"Είναι και αυτοί Χριστιανοί"

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 30/06/2013

Απο τον Γραμματέα I.Μ Σύρου, Αλέξανδρο Μαρκουίζο, φιλόλογο 
 

 

Στον προ των Ιερών Κατακομβών της ιεράς νήσου Μήλου τελέσθηκε το Σάββατο Εόρτιος Αρχιερατικός Εσπερινός και έλαβαν χώρα πολιτιστικές και πνευματικές Εκδηλώσεις, που είχε προγραμματίσει και οργανώσει η Ιερά Μητρόπολη, επί τη εορτή των Αγίων Πάντων και τη μνήμη των στις ιερές Κατακόμβες Μήλου απ` αιώνων κεκοιμημένων.

 

Οι Εκδηλώσεις ξεκίνησαν με πάνδημη λιτανεία των ιερών εικόνων των Αγίων Πάντων και των ιερών Κατακομβών από τον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Τρυπητής προς το χώρο του ιερού Πρωτοχριστιανικού Μνημείου, πλαισιουμένη από τη Φιλαρμονική του Λιμενικού Σώματος, η οποία λάμπρυνε την εορτή, κατόπιν αποδοχής σχετικού αιτήματος του Σεβασμιωτάτου κ. Δωροθέου Β' εκ μέρους του ενδοξωτάτου Αρχηγού του Λ.Σ., την οποία ακολούθησαν ο ιερός Κλήρος της νήσου, ο Διοικητής του Τάγματος Εθνοφυλακής, ο Λιμενάρχης Μὴλου, Αξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος, ο Βουλευτής Κυκλάδων κ.Συρμαλένιος, ο Δήμαρχος Μήλου, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Χαρ. Μπαμπούνης, ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου "ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΩΝ ΚΑΤΑΚΟΜΒΩΝ ΜΗΛΟΥ", Πρόεδροι τοπικών Συλλόγων και Ενώσεων, και πλήθος πιστών.

 

Εν συνεχεία, στον προ των ιερών Κατακομβών χώρο τελέσθηκε ο Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου κ. Δωροθέου Β', ο οποίος, στην ομιλία του αναφέρθηκε στη σημασία του ιερού αυτού Μνημείου για τη Μήλο, την Ελλάδα και την καθόλου Ορθοδοξία, τονίζοντας ότι πρόκειται για αληθινή ευλογία Θεού προς το νησί, υπογράμμισε τη συμβολή όλων των φορέων του νησιού, του Δήμου, της Ιεράς Μητροπόλεως και των αρμοδίων Υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού στις προσπάθειες συντήρησης, ανάδειξης και προβολής του και ανακοίνωσε την απόφαση της, προεδρευομένης από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο Β', Μεγάλης Ερανικής Επιτροπής των Κατακομβών για την χρηματοδότηση μελέτης προς κατασκευή υπαιθρίου ιερού Βήματος των Μαρτύρων και τη διενέργεια εργασιών άμεσης αναγκαιότητος.

 

Ιδιαίτερη, τέλος, μνεία έκανε ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β' στην αντιμετώπιση του ανακύψαντος προβλήματος λειτουργίας των ι. Κατακομβών, το οποίο επιλύθηκε με την προσφορά εθελοντών εκ μέρους της Ιεράς Μητροπόλεως και την πολύτιμη συνεισφορά της Εταιρείας "S&B ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΟΡΥΚΤΑ", με την οποία εξασφαλίσθηκε η επισκεψιμότητα του Μνημείου μέχρι και το φθινόπωρο, και ευχαρίστησε θερμά γι' αυτό τους παρισταμένους εκπροσώπους της Εταιρείας, κ.κ. Αθανάσιο Κεφάλα και Σπυρ. Ντζίτζο.

 

Ο Δήμαρχος Μήλου κ. Γεράσιμος Δαμουλάκης στην ομιλία του καλωσόρισε τον Σεβασμιώτατο κ. Δωρόθεο Β', τον συνεχάρη για την άψογη διοργάνωση των εκδηλώσεων, επισημαίνοντας ότι λόγω της ιδιαιτερότητος και του ιερού χαρακτήρα του Μνημείου τον πρώτο λόγο σ` αυτό έχει η Εκκλησία, και εξέφρασε την έντονη διάθεση συνεργασίας του Δήμου με την Ιερά Μητρόπολη για την ανάδειξη του μοναδικού στην Ελλάδα Πρωτοχριστιανικού αυτού Μνημείου, ώστε να καταστεί πόλος έλξης Θρησκευτικού Τουρισμού.

 

Ακολούθως, παρουσιάσθηκε το Μονόπρακτο Θεατρικό Δρώμενο, με τίτλο "EΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ", το οποίο συνέγραψε ο Γραμματέας της Ι. Μητροπόλεως, φιλόλογος κ. Αλέξ. Μαρκουίζος και παρουσίασε η "ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΜΗΛΟΥ", με ενδυματολογία κας Ελένης Μάλλη και επιμέλεια ήχου και φωτισμού από την "ΦΙΛΟΠΡΟΟΔΟ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΤΡΥΠΗΤΗΣ ΜΗΛΟΥ", το οποίο μετέφερε τη σκέψη των θεατών στους πρώτους αιώνες της διάδοσης του Χριστιανισμού.

 

Οι εκδηλώσεις περατώθηκαν με Μουσικό Πρόγραμμα από τη Φιλαρμονική του Λιμενικού Σώματος, που περιλάμβανε μελωδίες από τις Κυκλάδες και άλλες περιοχές της Ελλάδος.

 

Σε όλους τους παραστάντες διενεμήθησαν αναμνηστικές κλειδοθήκες με το Χριστόγραμμα των Κατακομβών.

 

Αύριο, Κυριακή των Αγίων Πάντων, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β' θα ιερουργήσει στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Τρυπητής, όπου και θα εκτεθεί προς προσκύνηση η τιμία Κάρα της Οσίας Μεθοδίας, την οποία θα μεταφέρει από την Κίμωλο ο Αρχιερατικός Επίτροπος Κιμώλου, συνοδεία Κιμωλίων προσκυνητών.