Δύο απλοϊκοί δεσπότες

Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 03/09/2013

του Κώστα Ζαφειρίου

 

Αν και οι δύο μητροπολίτες ποιμένουν τις μητροπόλεις τους κοντά στα σαράντα χρόνια, εν τούτοις δεν είναι ευρέως γνωστοί, αφού οι ίδιοι έχουν επιλέξει να είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας,μακριά από την κοσμική ζωή και να ζουν ως καλόγηροι. Ο ένας χειροτονήθηκε με δανεική μίτρα και άμφια, ο άλλος δεν έχει φάει ποτέ αστακό ενώ το βεστιάριό τους περιλαμβάνει ελάχιστα άμφια ευτελούς αξίας. Όμως και οι δύο είναι αξιαγάπητοι από το ποίμνιό τους στις μητροπολιτικές τους επαρχίες και προσφέρουν, παρά τις μεγάλες οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, μεγάλο φιλανθρωπικό έργο. Ο λόγος για τους μητροπολίτες Παραμυθίας Τίτο, και Γρεβενών Σέργιο , που συμμετέχουν στη ΔΙΣ, δύο μητροπολίτες κάποιας άλλης εποχής...

 

Μητροπολίτης Παραμυθίας ΤΙΤΟΣ

 

Γεννήθηκε το 1931 στον Πειραιά και χειροτονήθηκε μητροπολίτης Παραμυθίας, Φιλιατών Γηρομερίου και Πάργας στις 17 Ιουλίου 1974. Χειροτονήθηκε δεσπότης με δανεική μίτρα και άμφια και σήμερα διαθέτει τρείς αρχιερατικές στολές των 1000 ευρώ η καθεμία.

 

Από τις έξι το πρωί που αρχίζει η ημέρα του, φροντίζει για όλα στη μητρόπολη αλλά και για το σπίτι του, όπου μέχρι πριν από λίγα χρόνια έπλενε και σιδέρωνε μόνος του. Με θητεία δίπλα στον μακαριστό Σεραφείμ, ο κ. Τίτος έχει σκληραγωγηθεί. Με ένα παλιό αυτοκίνητο επισκέπτεται τα χωριά της επαρχίας του γιατί θέλει να είναι πάντα κοντά στο ποίμνιό του.

 

 

Μητροπολίτης Γρεβενών ΣΕΡΓΙΟΣ

 

Γεννήθηκε το 1934 στον Πειραιά και στις 15 Αυγούστου 1976 χειροτονήθηκε Μητροπολίτης Γρεβενών. Στην ενθρόνιση πήγε μόνος του με ένα μικρό αυτοκινητάκι που διέθετε και οι Γρεβενιώτες κατάλαβαν ότι έχουν να κάνουν με ένα απλοΐκό δεσπότη. Λένε ότι δεν έχει φάει ποτέ αστακό και ότι ποτέ δεν έχει φύγει για διακοπές.

 

Ως Μητρόπολη Γρεβενών, ο Σέργιος τονίζει ότι περιορίζεται στο «πλούσια τα ελέη του Θεού», αφού ακίνητα ή άλλα έσοδα δεν υπάρχουν. Υπάρχουν μόνο στη Θεσσαλονίκη μια γκαρσονιέρα, την οποία νοικιάζει η Μητρόπολη, και ένα κατάστημα 20 τετραγωνικών, το οποίο επίσης νοικιάζει. Τα έσοδα από τα δύο δεν ξεπερνούν τα 600 ευρώ μηνιαίως. Παρά τα πενιχρά έσοδα της μητροπόλεως ο κ. Σέργιος βοηθά όσους έχουν ανάγκη. Δεν έχει αγοράσει άμφια που το κόστος τους να ξεπερνά τα 1.000 ευρώ.

Για το συγγραφικό και εκδοτικό του έργο η Ακαδημία Αθηνών τον τίμησε το 2009.