Ομαδική περιτομή σε 350 παιδιά στην Κομοτηνή υπό άθλιες συνθήκες εν αγνοία της Πολιτείας

Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 05/05/2011

Ομαδική περιτομή  («σουνέτ») περίπου 350 παιδιών  Αθιγγάνων πραγματοποίησε το Προξενείο Κομοτηνής στο Δροσερό Ξάνθης,  υπό άθλιες συνθήκες σε έναν οικισμό πολεοδομικά παράνομο, ενώ την ίδια στιγμή  η πολιτεία δεν είχε πάρει…χαμπάρι.

Χοτζάδες, γιατροί και νοσηλευτές,  ήρθαν για το σκοπό αυτό από την Τουρκία και ως τόπος των επεμβάσεων επελέγη ένα εγκαταλειμμένο σπίτι Αθίγγανου. Της  μουσουλμανικής τελετής προΐστατο ο ψευτομουφτής Ξάνθης και η υποπρόξενος Κομοτηνής.

Η περιτομή κοστίζει περίπου 150 ευρώ, και έτσι το Τουρκικό Προξενείο βρήκε ένα καλύτερο τρόπο για να εκτουρκίσει αθίγγανους. Δώρο του τούρκου προξένου, στους αθίγγανους η περιτομή!  Έστησαν στην αυλή ενός ακατοίκητου σπιτιού την τελετή,  με γλέντι που προέβλεπε  πιλάφια, σούπες και γλυκά  και άρχισαν τη  μαρτυρική επέμβαση στα μικρά αγόρια, χωρίς να τηρηθεί κανένας κανόνας υγιεινής. Ο μη αποστειρωμένος χώρος εξέθεσε σε κίνδυνο την υγεία των παιδιών στα οποία έγινε η περιτομή.

Μετά την επέμβαση τα παιδιά αποχωρούσαν στην αγκαλιά των γονιών τους μέχρι το σπίτι τους αφού δεν μπορούσαν  να περπατήσουν, υποφέρουν και πονούν, ενώ επιβάλλεται ειδική διατροφή και θεραπεία να μην πάθουν μολύνσεις.

Τέσσερα αγοράκια λιποθύμησαν από το φόβο, αλλά συνήλθαν  ενώ ελάχιστα παιδιά πήγαν στο σχολείο, αφού τα περισσότερα αναρρώνουν με παυσίπονα.

Οι θρησκευόμενοι μιλώντας από μικροφώνου στο πλήθος αφιέρωσαν το χαϊρι της εκδήλωσης στη μνήμη του Αχμέτ Σαδίκ, «του εκλιπόντα ηγέτη της Θράκης», ενώ είπαν ότι αν βρεθεί χώρος θα χτιστεί στον οικισμό του Δροσερού τζαμί και θα καθιερωθούν κάθε δύο χρόνια να γίνονται δωρεάν τα σουνέτια  (περιτομές) για τους φτωχούς κατοίκους. Η Τουρκία αποκτά επισήμως μέριμνα για τους μουσουλμάνους της Θράκης και κανείς δεν αντιδρά Ελλάς το μεγαλείο σου! (πηγή –φωτο «Εμπρός» και «Χρόνος») Η φωτογραφία της πρώτης σελίδας είναι αρχείου.