Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας:"Αθλιότητες"-Σφράγισαν την εκκλησία στην Πρεμετή

Αυτοκέφαλες Εκκλησίες | Δημοσίευση: 19/08/2013

megatv Συγκρούσεις σημειώθηκαν σήμερα μεταξύ Ορθοδόξων της Πρεμετής και ανδρών ιδιωτικής αστυνομίας, που ήταν παρατεταγμένες έξω από το ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου, ο οποίος είχε καταληφθεί με τη βία πριν από μερικές ημέρες με εντολή του δημάρχου της πόλης. Από τα επεισόδια έχουν τραυματιστεί ένας Έλληνας και ένας ομογενής, ενώ άγνωστοι πέταξαν πέτρες στο ελληνικό προξενείο στο Αργυρόκαστρο.

 

Ο δήμος Πρεμετής ισχυρίζεται πως ο χώρος του ναού του ανήκει και γι αυτό το λόγο έστειλε ιδιωτικούς αστυνομικούς πριν από μερικές ημέρες για να εκκενώσουν το ναό σε εκτέλεσης απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας.

 

Η Εκκλησία της Αλβανίας πάντως υποστηρίζει πως το κτίσμα του ναού είχε κατασχεθεί από το κομμουνιστικό καθεστώς το 1968 και είχε μετατραπεί σε πολιτιστικό κέντρο. Ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας, Αναστάσιος έκανε λόγο για "πολύ θλιβερό γεγονός, που ξύπνησε οδυνηρές αναμνήσεις αθλιότητας".

 

Σύμφωνα με τα όσα έχουν καταγγελθεί από την Ιερά Μητρόπολη Αργυροκάστρου στις 16 Αυγούστου "ομάδες παραστρατιωτικών" μπήκαν στο ναό και με τη βία έβγαλαν ιερείς και πιστούς, ενώ αφαίρεσαν ιερά σκεύη, εικόνες, ενώ αφαίρεσαν και το καμπαναριό.

 

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, εξέδωσε σκληρή ανακοίνωση κάνοντας λόγο για "απαράδεκτα γεγονότα" και αναφέρει: "Εκφράζουμε τον αποτροπιασμό μας και καταδικάζουμε απερίφραστα τις δύο σημερινές επιθέσεις, οι οποίες προκαλούν ερωτηματικά ως προς την ετοιμότητα και την βούληση των αρμοδίων αλβανικών Αρχών να επιβάλουν την τάξη και να προστατεύσουν τα κτήρια των Διπλωματικών και Προξενικών μας Αρχών".

 

Ο πρέσβης της Αλβανίας κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών και του επιδόθηκε διάβημα διαμαρτυρίας.