Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 14/07/2013
του Κώστα Ζαφειρίου
Είναι πρώτη φορά που από την τρόϊκα τίθεται επιτακτικά το θέμα της μισθοδοσίας του κλήρου από το κράτος.Πρώτη φορά είχε τεθεί το 2011 αλλά πέρασε στο περιθώριο.
Η κυβέρνηση έχει εξηγήσει στους δανειστές ότι η μισθοδοσία αποτελεί συμβατική υποχρέωση της πολιτείας προς την Εκκλησία αφού το ελληνικό κράτος απαλλοτρίωσε, ουσιαστικά χωρίς ανταλλάγματα, το μέγιστο μέρος της εκκλησιαστικής περιουσίας και η απογυμνωμένη από την περιουσία της Εκκλησία αντικειμενικά δεν είναι δυνατόν να σηκώσει το βάρος της μισθοδοσίας των κληρικών.
Η τρόϊκα δεν δείχνει να συγκινείται και ζητεί διακοπή της μισθοδοσίας των κληρικών από το κράτος. Η αντιπρόταση είναι να μοιρασθεί κατά 50% η μισθοδοσία από το κράτος και την Εκκλησία, κάτι που θα σημάνει για το δημόσιο εξοικομόμηση περίπου 200 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως αλλα και αντίστοιχη επιβάρυνση για την Εκκλησία.
Το αγωνιώδες ερώτημα λοιπόν που τίθεται είναι, αν η Εκκλησία έχει την οικονομική δυνατότητα να συμβάλλει έστω και στο μισό των μηνιαίων αποδοχών των περίπου 9.500 κληρικών. Ή μήπως κάτι τέτοιο θα οδηγήσει στη μείωση των ήδη «κουρεμένων» αποδοχών που λαμβάνουν οι κληρικοί;
Οριστικές αποφάσεις, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών θα ληφθούν εντός του έτους, ενώ δεν αποκλείεται το θέμα να τεθεί και στην ολιγόλεπτη συνάντηση που δεν αποκλείεται να έχει την Πέμπτη ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Σόϊμπλε με τον αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο.