Προσκυνηματική εκδρομή 1000 Χαλκιδέων στην Τήνο

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 08/05/2011

Πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο 7 και 8 Μαΐου 2011, με τη Χάρη του Θεού, για τεσσαρακοστή πέμπτη (45η) συνεχόμενη χρονιά, η καθιερωμένη διήμερη προσκυνηματική εκδρομή των Χαλκιδέων στην Τήνο, την οποία πραγματοποιούσε η αείμνηστος καθηγήτρια θεολόγος Ελένη Δεϊμέζη - Θεοχάρη, και τώρα τελεί υπό την αιγίδα του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, Μητροπολίτου Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσοστόμου.

Με τη συνδρομή των κυρίων και κυριών ομαδαρχών και την άγρυπνη φροντίδα του Διευθυντού του Γηροκομείου μας Αρχιμανδρίτου π. Συμεών Ηλιοδρομίτη, 1000 ευλαβείς προσκυνητές αναχώρησαν για την Τήνο από το λιμάνι της Ραφήνας το Σάββατο 7 Μαΐου στις 7.30 το πρωί, μεταξύ των οποίων οι συνοδοί του Σεβασμιωτάτου Αρχιμ. Νικόδημος Ευσταθίου – Πρωτοσύγκελλος, Αρχιμ. Φιλόθεος Θεοχάρης – Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος και Διάκονος Μεθόδιος Φουντούλης, ο Δήμαρχος Χαλκιδέων κ. Αθανάσιος Ζεμπίλης, οι Αντιδήμαρχοι κ. Σωκράτης Σκλιάς και κ. Αντώνης Αφράτης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Γεώργιος Μπαντούνας, ως εκπρόσωπος του Αντιπεριφερειάρχου Ευβοίας, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Χαλκιδέων κ. Αναστασία Ψυχογιού – Μακαρώνα, κ. Ελένη Αϊδίνη, κ. Αλέξανδρος Αναστασίου, ο τ. Βουλευτής και ευεργέτης της Μητροπόλεως κ. Άγγελος Πνευματικός κ.ά

Το απόγευμα του Σαββάτου 7 Μαΐου, ο Σεβασμιώτατος και οι προσκυνητές επισκέφθηκαν την Ιερά Μονή Κεχροβουνίου Τήνου και στη συνέχεια τον Τριαντάρο, γενέτειρα του μακαριστού Μητροπολίτου Χαλκίδος κυρού Γρηγορίου (Πλειαθού), όπου στον Ιερό Ναό Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου τελέσθηκε Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Χρυσοστόμου και στη συνέχεια Τρισάγιο στην Προτομή του μακαριστού Μητροπολίτου Γρηγορίου. Με πολύ συγκίνηση ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε καταλλήλως τους Τριανταρίτες, με επικεφαλής τον Ιερέα τους π. Αντώνιο, για την φιλόξενη διάθεσή τους, η οποία εκφράστηκε και με την παράθεση κεράσματος στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού.

Την Κυριακή 8 Μαΐου το πρωΐ, τελέσθηκε στον Ιερό Ναό της Ευαγγελιστρίας Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, κατά την οποία ιερούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Χρυσόστομος και έψαλλε η Χορωδία Χαλκίδος 1936, ύστερα από την φιλόξενη παραχώρηση των ιεροψαλτών του Ιερού Προσκυνήματος.

Στο κήρυγμά του μετά την ανάγνωση του Ευαγγελίου, ο Σεβασμιωτατος αναφέρθηκε στον ζήλο των Μυροφόρων γυναικών για τον Αναστάντα Χριστό, καθώς και στην διδασκαλία του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, ο οποίος εόρταζε κατ’ αυτή την ημέρα, τονίζοντας ότι καλούμαστε όλοι να είμαστε αληθινά πιστοί με τον τρόπο της ζωής μας, ο οποίος θα φανερώνει το ήθος της Αναστάσεως.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Φανερός – Αρχιερατικός Επίτροπος Τήνου, ως εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σύρου κ. Δωροθέου, προσεφώνησε τον Μητροπολίτη μας και στο πρόσωπό του ευχαρίστησε όλους τους προσκυνητές εκ Χαλκίδος.

Επίσης, αρμοδίως προσεφώνησες εκ μέρους του Πανελληνίου Ιδρύματος της Παναγίας και ο κ. Ευάγγελος Παρασκευάς-Γκίζης - Αντιπρόεδρος.

Ο Μητροπολίτης μας αντιφώνησε ευχαριστώντας τους ομιλήσαντες για την αγάπη και τη φιλόξενη διάθεσή τους, δεν παρέλειψε με σεβασμό και συγκίνηση να αναφερθεί στη μνήμη των δύο Τηνίων μακαριστών Μητροπολιτών μας, του Γρηγορίου (Πλειαθού) και του Νικολάου (Σελέντη) και στην πρώτη διοργανώτρια του προσκυνήματος των Χαλκιδέων αοίδιμο Ελένη Δεϊμέζη –Θεοχάρη.

Στο τέλος της αντιφώνησής του συνεχάρη και τον άγοντα τα ονομαστήριά του, Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς μας Μητροπόλεως Αρχιμ. Νικόδημο Ευσταθίου, προς τον οποίον ευχήθηκε να έχει τον ζήλο και την αγάπη του προστάτου του Αγίου Νικοδήμου, νυκτερινού μαθητού του Κυρίου.

Στη συνέχεια η Διοικούσα Επιτροπή του Ιερού Ιδρύματος παρέθεσε πρωινό καφέ στους επισήμους και την Χορωδία, κατά τη διάρκεια του οποίου έγιναν οι καθιερωμένες ανταλλαγές αναμνηστικών δώρων.

Στη 2.10 το μεσημέρι, οι προσκυνητές αναχώρησαν από το λιμάνι της Τήνου για τη Ραφήνα και από εκεί επέστρεψαν οδικώς στη Χαλκίδα, περίπου στις 7.00 το βράδυ.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσόστομος εκφράζει την ευγνωμοσύνη του στην Μεγαλόχαρη Παναγία μας, η οποία έδωσε σε όλους τους προσκυνητές την ευλογία Της, επιπλέον δε ευχαριστεί και:

·    Τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωρόθεο για την ευλογία και την κανονική άδεια που παραχώρησε για την πραγματοποίηση της Εκδρομής, καθώς και τούς συνεργάτες του, με πρώτον τον Πρωτοπρεσβύτερο π. Γεώργιο Φανερό – Αρχιερατικό Επίτροπο Τήνου, για τη φιλόξενη διάθεσή τους.

·    Το υπόλοιπο Διοικητικό Συμβούλιο του Ιερού Προσκυνήματος της Ευαγγελιστρίας για τα φιλόξενα αισθήματά τους.

·    Τον π. Συμεών Ηλιοδρομίτη και τους υπευθύνους ομαδάρχες και ομαδάρχισσες  κ. Μαρία Μάνου, κ. Λιάνα Γριβάκη, κ. Μαρίκα Σαλονικιού, κ. Ιωάννη Τουλίτση, κ. Ανθίπη Γάσπαρη, κ. Αντιγόνη Μπούρικα, κ. Θεοδώρα Μάμαλη, κ. Ευάγγελο και Φωτεινή Βενιζέλου, κ. Ευάγγελο Ευσταθίου, κ. Ακριβή Κωνσταντινίδου, κ. Κωνσταντίνο Στάμου, κ. Ουρανία Τσάπαλη, κ. Ειρήνη Βενιζέλου, κ. Ιωάννα Σταμέλου, κ. Φωτεινή Κεμανέ, κ. Γεώργιο Χάνο και κ. Ελένη Κατσομπενάκη-Κεραμιδά, για την άψογη διοργάνωση και τούς κόπους πού κατέβαλαν.

·    Την Χορωδία Χαλκίδος 1936 και το Μαέστρο της κ. Γεώργιο Χάνο.

·    Τούς χριστιανούς του, οι οποίοι, όπως πάντα, έδειξαν την αγάπη τους και την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπό του, ανταποκρίθηκαν πρόθυμα στο κάλεσμά του και συνέβαλαν με όλες τους τις δυνάμεις στην άψογη εφαρμογή του προγράμματος.

 

ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΕΥΒΟΕΩΝ ΑΓΙΩΝ ΧΑΛΚΙΔΟΣ

            Με τη Χάρη του Θεού, πανηγυρίζει το Σαββατοκύριακο 14 -15 Μαΐου ο περικαλλής Ιερός Ναός των Ευβοέων Αγίων, ο οποίος βρίσκεται στην Έξω Παναγίτσα της Χαλκίδος.

            Την παραμονή της Εορτής, Σάββατο 14 Μαΐου 2011 και ώρα 7.00 μ.μ. θα τελεσθεί Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου.

            Την Κυριακή 15 Μαΐου 2011, στις 7.00 π.μ. θα αρχίσει ο Όρθρος, στις 7.30 θα λάβει χώρα η Αρχιερατική χοροστασία και στη συνέχεια το Αρχιερατικό Συλλείτουργο, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ, με τη συμμετοχή και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Χρυσοστόμου.

            Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων αυτών, θα τεθούν προς προσκύνηση τα Ιερά Λείψανα αρκετών από τους Αγίους του Τόπου μας, όπως του Αγίου Ρηγίνου Σκοπέλου, του Αγίου Νικολάου του Σικελιώτου, του Αγίου Τιμοθέου Ευρίπου, του Αγίου Νεκταρίου Πενταπόλεως, η Τιμία Κάρα του Οσίου Δαυΐδ, καθώς και Ιερό ένδυμα του Οσίου Ιωάννου του Ρώσου.

            Καλούνται οι ευλαβείς χριστιανοί μας να προσέλθουν στην Ιερά Πανήγυρη και να απονείμουν την πρέπουσα τιμή στους προστάτες και φρουρούς του ευλογημένου Τόπου μας.