Αιχμές προς τα κέντρα λήψης αποφάσεων από τον μητροπολίτη Ιγνάτιο

Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 25/01/2011

 

Αιχμές προς κάθε κατεύθυνση εξαπέλυσε ο μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος παρουσιάζοντας τα λεπτομερή οικονομικά στοιχεία του Φιλανθρωπικού έργου της τοπικής Εκκλησίας για το έτος 2010, στην καθιερωμένη εκδήλωση Απολογισμού του Εράνου Αγάπης, που πραγματοποιήθηκε   στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως.Σε κάποιο σημείο της ομιλίας του ο μητροπολίτης Δημητριάδος είπε:«Είθε η κρίση αυτή να ανοίξει τα μάτια αυτών που πρέπει να πάρουν τις αποφάσεις. Ο τόπος μας είναι ευλογημένος. Μπορεί να ζήσει τους νέους του αρκεί κάποιοι να αντιληφθούν τις ευθύνες που έχουν…».Για την ιστορία, για το φιλανθρωπικό έργο της μητροπόλεως διατέθηκαν 2.859.210 €

Στη δημοσιότητα έδωσε ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος τα λεπτομερή οικονομικά στοιχεία του Φιλανθρωπικού έργου της τοπικής Εκκλησίας, κατά το παρελθόν έτος 2010, στην καθιερωμένη εκδήλωση Απολογισμού του Εράνου Αγάπης, που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 24 Ιανουαρίου στο Πν. Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως.

Η αίθουσα κατακλείστηκε από εκατοντάδες ενοριακά στελέχη, Κληρικούς και λαϊκούς, τα οποία προσφέρονται εθελοντικά, κάτω από αντίξοες, πολλές φορές, συνθήκες, να διακονήσουν το ποικίλο Κοινωνικό και Φιλανθρωπικό έργο της τοπικής Εκκλησίας. Ο Σεβασμιώτατος επαίνεσε την σπουδαία προσφορά τους, δήλωσε υπερήφανος για τα στελέχη της Εκκλησίας, που εργάζονται θυσιαστικά μέσα σ’ ένα ζοφερό περιβάλλον, που καλλιεργούν έντεχνα αντιεκκλησιαστικές δυνάμεις, εκμεταλλευόμενες την σοβούσα οικονομική κρίση και σημείωσε χαρακτηριστικά: «Εύχομαι ο Θεός να χαρίζει υγεία και δύναμη να συνεχίζουμε το έργο αυτό που μάς ανέθεσε. Να μην αποκάμετε, να μην γονατίσετε παρά μόνο για προσευχή. Να κρατήσετε την χαρά της προσφοράς μέσα σας. Και να είστε σίγουροι ότι ο Θεός θα δώσει διέξοδο στα προβλήματα, θα δώσει λύσεις, αρκεί εμείς να μείνουμε πιστοί στην Ορθοδοξία μας στις παραδόσεις μας, στη αγάπη μας σ' αυτή την πατρίδα την όμορφη και ευλογημένη και μακάρι και οι ηγέτες μας να φωτιστούν από τον Θεό να πάρουν τις αποφάσεις που πρέπει και η ελπίδα να ξαναρθεί στις καρδιές όλων των ανθρώπων και κυρίως των νέων μας. Γι΄ αυτούς πονώ περισσότερο. Γιατί αυτό που είναι αξεπέραστο από μάς είναι η ανεργία. Πρέπει να απαντήσουν άλλοι γι’ αυτό…»

Τόνισε ότι, παρά τις δυσκολίες,«η Μητρόπολή μας θα κάνει το καθήκον της, προκειμένου να μη λείψει τίποτα από τους ενδεείς αδελφούς και να μη μείνει κανείς χωρίς ένα πιάτο ζεστό φαγητό κάθε μέρα».

Σημείωσε, επίσης, ότι ήταν σκληρή προσωπική του επιλογή η υποχώρηση παράλληλων ποιμαντικών πρωτοβουλιών, σε άλλα επίπεδα, την συγκεκριμένη χρονική στιγμή, προκειμένου η τοπική Εκκλησία να μπορέσει να συμβάλει στην αντιμετώπιση των έκτακτων κοινωνικών αναγκών της εποχής. Εξέφρασε, όμως και την πικρία του για την πολεμική που δέχθηκε προσωπικά, κατά την παρελθούσα δεκαετία, στην προσπάθειά του να πραγματοποιηθεί μεγάλη οικονομική επένδυση στην Μαγνησία, με την συμβολή της Εκκλησίας, η οποία θα συντελούσε στην ανάπτυξη της περιοχής και στην προσφορά εργασίας σε εκατοντάδες συνανθρώπους μας και τόνισε τα εξής:«Με πετροβόλησαν, με λοιδόρησαν, κανείς δεν με στήριξε, έμεινα μόνος σ' αυτόν τον αγώνα. Τώρα όλοι αναζητούν και πάλι την λύση. Καθυστερήσαμε δέκα χρόνια. Θα είχε σχεδόν ολοκληρωθεί αυτό το έργο. Γι’ αυτό σάς λέω, αγαπητοί μου. Φταίμε κι εμείς γι’ αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Ελλάδα. Και αυτό είναι ένα από τα παραδείγματα που θα μπορούσα να σάς αναφέρω για το τί θα μπορούσε να είχε γίνει στην πόλη μας και την περιοχή μας αν ξεπερνούσαμε τις μεμψιμοιρίες μας τις άγονες αντιπαλότητες, τα μικροσυμφέροντα και την κοντόφθαλμη, πολλές φορές, δυστυχώς, αντιμετώπιση των πραγμάτων. Είθε η κρίση αυτή να ανοίξει τα μάτια αυτών που πρέπει να πάρουν τις αποφάσεις. Ο τόπος μας είναι ευλογημένος. Μπορεί να ζήσει τους νέους του αρκεί κάποιοι να αντιληφθούν τις ευθύνες που έχουν…»

Ακολούθως, ο Σεβασμιώτατος ανακοίνωσε τα αναλυτικά οικονομικά στοιχεία του Φιλανθρωπικού έργου της τοπικής Εκκλησίας τα οποία έχουν ως εξής:

Σύνολο Φιλανθρωπικής Διακονίας

Το ποσό που συνολικά διατέθηκε είναι 2.859.210 €, το οποίο κατανεμήθηκε ως εξής:

 

Γενικό Φιλόπτωχο Ταμείο: 2.409.004 €

Ενοριακά Φιλόπτωχα Ταμεία: 92.446 €

«Σουρλίγκειο» Γηροκομείο Καναλίων: 70.000 €

Κατασκηνώσεις: 29.043 €

23 Συσσίτια – Τράπεζες Αγάπης: 258.717 €

 

Έρανος Αγάπης

Το ποσό που συγκεντρώθηκε από τον φετινό Έρανο της Αγάπης φθάνει τα 89.272,56 €, μειωμένο ελαφρώς, κατά 4,7% σε σχέση με τον αντίστοιχο Έρανο του 2009. Την ίδια στιγμή, τα έξοδα που έγιναν διά του Εράνου είναι αυξημένα κατά 9,5% σε σχέση με το παρελθόν έτος

 

Σπίτια Γαλήνης Χριστού

Στην Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος λειτουργούν 23 Σπίτια Γαλήνης (Τράπεζες Αγάπης), με επίκεντρο του Κέντρο Σίτισης του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Βόλου «ΔΟΣ ΗΜΙΝ ΣΗΜΕΡΟΝ»Σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία του 2010, σιτίζονται σ’ αυτά 1148 εμπερίστατοι αδελφοί μας και το ποσό που δαπανήθηκε για την λειτουργία τους φθάνει τα 258.717 €