Άγιος Ερμόλαος, ο προστάτης των νηπίων

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 24/07/2013

«Κινώντας από την πόλη της Σκύρου προς τα βόρεια, μέσα από την αμμουδερή πεδιάδα, ως την ανατολική προεξοχή του εισχωρεί μέσα από την θάλασσα, θα βρεις ένα τετράγωνο χιλιοσκαμμένο κολοσσιαίο βράχο , που απ' όλες τις πλευρές του είναι πελεκημένα κομμάτια για τα σπίτια που έχτιζαν άλλοτε. Οι νεώτεροι κόψανε μια γωνιά του τετράγωνου αυτού βράχου κι έφτιαξαν ένα μικρό εκκλησάκι. Ακόμα και μέσα στη θάλασσα βλέπεις επάνω στα βράχια λαξεμένες θέσεις όπου στεκόντουσαν κτίσματα»

Το ακρωτήρι των Πουριών βρίσκεται στο ανατολικό άκρο σ το βόρειο τμήμα του νησιού μετά τα Μαγαζιά. Στην Σκύρο πουριά ονομάζουν τους βράχους που είναι από ψαμμίτη. Εύκολο υλικό για κατεργασία και για αυτό τον λόγο με αυτό το πέτρωμα έκτιζαν σπίτια και εκκλησίες.

Μπροστά στο ακρωτήρι βρίσκονται σκόπελοι από το ίδιο υλικό που αποκαλούνται Βρυκολακονήσια. Στο ομώνυμο νησάκι απέναντι υπάρχει ο ναός του Άγιου Ερμόλαου ο οποίος εορτάζεται στις 26 Ιουλίου.

Μέσα σε έναν τεράστιο βράχο από πουρί βρίσκεται το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου κτίσμα του 18 ου αιώνα.

Ετσι κάθε χρόνο στις 25 του Αλωνάρη (Ιουλίου), τα καΐκια αφήνουν για λίγο το ψάρεμα και πιάνουν το τραγούδι. Παίρνουν τον κόσμο από το λιμανάκι του Μώλου και τον περνούν απέναντι, να πάει να προσκυνήσει στη Χάρη του Αγίου, που θεωρείται προστάτης και γιατρός των παιδιών, κυρίως των νηπίων. Γι' αυτό εκείνη τη μέρα του πανηγυριού οι μάνες γυρνάνε τα παιδιά τους τρεις φορές γύρω από το εκκλησάκι και στη συνέχεια βάζουν ένα ρουχαλάκι, που το παιδί το φοράει κατάσαρκα, σε μια τρύπα του βράχου στην ανατολική πλευρά, για να πάρει ο άνεμος μακριά τις αρρώστιες. www.skyroson.gr