Ποιοί επιτέθηκαν στους μοναχούς στη Θήβα-Τρεις συλλήψεις

Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 26/08/2013

Κλείδωσαν μοναχούς σε κελί για να σκάψουν να βρουν έναν... κρυμμένο θησαυρό! Την απόλυτη ηρεμία της Μονής του Αγίου Γεωργίου που βρίσκεται στο Μαυρομάτι Θηβών τάραξαν πέντε κουκουλοφόροι, οι οποίοι με την απειλή όπλων έδεσαν και έκλεισαν μέσα σε ένα κελί του μοναστηριού τέσσερις μοναχούς και τη μητέρα ενός εξ αυτών, για να ψάξουν ανενόχλητοι για το θησαυρό που υποτίθεται ότι υπήρχε στο προαύλιο. Μάλιστα, για το λόγο αυτό μετέφεραν εκεί κι ένα σκαπτικό μηχάνημα!

Όλα ξεκίνησαν λίγα λεπτά μετά τις 6 το απόγευμα της Κυριακής όταν οι πέντε δράστες, έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους με κουκούλες, μπήκαν στην Ιερά Μονή και με την απειλή πιστολιών και κυνηγετικών όπλων ακινητοποίησαν τους μοναχούς και τη γυναίκα. Κατόπιν, τους έδεσαν με πλαστικούς σφικτήρες (tare – up) και τους έκλεισαν σε ένα κελί, εξηγώντας τους ότι σκοπός τους δεν ήταν η αφαίρεση εικόνων, τιμαλφών ή άλλων πολύτιμων αντικειμένων, αλλά το σκάψιμο στον προαύλιο χώρο για την ανεύρεση θησαυρού. «Δείξε μας σε ποιο σημείο βρίσκεται το χρυσάφι», ρώτησε κοφτά ο ένας από τους κακοποιούς τον ηγούμενο, ο οποίος του απάντησε με ψυχραιμία: «Πρώτη φορά ακούω για θησαυρό στο μοναστήρι».

Οι θησαυροκυνηγοί δεν πτοήθηκαν, αλλά έμειναν μάλλον με τη... χαρά, αφού έγιναν αντιληπτοί από έναν άλλο μοναχό που δεν είχαν δει και ο οποίος ενημέρωσε τις αστυνομικές Αρχές. Άμεσα ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομικής Διεύθυνσης Βοιωτίας έφτασαν στο σημείο ενώ στην παρουσία τους οι δράστες τράπηκαν σε φυγή. Ακολούθησε καταδίωξη και έπειτα από εκτεταμένες έρευνες στην ευρύτερη περιοχή εντοπίστηκε στην επαρχιακή οδό Αλίαρτου – Ακραιφνίου από άνδρες του Τμήματος Ασφαλείας Λιβαδειάς, ένα ΙΧ στο οποίο επέβαιναν δύο άτομα. Το αυτοκίνητο ακινητοποιήθηκε στο ύψος των διοδίων Θηβών (προς Αθήνα) και συνελήφθησαν οι δύο επιβαίνοντες, ένας 52χρονος και ένας 28χρονος.

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι δύο συλληφθέντες, μαζί με ακόμη τουλάχιστον πέντε άτομα, είχαν συγκροτήσει πριν από μισό χρόνο εγκληματική οργάνωση με σκοπό τη συγκέντρωση πληροφοριών και τη διενέργεια προπαρασκευαστικών πράξεων, προκειμένου να θέσουν σε εφαρμογή το σχέδιό τους για εκσκαφή στον προαύλιο χώρο της Ιεράς Μονής του Αγίου Γεωργίου, στο Μαυρομάτι. Ο 52χρονος λειτουργούσε ως πληροφοριοδότης, ο 28χρονος είχε αναλάβει το χειρισμό του σκαπτικού μηχανήματος, ο 37χρονος (ο οποίος συνελήφθη την επομένη το πρωί στο σπίτι του στην Χαλκίδα) είναι ιδιοκτήτης χωματουργικής επιχείρησης με έδρα την Βοιωτία και ιδιοκτήτης του σκαπτικού μηχανήματος, που οι δράστες μετέφεραν στην Ιερά Μονή, ενώ ο 48χρονος που ταυτοποιήθηκε φέρεται να είχε αρχηγικό ρόλο στην εγκληματική οργάνωση.

Συνολικά έχουν συλληφθεί τρεις άνδρες (όλοι Έλληνες), έχει ταυτοποιηθεί ένας, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται για την ταυτοποίηση και σύλληψη των υπολοίπων τριών μελών. Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, παράνομη βία και παρακράτηση, παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα καθώς και για την προστασία των αρχαιοτήτων και της εν γένει πολιτιστικής κληρονομιάς.