Ο εσπερινός της Κοίμησης της Θεοτόκου στη Μητρόπολη Λαγκαδά

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 15/08/2013

Ι.Μ.Λαγκαδά Με λαμπρότητα, μεγαλοπρέπεια και θρησκευτική κατάνυξη τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός επί τη κορυφαία Θεομητορική εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, το απόγευμα της 14ης Αυγούστου ε.έ., εις την Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης.

Στον πανηγυρικό Εσπερινό, ο οποίος τελέσθει στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου-Λαγκαδά, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου, παρέστησαν ο Βουλευτής Ν.Δ. κ. Σάββας Αναστασιάδης, ο Δήμαρχος Λαγκαδά κ. Ιωάννης Αναστασιάδης, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοικήσεως και των σωμάτων ασφαλείας.

Εν συνεχεία, και υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής Μπάντας του Δήμου Λαγκαδά, πραγματοποιήθηκε η περιφορά του Επιταφίου της Παναγίας καθώς και της Θαυματουργού Εικόνος της Παναγίας της Παμμακαρίστου (15ος αιώνας), η οποία και φυλάσσεται στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου-Λαγκαδά, και έχει έρθει από τις αλησμόνητες πατρίδες Ανατολικής Θράκης και συγκεκριμένα από την περιοχή των Σαράντα Εκκλησιών.

Κατά την διάρκεια της ομιλίας του προς το παριστάμενο πλήθος, το οποίο κατέκλισε την κεντρική πλατεία της πόλεως και συμμετείχε με ευλάβεια και κατάνυξη στην διαδρομή της περιφοράς, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ. Ιωάννης, τόνισε ότι η Παναγία, μας συνοδεύει και είναι πάντα μαζί μας όταν καταφεύγουμε σε Εκείνην σε κάθε δυσκολία, σε κάθε πόνο, σε κάθε αγωνία μας. Η Παναγία μας προστάτευσε στις δύσκολες ώρες και υπερμαχεί συνεχώς στην ζωή μας. Στην Παναγία και στην χάρη της χρωστούμε όλοι μας, γιατί είναι εκείνη η οποία στέκεται στον θρόνο του Υιού της και δέεται για όλους εμάς παρακαλώντας Τον, να μας συγχωρέσει για τις παραλείψεις και τις ποικίλες αμαρτίες τις οποίες δυστυχώς γεμίζουμε την καθημερινότητα της ζωής μας. Το μόνο που ζητάει από εμάς η Παναγία είναι να μετανοήσουμε, να εγκαταλείψουμε την ζωή του σχηματισμού, με τα σχήματα της αμαρτίας και να πάρουμε τον δρόμο της επιστροφής, τον δρόμο που οδηγεί στην σωτηρία και κάνει την ζωή μας παράδεισο, όχι μόνο στον ουρανό αλλά και εδώ στην γη. Γιατί αν έγινε η ζωή μας μία κόλαση είναι γιατί εγκαταλείψαμε τον Θεό, την ηθική, την τιμιότητα, την δικαιοσύνη και εφαρμόσαμε στην ζωή μας σχήματα της απάτης, της εκμεταλλεύσεως των αδυνάτων και δημιουργήσαμε προϋποθέσεις ευτελισμού, όχι μόνο δικούς μας, αλλά και της χώρας και της πατρίδος μας, με αποτέλεσμα σήμερα να τελούμε υπό διαπραγμάτευση και να παζαρεύονται τα πάντα στον βωμό των διεθνών συμφερόντων, εις βάρος του δικαίου του τόπου μας. Ξεχάσαμε ποιοί είμαστε, ξεχάσαμε του κόπους και του ιδρώτες των πατέρων και των παππούδων μας, συνέχισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, που με αίμα και αγωνία έγραψαν την ηρωική ιστορία του τόπου μας. Εκείνοι, αγωνίστηκαν για του Χριστού την πίστη την Αγία και της πατρίδος την Ελευθερία, κατορθώνοντας να χαρίσουν στον κόσμο την ελευθερία και εμείς σήμερα τον σκλαβώνουμε εξαιτίας των λανθασμένων επιλογών που εφαρμόζονται συνεχώς. Πότε όμως αδελφοί μου, δεν είναι αργά. Μπορούμε έστω και τώρα να ανανήψουμε, να συνέλθουμε και να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις που θα οδηγήσουν στο σωστό τρόπο αντιμετώπισης των πραγμάτων.

Πρέπει να αξιολογήσουμε σωστά την αξία του προσώπου και να καταλάβουμε ότι ο κάθε άνθρωπος δεν είναι απλά ένας αριθμός ή μία ποσοτική μονάδα, αλλά μία μοναδική και ανεπανάληπτος προσωπικότητα για τον οποίο ο ίδιος ο Θεός έγινε άνθρωπος χαρίζοντας μας, την ελευθερία και καταργώντας τον θάνατο. Πρέπει να καταλάβουμε και να επιστρέψουμε πίσω στις ρίζες τις παραδόσεως μας όπου υπάρχουν οι προϋποθέσεις που μπορεί να χαρίσουν και σε εμάς αλλά και στο γένος μας την ζωή και την πρόοδο.

Ας στραφούμε απόψε ενώπιών της Παναγίας και κλίνοντας ευλαβικά το γόνυ να την παρακαλέσουμε να μας συγχωρήσει για τις αβλεψίες, για την αδιαφορία και την ανευλάβεια που δείχνουμε και ας βοηθήσει στην καρδιά μας, να ανάψει ο ιερός πόθος και η αγάπη για την επιστροφή του γένους και τις φυλής μας στις ρίζες της παραδόσεως μας που είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με τον δρόμο του Θεού, μετανοώντας παράλληλα και ζώντας μέσα στην χαρά και την ευλογία του Υιού της και της ευλογημένης παρουσίας, της σκέπης και προστασίας της.

Και κατέληξε την ομιλία του ο Ποιμενάρχης μας, ευχόμενος προς όλους πλούσια την χάρη της Θεομήτορος. Η Παναγία με το μαντήλι της να σκουπίζει τα δάκρυα του πόνου και την αγωνία όλων μας,  και να απλώσει το ωμοφόριο της αγάπης της σκεπάζοντας για μια ακόμη φορά την πατρίδα, το γένος και τον τόπο μας, χαρίζοντας σε όλους Χρόνια πολλά και ευλογημένα, σφραγισμένα με την χάρη και την ευλογία του Θεού.