλησιών και του Λαού των περιοχών αυτών και η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αποφάσισε η Εκκλησία της Ελλάδος να συμβάλει στην προσπάθεια αυτή, μέσω απαραιτήτων και εμφρόνων ενεργειών του Μακαριωτάτου Προέδρου Αυτής και της Ιεράς Συνόδου.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ενημερώθηκε για τις επιστολές που απέστειλαν ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, κ. Ban Ki-moon, και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ.Martin Schulz, σε απάντηση των Γραμμάτων του Μακαριωτάτου Προέδρου σχετικά με τους απαχθέντας δύο Συρίους Μητροπολίτες και την δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Τέλος, η Διαρκής Ιερά Συνοδος ασχολήθηκε με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.

-