"Η Εκκλησία δεν έχει ανάγκη από παλικαρισμούς..."

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 31/05/2020

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Η Εκκλησία δεν έχει ανάγκη από παλικαρισμούς, ούτε από παλικάρια, έχει ανάγκη από αγίους. Αυτός είναι ο σκοπός της Εκκλησίας μας και αυτή είναι η προσπάθεια μας

Για τις δύσκολες αποφάσεις τις οποίες κλήθηκε τόσο ο ίδιος, όσο και η Σύνοδος να πάρει κατά τη διάρκεια της πανδημίας, για το ζήτημα της Θείας Κοινωνίας, τη σχέση του με τον νυν και τους πρώην Πρωθυπουργούς, για το αν υπάρχει διχασμός μέσα στην Εκκλησία, τη σχέση του με τον μακαριστό προκάτοχό του κυρό Χριστόδουλο, αλλά και την ενέργεια του Μητροπολίτη πρώην Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβροσίου, μίλησε στην Καθημερινή της Κυριακής και στον Αλέξη Παπαχελά, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος.

«Έρχεται η πολιτεία και μας λέει ότι οι ειδικοί, τους οποίους δεν μπορούμε να απορρίψουμε, μας λένε ότι πρέπει να γίνει αυτό. Συγκαλούμε Σύνοδο και η Σύνοδος ασπάζεται τις αποφάσεις της Πολιτείας και γίνεται ας πούμε μια ομολογία, μια συνομολογία, μια συνεργασία. Με το τραγικό αποτέλεσμα για εμάς ότι θα κλείσουν οι εκκλησίες, ότι θα λειτουργήσουμε με κλειστές πόρτες. Ξέρουμε τι είναι αυτό, αλλά όμως, πάνω απ’ όλα βρίσκεται ο άνθρωπος και θα πρέπει να σκεφτούμε εμείς οι κληρικοί ακόμη περισσότερο, υπάρχει Εκκλησία χωρίς τον άνθρωπο;», ανέφερε σχετικά με την απόφαση της Πολιτείας για το κλείσιμο των ναών.

Ο Μακαριώτατος, σημείωσε πως η περίοδος της πανδημίας δημιούργησε νέα δεδομένα τα οποία πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε. «Όταν βρεθήκαμε λόγω της των μέτρων συνεχώς με όλα τα μέλη της οικογένειας, δεν ξέραμε ποια θα είναι και τα αποτελέσματα, διότι υπάρχουν επιπτώσεις πολλές. Ψυχολογικές επιπτώσεις, ανακαλύψαμε νέα δεδομένα που δεν τα είχαμε φανταστεί, ζητήματα αγωγής των παιδιών μας που δεν τα είχαμε αντιληφθεί, τις αντιδράσεις τους, τις σκέψεις τους. Επομένως, ένας καινούργιος κόσμος γεννήθηκε και πρέπει να τον αντιμετωπίσουμε. Και είναι και για την Εκκλησία μια ευκαιρία», αναφέρει, μεταξύ άλλων.

Για το ζήτημα της Θείας Κοινωνίας ο Αρχιεπίσκοπος για ακόμη μια φορά επανέλαβε ότι το θέμα αυτό δεν μπορεί να γίνει αντικείμενο συζητήσεων, καθώς δεν αποτελεί προσωπικό θέμα του καθενός. «Στα μεγάλα αυτά θέματα της Θείας Κοινωνίας δεν είναι καν θέματα της Εκκλησίας της Ελλάδος, ούτε καν του Πατριάρχη, είναι πανορθόδοξο θέμα, διότι εδώ είναι η ουσία της Εκκλησίας μας. Χωρίς τη Θεία Κοινωνία δεν υπάρχει Εκκλησία, δεν χρειάζεται», υπογράμμισε.

Για το αν αισθάνθηκε κάποια υπεροψία από την πλευρά της Πολιτείας απέναντι στην Εκκλησία το διάστημα της πανδημίας, είπε:

«Όχι, υπήρξε συνεργασία. Με τον πρωθυπουργό μίλησα πάρα πολλές φορές, σεβάστηκα αυτά που είπε, όπως τον παρακάλεσα να σεβαστεί και αυτά που είπε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος. Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος δεν μπορούσε να ει ποτέ «κλείνω τους ναούς», η Πολιτεία έχει το δικαίωμα να το κάνει αυτό», ενώ σε άλλο σημείο ανέφερε πως δεν έχει μετανοήσει για τη συνεργασία αυτή, καθώς έχει συνεργαστεί με όλους τους πρωθυπουργός, διότι η συνεργασία αυτή εξυπηρετεί τον ίδιο τον λαό.

Για τις σχέσεις του με τους πρώην Πρωθυπουργούς, είπε:

Για τον Αλέξη Τσίπρα: «Με τον κ. Τσίπρα δόθηκαν ευκαιρίες οι οποίες μας παρείχαν τη δυνατότητα μέσα από τις συγκρούσεις και διαφορετικές απόψεις να καταλήξουμε σε κοινά σημεία».

Για τον Αντώνη Σαμαρά: «ένιωθα και νιώθω πολύ άνετα όταν συναντώ τον Αντώνη Σαμαρά».

Για τον Λουκά Παπαδήμο: «αγαπητός, αλλά δεν είχα το θάρρος να έχω τέτοια σχέση, δεν μου έδωσε το θάρρος».

Ενώ για τη σχέση που έχει με τον νυν πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ανέφερε: «τον εκτιμώ, τον σέβομαι ως πρωθυπουργό, επιθυμώ τη συνεργασία, αλλά τα θέματα της Εκκλησίας είναι τεράστια. Τεράστια, και μέσα στα τεράστια προβλήματα θα υπάρχουν και δυσκολίες».

Για το αν υπάρχει κλίμα ενότητας στην Ιεραρχία, τόνισε πως«η Ιεραρχία μας, αυτή την ώρα είναι ενωμένη όσο δεν ήταν ποτέ. Είναι λογικό όμως να υπάρχουν και διαφορετικές απόψεις όταν είμαστε 82 άνθρωποι. Είναι όμως σεβαστές. Δεν μπορεί να κάνει κανείς όμως ότι θέλει σε αυτά που αποφασίζει η Εκκλησία», ενώ είπε ότι «η Εκκλησία δεν έχει ανάγκη από παλικαρισμούς, ούτε από παλικάρια, έχει ανάγκη από αγίους. Αυτός είναι ο σκοπός της Εκκλησίας μας και αυτή είναι η προσπάθεια μας», διευκρινίζοντας πως δεν έχει κάποια σημάδια που να δείχνουν την επόμενη μέρα της διαδοχής του, λέγοντας παράλληλα πως τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή δεν σκέφτεται την παραίτηση. Θετικά επίσης βλέπει και τη θέσπιση ορίου ηλικίας στους Μητροπολίτες να υποβάλλουν την παραίτησή τους προς της Ιερά Σύνοδο, μεταξύ των 70 – 75 ετών, και αυτή να αποφασίζει αν αυτή θα γίνει δεκτή ή όχι.

Για τον μακαριστό προκάτοχο του κυρό Χριστόδουλο, δήλωσε: «τον αγάπησα, τον αγαπώ, τον σέβομαι, σέβομαι τη μνήμη του, μόνο ότι παρέλαβα πολλά προβλήματα, αλλά είναι ο Χριστόδουλος, είναι ο αδελφός μου, είναι ο προκάτοχός μου, τα είχαμε μιλήσει».

Για τον Μητροπολίτη πρώην Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιο αρχικά ανέφερε πως «δεν έχει μίσος μέσα του. Δεν είναι αυτό που λένε μισάνθρωπος κ.λπ. Όμως έχει μερικές ιδέες οι οποίες είναι ελαφρές. Οι οποίες τελευταία έχουν γίνει επικίνδυνες», ενώ σχολιάζοντας το γεγονός του αφορισμού της υπουργού Παιδείας από τον Μητροπολίτη πρώην Καλαβρύτων, ανέφερε πως «δεν έχει δικαίωμα να το κάνει αυτό, τον αφορισμό, είναι θέμα της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος και θέλει και διάταγμα. Δεν έπρεπε να το κάνει αυτό το πράγμα».