Βαρθολομαίος: Ελπίζω να εξαλειφθεί η άγνοια για τον όρο «Οικουμενικό»

Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 05/05/2011

Βιβλίο με τίτλο «Το Οικουμενικό Πατριαρχείο» εκδόθηκε στην Τουρκική γλώσσα, από Εκδοτικό Οίκο ο οποίος θεωρείται σημαντικός παράγοντας στην προβολή και προαγωγή των δημοκρατικών αξιών στη γειτονική χώρα.

Σύμφωνα με το «Φως του Φαναρίου», το βιβλίο στοχεύει στην ενημέρωση του κοινού για τη σωστή κατανόηση του θρησκευτικού αυτού θεσμού και του πολυσυζητημένου όρου «Οικουμενικό», ο οποίος σκόπιμα διαστρεβλώνεται και παρεμποδίζεται η χρήση του στην κοινωνία της νεώτερης Τουρκίας. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης  κ. Βαρθολομαίος, εξέφρασε  την πεποίθηση ότι το νέο αυτό βιβλίο θα δώσει την ευκαιρία στους αναγνώστες του να ενημερωθούν αντικειμενικά, ούτως ώστε να εξαλειφθεί η άγνοια και να αποκαθαρθεί η πληροφοριακή «ρύπανση» γύρω από το θέμα. 

 Στο βιβλίο συμπεριλαμβάνονται κείμενα των: Μητροπολίτη Παντελεήμονος Ροδόπουλου, Πρέσβη Αλέξη Αλεξανδρή καθώς και πολλών επιφανών τούρκων.   Η επίσημη παρουσίαση του βιβλίου, που ήδη κυκλοφορεί εδώ και ένα μήνα, θα πραγματοποιηθεί στις 24 Μαΐου στην Κωνσταντινούπολη.       Με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου, παρατέθηκε δεξίωση στην έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στο Φανάρι Εκεί  ο Οικουμενικός Πατριάρχης, Βαρθολομαίος, δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι ο όρος  «Οικουμενικός» , χρησιμοποιείται ήδη ανελλιπώς από τον έκτο αιώνα και πρόκειται για ένα όρο με καθαρά θρησκευτικό περιεχόμενο. Παρ΄ όλα αυτά, στον τίτλο αποδόθηκαν αμέτρητες αρνητικές έννοιες και στη συνέχεια απαγορεύθηκε από τους ίδιους κύκλους η χρήση του. Επίσης, ο Πατριάρχης τόνισε ότι ο όρος «Οικουμενικός» δεν φέρει χαρακτήρα εγκόσμιας εξουσίας, αλλά ιστορικο-ιεραρχικό στην Χριστιανική ιστορία και πραγματικότητα. Όπως είπε, οι μέχρι τώρα δυσχερείς καταστάσεις και συνθήκες που επικράτησαν, μας στέρησαν την δυνατότητα της ορθής παρουσίασης του Πατριαρχείου μας στην κοινή γνώμη.    Ο Πατριάρχης κατέληξε εκφράζοντας την πεποίθηση ότι το νέο αυτό βιβλίο θα δώσει την ευκαιρία στους αναγνώστες του να ενημερωθούν αντικειμενικά, ούτως ώστε να εξαλειφθεί η άγνοια και να αποκαθαρθεί η πληροφοριακή «ρύπανση» γύρω από το θέμα.