Στο ΣτΕ προσέφυγε η Εκκλησία της Ελλάδος και 81 Μητροπόλεις

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 07/01/2021

kathimerini.gr Ιωάννα Μάνδρου Εκ των υστέρων και μετά τα Θεοφάνεια, η Εκκλησία της Ελλάδος και 81 Μητροπόλεις ανά την επικράτεια, προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, αντιδρώντας και με δικαστική προσφυγή στα μέτρα για απαγόρευση συμμετοχής των πιστών κατά τη χθεσινή λειτουργία για τη γιορτή των Θεοφανείων.Οι προσφυγές κατατέθηκαν αργά το βράδυ της Τρίτης, παραμονή των Θεοφανείων, όταν η γραμματεία του Δικαστηρίου είχε πλέον κλείσει, ενώ από την ηλεκτρονική κατάθεση φαίνεται πως οι προσφυγές κατατέθηκαν από τις 7.30 ως τις 8.30 το βράδυ.

Οπως ήταν φυσικό λόγω της ώρας δεν υπήρξε αίτημα για έκδοση προσωρινής διαταγής αφού το Δικαστήριο ανήμερα των Φώτων είναι κλειστό.

Σύμφωνα με τις προσφυγές της Εκκλησίας της Ελλάδος και λοιπών προσφευγόντων, με την επίμαχη κοινή υπουργική απόφαση, υποστηρίζεται ότι παραβιάζονται οι συνταγματικές αρχές της αναλογικότητας, της χρηστής διοίκησης και της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους διοικούντες, ενώ σημειώνεται επίσης ότι η απόφαση για μη συμμετοχή των πιστών στη λειτουργία των Θεοφανείων, εκδόθηκε καθ’ υπέρβαση νομοθετικής εξουσιοδότησης.

 

Στις δύο αιτήσεις ακύρωσεως, μεταξύ των άλλων, αναφέρεται ότι η προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση είναι απολύτως απρόσφορη και προδήλως δυσανάλογη, εν όψει του δημοσίου συμφέροντος για την προστασία της δημόσιας υγείας και η επιλογή της Πολιτείας να μην προστατεύσει τη δημόσια λατρεία, εξίσου με άλλα δικαιώματα, όπως π.χ., τον καλλωπισμό, τις επισκέψεις και τη διασκέδαση σε σπίτια συγγενών και φίλων. Αντ’ αυτού, συνεχίζει η Εκκλησία της Ελλάδος, η Πολιτεία επέλεξε μετά τη 2α Ιανουαρίου 2021 να απαγορεύσει απολύτως τη δημόσια λατρεία η οποία για αρκετούς πολίτες είναι προσωπική ανάγκη ζωτικής σημασίας και αυτή η ανάγκη τους δεν υπόκειται σε λογοκρισία ή υποτίμηση από το κράτος.

Σε άλλο σημείο των αιτήσεων ακυρώσεως, αναφέρεται ότι είναι μη αναγκαία και απρόσφορη σε μια δημοκρατική κοινωνία η κατάργηση μετά την 3η Ιανουαρίου 2021 της συμμετοχής στη λατρεία κατά τα Θεοφάνεια, η οποία μπορούσε να διατηρηθεί υπό αυστηρούς περιορισμούς, όπως είναι 25 ή 50 άτομα ανάλογα με το εμβαδόν της κάθε Εκκλησίας ή ένα άτομο ανά 1,5 τ.μ. ή απόσταση δυο μέτρων ανά εκκλησιαζόμενο, κ.λπ.

Και οι δύο αιτήσεις θα συζητηθούν στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, μετά από σχετική πράξη της πρόεδρου του ΣτΕ Μαίρης Σάρπ.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι προχθές η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας εξέδωσε αποφάσεις με τις οποίες απέρριψε τις προσφυγές για τα περιοριστικά μέτρα σε ό,τι αφορά τον αριθμό των πιστών που μπορούν να εκκλησιάζονται, με σκεπτικό πολύ βαρύ, καθώς έκρινε, ότι σωστά έχουν ληφθεί οι περιορισμοί διότι εξυπηρετούν «επικακτικούς λόγους δημοσίου συμφέροντος και έχουν ληφθεί για την προστασία της δημόσιας υγείας».