Ο ηγούμενος της Μονής Αγκαράθου στην Ι.Μ. Γλυφάδας

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 25/08/2013

του Κώστα Ζαφειρίου

 

Ο ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγκαράθου (Ηράκλειο Κρήτης) αρχιμανδρίτης Γεράσιμος Μαρματάκης, ευρισκόμενος στην Αθήνα, τέλεσε σήμερα το πρωΐ -με την άδεια του μητροπολίτη Γλυφάδας κ. Παύλου-τη Θεία Λειτουργία στον ιερό ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Ελληνικό. Στις φωτογραφίες για το ierovima.gr, ο ηγούμενος π.Γεράσιμος με τους εφημερίους του ιερού ναού αρχιμανδρίτη π. Στέφανο Σουλιμιώτη και τον πρωτοπρεσβύτερο π. Αθανάσιο Βασιλείου.


 

Η Μονή Αγκαράθου βρίσκεται ανατολικά του Ηρακλείου και είναι κτισμένη με φρουριακή αρχιτεκτονική σε μια κατάφυτη θέση σε υψόμετρο 538m κοντά στην Επισκοπή Πεδιάδος.

Το όνομα της οφείλεται στο φυτό αγκαραθιά (Phlomis fruticosa), κάτω από το οποίο λέγεται ότι βρέθηκε η εικόνα της Παναγίας της Ορφανής, στο σημείο όπου κτίστηκε αργότερα η Εκκλησία. Μπροστά στο ιερό του ναού υπάρχει σήμερα μια ροδιά κάτω από την οποία οι μοναχοί κρατούν αναμμένο στον κορμό της ένα καντήλι. Η ροδιά λέγεται ότι είναι η αρχική αγκαραθιά την οποία μπόλιασαν οι μοναχοί της εποχής, με αποτέλεσμα να μετατραπεί θαυματουργώς σε δένδρο.

 

Το ανδρικό μοναστήρι είναι από τα αρχαιότερα στην Κρήτη.

Η ιστορική μοίρα της Μονής Αγκαράθου είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, καθώς σε αυτήν εκάρησαν μοναχοί τέσσερεις Αλεξανδρινοί Προκαθήμενοι, ο Σίλβεστρος (1569–1590), ο Μελέτιος Α΄ ο Πηγάς (1590–1601), ο Κύριλλος Γ΄ ο Λούκαρις (1601–1621) και ο Θεόδωρος Β΄ (2004 –).