Εορτή του Αγ. Κοσμά Αιτωλού στη Ν.Φιλαδέλφεια

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 25/08/2013

(από το ιστολόγιο του π.Τιμοθέου Ηλιάκη) Με κατάνυξη, λαμπρότητα και μεγάλη συμμετοχή πιστών γιορτάστηκε η μνήμη του Αγίου Εθναποστόλου Κοσμά του Αιτωλού στον φερώνυμο Ναό του Αγίου στην Ν. Φιλαδέλφεια .Την παραμονή της εορτής, τελέσθηκε Μέγας πανηγυρικός Εσπερινός κατά τον οποίο προεξήρχε και ομίλησε ο Ιεροκήρυκας της Ι. Μητροπόλεως Ν. Ιωνίας και Φιλαδελφείας Αρχιμ. π. Άνθιμος Κωνσταντόπουλος.

Το πρωί του Σαββάτου 24Αυγούστου, τελέσθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ν. Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. κ. Κωνσταντίνου,συμπραραστατουμένου υπό Κληρικών της Μητροπόλεως του. Τον Θείο λόγο κήρυξε ο Αρχιμανδρίτης π. Τιμόθεος Ηλιάκης ο οποίος αναφέρθηκε στο μεγάλο Θρησκευτικό και Εθνικό έργο του Αγίου Κοσμά και τόνισε πως το μαρτύριο του Αγίου επήλθε επειδή παρότρυνε τους σκλάβους έλληνες να απέχουν από κάθε εργασία κατά την ημέρα της Κυριακής, και ιδιαίτερα από τα παζάρια των Εβραίων, κάτι που ερχόταν σε αντίθεση με τα οικονομικά συμφέροντα της εποχής του .

Για τον λόγο αυτόν ,τόνισε, ας γίνει κεντρικό μήνυμα της σημερινής εορτής η αντίθεση μας στην σχεδιαζόμενη κατάργηση της αργίας της Κυριακής.Ακολούθησε δεξίωση των προσκυνητών και το απόγευμα η Λιτάνευση των Λειψάνων και της Εικόνας του Αγίου Κοσμά με την συνοδεία της Δημοτικής Φιλαρμονικής. Παρέστησαν η Δήμαρχος Ν. Φιλαδέλφειας –Χαλκηδόνας Έφη Γαϊτάνα-Αποστολάκη , ο Διοικητής του Νοσοκομείου Παίδων " Αγλαΐα Κυριακού"κ.Χάρης Τομπούλογλου, Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, Αντιπροσωπεία των Προσκόπων και Ναυτοπροσκόπων και άλλοι επίσημοι. Την Κυριακή,25 Αυγούστου,τελέσθηκαν τα μνημόσυνα των Κτητόρων, Δωρητών, Ευεργετών καθώς και των διατελεσάντων Εφημερίων του Ιερού Ναού.