Παράδοση 30 ετών συνεχίζεται

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 14/07/2013

Με αφορμή την εορτή των 630 Θεοφόρων Πατέρων της Δ΄ Οικουμενικής Συνόδου της Χαλκηδόνος και τηρώντας παράδοση 30 ετών,  που θέλει αυτή την ημέρα να προσκαλούνται σε Σύναξη οι Αναγνώστες και οι Υποψήφιοι Κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος προσκάλεσε τους Υποψηφίους Κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεως το Σαββατοκύριακο 13 - 14 Ιουλίου 2013 στην Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Γαλατάκη Λίμνης.

Εφέτος, ο Σεβασμιώτατος είχε ως επίσημο προσκεκλημένο στην Σύναξη τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Φαναρίου κ. Αγαθάγγελο, Γενικό Διευθυντή της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, εκ Χαλκίδος καταγόμενο και χειροθετηθέντα εις Αναγνώστη, διά των χειρών του μακαριστού Μητροπολίτου Χαλκίδος Χρυσοστόμου Α΄(Βέργη), ο οποίος φιλότιμα και με πολλή ποιμαντική αγωνία εργάστηκε στον τομέα της ευρέσεως και καταρτίσεως των προς την Ιερωσύνη υποψηφίων.

Το Σάββατο το απόγευμα τελέσθηκε ο Εσπερινός χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου αγίου  Φαναρίου κ. Αγαθαγγέλου και συγχοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου.

Στη συνέχεια, στην αυλή της Ιεράς Μονής, ο Θεοφιλέστατος άγιος Φαναρίου ομίλησε στους Υποψηφίους Κληρικούς, αναπτύσσοντας θέμα, το οποίο, με αφορμή την παρουσίαση του έργου του επιτελικού οργανισμού της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας μας, χάραξε νέους δρόμους μαθητείας, αγωγής και καταρτίσεως των υποψηφίων Κληρικών και ουσιαστικής συμμετοχής  τους στο ποιμαντικό έργο της Εκκλησίας. Η πραγματικά αξιόλογη εισήγηση του Θεοφιλεστάτου αγίου Φαναρίου έδωσε τη δυνατότητα στα παιδιά να συμμετάσχουν και στην ωραία συζήτηση που ακολούθησε και κράτησε, λόγω του ενδιαφέροντός της, έως αργά.

Μετά το τέλος της συζητήσεως, οι δύο Αρχιερείς διένειμαν αναμνηστικές ευλογίες στους Αναγνώστες.

Την Κυριακή το πρωί στο Καθολικό της Ιεράς Μονής ετελέσθη το Αρχιερατικό Συλλείτουργο από τους δύο Αρχιερείς, κατά την διάρκεια του οποίου κήρυξε τον θείο λόγο ο Θεοφιλέστατος άγιος Φαναρίου, αναφερθείς, με αφορμή την εορτή των Θεοφόρων Πατέρων, στο ποιός είναι ο Χριστός και το Ευαγγέλιό Του.

Πριν την Απόλυση, ο Σεβασμιώτατος άγιος Χαλκίδος ευχαρίστησε τον Θεοφιλέστατο με θερμούς λόγους για την παρουσία του και την ουσιαστική συμβολή του στην επιτυχία της συνάξεως, ενώ παρακάλεσε όλους νά προσεύχονται ιδιαιτέρως για τους υποψηφίους Κληρικούς της Τοπικής Εκκλησίας.

Στη Θεία Λειτουργία έψαλλε θαυμάσια Χορός Ιεροψαλτών αποτελούμενος από τους υποψηφίους Κληρικούς, υπό την ευθύνη του εκ Σκιάθου Αναγνώστου, Καθηγητού στην Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως και υποψηφίου διδάκτορος Θεολογίας κ. Κωνσταντίνου Κουτούμπα.

Το μεσημέρι παρατέθηκε πλούσιο γεύμα από την φιλόξενη αγία Ηγουμένη Φεβρωνία και τις υπ' αυτήν Μοναχές, με την φροντίδα και εθελοντριών κυριών που βοήθησαν στη  προετοιμασία του. Μετά το γεύμα, όλοι μαζί αναχώρησαν από το Μοναστήρι μένοντας με τις καλύτερες αναμνήσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Ιερές Ακολουθίες και η απογευματινή ομιλία του αγίου Φαναρίου κ. Αγαθαγγέλου μεταδόθηκαν σε απ' ευθείας σύνδεση από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος στους 97,7.

 

ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ