Κουβέντες του καφενέ

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 17/07/2013

Γράφει  ο δημοσιογράφος  Μ. Τρανάκας

 

Ο σημερινός καφενές έχει μια πρωτοτυπία, γράφεται Κυριακή 14 Ιουλίου 2013 μετά την απόλυση της Θείας Λειτουργίας πάνω στο Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας της Ελευθερώτριας στον Κοκκιναρά. Υποχρέωση μου ως Χριστιανός ορθόδοξος, κάθε Κυριακή εφόσον μπορώ ακόμη, είναι να πηγαίνω στην εκκλησία της ενορίας μου. Ε, αυτό μου μάθανε, αυτό πιστεύω, αυτό κάνω τόσα χρόνια και «η κρίση μου δικαία εστί».

Την Παρασκευή πήρα ένα τηλεφώνημα που με πληροφόρησε ότι την Κυριακή πάνω στο Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας της Ελευθερώτριας στη Θεία Λειτουργία θα έψαλλε η πολυφωνική χορωδία (Κεφαλλονίτικη) των αδελφών Καραβιώτη. Τους έχω ακούσει, φωνές αγγελικές, αλλά όχι σε εκκλησιαστική χορωδία, ως Μουσικό συγκρότημα με άριστη εμφάνιση και εκτέλεση του Μουσικού ρεπερτορίου του, ειδικά στις Κεφαλλονίτικες Καντάδες και Βαρκαρόλες του Λαβράγκα.

Μπήκα στο Ιερό Προσκύνημα την ώρα της Δοξολογίας.

Δόξα σοι το δείξαντι το φως.

Τι Θεία Μυσταγωγία, τι Μελωδικές Φωνές, τι ευχαρίστηση ν’ ακούει κανείς αυτά τ’ αηδόνια της Κεφαλονιάς  μέσα σ’ ένα χώρο ιερό γεμάτο από πιστούς χριστιανούς ν’ απολαμβάνουν μια Θεία Κατανυκτική Λειτουργία, (οι περισσότεροι πιστοί βέβαια Κεφαλλονίτες).

Υπέροχος συντονισμός της φωνής Ιερέως και χορωδών σε άριστη εκτέλεση, ειδικά στην αρτοκλασία κατά το Κεφαλλονίτικο ιδίωμα. Το Κήρυγμα του Εφημέριου του Ναού πανοσιολογιότατου αρχιμανδρίτου π. Νικόλαου, σύντομο, μεστό, κατανοητό, σύγχρονο και επίκαιρο, δεν κούρασε, δεν έφυγε κανείς. Μεγάλος αριθμός πιστών Χριστιανών κοινώνησαν των αχράντων Μυστηρίων, πολλά παιδιά και άνθρωποι πάσης ηλικίας, ενώ η χορωδία των αδελφών Καραβιώτη απέδιδε σε άριστη εκτέλεση το ψαλμικό: «Πού πορευθώ».

Μετά την διανομή του άρτου και του αντίδωρου από τον πατέρα Νικόλαο, με το μεγαλύτερο μέρος του εκκλησιάσματος περάσαμε στο αρχονταρίκι του Ναού για καφέ, προσφορά των Κυρίων της Ενοριακής Δράσης και των Επιτρόπων του Ιερού Προσκυνήματος.

Στην υποδοχή και η Μητέρα του π. Νικόλαου κ. Ασπασία που καλωσόριζε τον κόσμο στο εσωτερικό αλλά και στις βεράντες του χώρου. Εκεί μεταξύ κουβέντας και καφέ η χορωδία τραγούδησε Κεφαλλονίτικες καντάδες και έψαλλε τη «Υπερμάχω», «Το φως ιλαρόν» και άλλους ύμνους με τις φωνές τους να αντιλαλούν στους γύρω χώρους και να δημιουργούν έκταση ψυχικού Μεγαλείου.

Στην ωραία συντροφιά στο Αρχονταρίκι του Ιερού Προσκυνήματος μετά τον εκκλησιασμό τους, συμμετείχαν η Αντιδήμαρχος κ. Νίνα Βλάχου, η Σύμβουλος Κηφισιάς κ. Μπομπάκου, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Σούρπης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κεφαλλήνων & Ιθακησίων Κηφισιάς κ. Δ. Καικάτος με τα μέλη του Δ.Σ.,  ο Κεφαλλονίτης καθηγητής του Πανεπιστημίου και πρώην Υπουργός κ. Μαραβέγιας, ο Ευρωβουλευτής κ. Σαλαβράκος, οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γ. Μεταξάς, Κ. Παπαγεωργίου, Β. Μποροβάς, ο Νομικός Σύμβουλος του Ιερού Προσκυνήματος Δικηγόρος κ. Διον. Φιλιπόππουλος και πολλοί άλλοι άνθρωποι του πνεύματος και της επιστήμης, που δεν επαρκεί ο χώρος για να γραφούν όλοι.

Όμως, ο χώρος στο αρχονταρίκι, μικρός για να χωρέσει τόσο κόσμο, νομίζω ότι είναι πλέον καιρός να παραδοθούν οι χώροι στο Ιερό Προσκύνημα ώστε ο κόσμος, οι πιστοί ν’ απολαμβάνουν το Μεγαλείον του χώρου, του τοπίου κάτω από την σκέπη της Παναγίας μας, για την οποία όλα έγιναν και στην οποία όλα ανήκουν. Μακάρι η Παναγία να φωτίσει όλους, να υπάρξει αίσιο τέλος σ’ αυτήν την διαδικασία που χρονίζει.

Τελειώνοντας, μετά από όσα είδα με τον ενθουσιασμό και τα συγχαρητήρια των πιστών για το σημερινό γεγονός, μεταφέρω εδώ και την επιθυμία τους , εάν είναι δυνατόν, αυτό που σήμερα έγινε στο λόφο του Κοκκιναρά με την χορωδία να γίνεται μια φορά το μήνα πατέρα Νικόλαε....