Η νέα Εγκύκλιος Ιερώνυμου περί Αγιασμού

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 06/01/2021

dikaiologitika.gr Ο Μακαριώτατος Πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, απέστειλε χθες το απόγευμα Συνοδική Επιστολή προς τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος, από τους οποίους ζητά, σύμφωνα με τις σχετικές από 15.12.2020 και 4.1.2021 Αποφάσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, την αυστηρή και απαρέγκλιτη τήρηση των υγειονομικών μέτρων ως προς την λειτουργία των Ιερών Ναών με την παρουσία καθορισμένου αριθμού πιστών κατά την αυριανή Εορτή των Θεοφανείων.

Όπως έχει αποφασίσει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, κατά την Εορτή των Θεοφανείων ο Μέγας Αγιασμός με τον καθαγιασμό των υδάτων θα τελεσθεί εντός των Ιερών Ναών και δεν θα πραγματοποιηθούν Λιτανείες, πομπές ή και τελετές ευλογίας των υδάτων σε εξωτερικούς χώρους.

 

Προς τούτο και θέλοντας να δώσει το καλό παράδειγμα, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος αποφάσισε να μην κάνει χρήση της σχετικής εξουσιοδοτήσεως, την οποία έλαβε από την Ιερά Σύνοδο, και να μη μεταβεί σε οποιοδήποτε θαλάσσιο χώρο.

Η Εκκλησία της Ελλάδος, έχοντας υψηλό αίσθημα ευθύνης έναντι του Θεού και των ανθρώπων, όπως έπραξε από την αρχή της πανδημίας συμπορεύεται με την Πολιτεία στον αγώνα για την προστασία της δημόσιας υγείας, δίνει το θετικό παράδειγμα τήρησης των υγειονομικών μέτρων και παραμένει αρωγός στη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλει η Ελληνική Πολιτεία ώστε να περιοριστούν οι επιπτώσεις από την πανδημία στην ζωή των ανθρώπων του Τόπου μας.

Είναι απαραίτητη, όσο ποτέ άλλοτε, ιδίως σ’ αυτές τις κρίσιμες για την Πατρίδα μας στιγμές, η διαρκής, ανοικτή και ειλικρινής συνεργασία και επικοινωνία Εκκλησίας και Πολιτείας και μάλιστα στο ανώτατο δυνατό επίπεδο. Η επικοινωνία Πρωθυπουργού και Αρχιεπισκόπου μόνο καλούς καρπούς για το Έθνος μπορεί να φέρει».

Επιπλέον, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος δεν θα κάνει χρήση της συνοδικής εξουσιοδότησης που είχε λάβει ώστε να μεταβεί στο Μοσχάτο και να κάνει εκεί τον Αγιασμό, συνοδεία του διάκου του, προκειμένου να αποφευχθεί η πιθανότητα συνάθροισης πιστών. «Η επικοινωνία ανάμεσα στην Εκκλησία και την Πολιτεία διατηρείται στα ανώτατα επίπεδα» σημείωναν οι ίδιες εκκλησιαστικές πηγές.

Πληροφορίες αναφέρουν πως το τετ α τετ Μητσοτάκη-Ιερώνυμου στο πλαίσιο της ορκωμοσίας των νέων υπουργών στο Προεδρικό Μέγαρο έγινε σε πολύ καλό κλίμα, κάτι που συνέβαλε στην εξεύρεση λύσης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Εκκλησία δεν προσέφυγε τελικά στο ΣτΕ για τα Θεοφάνια.

Από την πλευρά της, η ΕΛ.ΑΣ. θα ακολουθήσει σχέδιο ήπιας αστυνόμευσης έξω από τις εκκλησίες, ενώ θα ακούγονται από τα περιπολικά ηχητικά μηνύματα για την αποφυγή συνωστισμού των πιστών.

Η συζήτηση με τον Μητσοτάκη για το «αντάρτικο»

 

Στο πλαίσιο της ορκωμοσίας των νέων μελών της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είχαν κατ' ιδίαν συνάντηση μετά το «αντάρτικο» της Εκκλησίας στα μέτρα για τον κορoνοϊό.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο στο ενδιάμεσο της ορκωμοσίας των νέων μελών της κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε στον αρχιεπίσκοπο τον προβληματισμό του για τη χθεσινή απόφαση της Ιεράς Συνόδου. Κάλεσε την Εκκλησία να αναλάβει τις δικές της ευθύνες και να συνδράμει στη μεγάλη προσπάθεια να περιοριστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας, ώστε να επιστρέψουν οι μαθητές το συντομότερο δυνατόν στα σχολεία.

Ο Κ. Μητσοτάκης τόνισε την ανάγκη αυστηρής τήρησης των μέτρων και των υγειονομικών κανόνων από όλους και επισήμανε ότι η Εκκλησία οφείλει, όπως έκανε μέχρι σήμερα, να δίνει το θετικό παράδειγμα και να είναι αρωγός στον κοινό αγώνα.