Οι Κείοι τίμησαν το ζεύγος Μαρτίνου

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 02/08/2020
Στον ανακαινισθέντα, με τη δαψιλή χορηγία του φιλογενούς και φιλανθρώπου και φιλαγίου ζεύγους Μαρίνας και Αθανασίου Μαρτίνου, αύλειο χώρο του ιστορικού σεβάσματος της Κέας, Ιερού Προσκυνήματος της Παναγίας Καστριανής, όπου φυλάσσεται η ομώνυμη θαυματουργή Εικόνα της Θεοτόκου, πραγματοποιήθηκε απόψε λαμπρή πνευματική και πολιτιστική Εκδήλωση τιμής προς αυτούς, με την παρουσία των Βουλευτών Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας κας Αικατερίνης Μονογυιού και κ. Φιλίππου Φόρτωμα, του Αρχιερατικού Επιτρόπου Κέας, Πρωτοπρ. Ελευθέριου Δεμένεγα και του ιερού Κλήρου της νήσου, του Επάρχου Κέας, κ. Ιω. Ευαγγέλου, της Δημάρχου Κέας κας Ειρήνης Βελισσαροπούλου, των Μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, εκπροσώπων των Σωμάτων Ασφαλείας και τοπικών Συλλόγων και Φορέων, των μελών του Πολιτιστικού Συλλόγου Κέας και πολλών Κείων, οι οποίοι παρέστησαν, τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας.
Μετά την τέλεση του Αρχιερατικού Εσπερινού στον Ναό της Παναγίας Καστριανής, πραγματοποιήθηκε στον αύλειο χώρο του Προσκυνήματος η τελετή αναγόρευσης της κας Μαρίνας και του κ. Αθανασίου Μαρτίνου σε επίτιμους Δημότες Κέας και η ανακήρυξή τους σε Μεγάλους Ευεργέτες του Ιερού Προσκυνήματος Παναγίας Καστριανής.
Η Δήμαρχος Κέας κα Ειρήνη Βελισσαροπούλου επέδωσε στο ζεύγος Μαρίνας και Αθανασίου Μαρτίνου τιμητική πλακέτα για τις ευεργεσίες τους και στον Σεβασμιώτατο κ. Δωρόθεο Β’ ευχαριστήρια πλακέτα για τα όσα, ως Μητροπολίτης, προσφέρει στην Κέα.
Ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ αφού ευχαρίστησε το ζεύγος των Μεγάλων Ευεργετών για την αφειδώλευτη προσφορά τους στο Γένος και την Εκκλησία, προσάρμοσε ειδικά για τον κ. Αθανάσιο Μαρτίνο ένα απόσπασμα από τον Επίκτητο, ως εξής:
«Ώσπερ ο ήλιος ου περιμένει λιτάς και γοητείας, ίν' ανατείλῃ, αλλ΄ ευθύς λάμπει και προς απάντων ασπάζεται, ούτω και ο Αθανάσιος Μαρτίνος ου περιμένει κρότους και ψόφους και επαίνους, ίν΄ ευποιήσῃ αλλ΄ εκοντής ευεργετεί και ίσα τω ηλίῳ φιλείται»!
Στη συνέχεια, τους επέδωσε το τιμητικό πιττάκιο αναγορευσής τους σε Μεγάλους Ευεργέτες του Προσκυνήματος της Παναγίας Καστριανής, και γλυπτό, παριστάνον χέρι με κλάδο ελαίας, έργο του Τηνίου μαρμαρογλύπτη Σωτηρίου Κουρβαρά, ενώ ο κ. Αθανάσιος Μαρτίνος εξέφρασε με συγκινητικούς λόγους τις ευχαριστίες του.
Η εκδήλωση επελέγη με παραδοσιακούς χορούς με λαϊκά όργανα, που παρουσίασαν τα παιδιά του Πολιτιστικού Συλλόγου Κέας.
Αύριο το πρωί, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ θα ιερουργήσει στον ιερό Ναό του Αγίου Χαραλάμπους επί τη επετείω των 42 χρόνων από της ελεύσεως σε αυτόν ιερού αποτμήματος των λειψάνων του Αγίου, από την ιερά Μονή Παναχράντου Άνδρου.