Επιστρέφει η Ναοδομία

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 18/07/2013

ierovima.gr-Με το άρθρο 53 του σχεδίου νόμου για τα αυθαίρετα που παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) Σταύρος Καλαφάτης, συστήνεται και πάλι Υπηρεσία Δόμησης στην Εκκλησία της Ελλάδας. Τον περασμένο Οκτώβριο ο κ. Καλαφάτης είχε υπογράψει απόφαση με την οποία αποδέχθηκε γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους σύμφωνα με την οποία οι οικοδομικές άδειες για ανέγερση ή επισκευή μητροπολιτικών μεγάρων, μονών, ιερών ναών και των κτισμάτων που τα συνοδεύουν θα εκδίδονται από τις πολεοδομικές υπηρεσίες και θα ελέγχονται από τα αρμόδια όργανα του κράτους.

Ωστόσο, με νέα ρύθμιση η οποία περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου για τα αυθαίρετα, συστήνεται στην Εκκλησία της Ελλάδας Υπηρεσία Δόμησης η οποία θα ασκεί τις αρμοδιότητες των Υπηρεσιών Δόμησης του ν. 4030/11 περί νέου τρόπου έκδοσης αδειών δόμησης και ελέγχου κατασκευών.

Έτσι θα μπορεί να εκδίδει άδεια δόμησης για Μητροπολιτικά μέγαρα, ιερές μονές και Ιερούς ναούς, εφόσον ανήκουν σε εκκλησιαστικά νομικά πρόσωπα και τα προσκτίσματά τους. Η Υπηρεσία Δόμησης της Εκκλησία θα εποπτεύεται από το ΥΠΕΚΑ.