Ο αρχιμανδρίτης που θα αφόριζε τον υπουργό Αιγαίου

Οικουμενικό Πατριαρχείο | Δημοσίευση: 30/06/2013

Πιστός Μυτιληνιός για το ierovima-Ο αρχιμανδρίτης Κύριλλος Συκής που έχει απομακρυνθεί (έλαβε απολυτήριο) από τη Μητρόπολη Μυτιλήνης, ήταν αγαπητός σε όλους τους κατοίκους του νησιού οι οποίοι μέχρι και σήμερα δεν γνωρίζουν τους λόγους της απομάκρυνσης του αρχιμανδρίτη.

Ο π. Κύριλλος, αγαπημένο παιδί του Παναγιωτάτου, ήταν εκείνος που πριν μερικά χρόνια, είχε κηρύξει «persona non grata» υπουργό της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.
 

Γυρίζουμε δώδεκα χρόνια πίσω και διαβάζουμε από την ιστοσελίδα in.gr, ανταπόκριση από τη Μυτιλήνη:

 

«(Ιούνιος 2001)-Έκπληξη προκάλεσε δήλωση του αρχιμανδρίτη Κύριλλου Συκή, ο οποίος ανέφερε την Κυριακή πως η Μητρόπολη Λέσβου υπάγεται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.
 

Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Κυριακής ο αρχιμανδρίτης Κύριλλος Συκής, παραλαμβάνοντας το οφίκιο του αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου από τον κ. Βαρθολομαίο στην πλατεία του Πλωμαρίου, δήλωσε: «Είμαστε Μητρόπολη των Νέων Χωρών. Ανήκουμε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Είναι τιμή μας να έχουμε εσάς κεφαλή της Εκκλησίας μας, της Μητροπόλεώς μας, ολόκληρης της Ορθοδοξίας».
 

Τα παραπάνω εκλήθη να ξεκαθαρίσει με δηλώσεις του λίγο μετά ο αρχιμανδρίτης. «Πρέπει να σταματήσουμε τις πισώπλατες μαχαιριές και μάλιστα στη μητέρα μας, που μας γέννησε. Γιατί, η Εκκλησία της Κωνσταντινούπολης είναι η μητέρα που γέννησε την Εκκλησία της Ελλάδος. Και είναι ανήθικες αυτές οι πισώπλατες μαχαιριές» δήλωσε.
 

Ξεκαθαρίζοντας από πού προέρχονται οι «πισώπλατες μαχαιριές», ο αρχιμανδρίτης Κύριλλος αναφέρθηκε στο «λεγόμενο νέο Ελληνικό Πατριαρχείο».
 

Σημειώνεται πως ο Κύριλλος Συκής μόλις πριν από δέκα μήνες είχε έλθει στο προσκήνιο, καθώς ως πρόεδρος του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Μυτιλήνης είχε απαγορεύσει στον υπουργό Αιγαίου να συμμετάσχει σε θρησκευτικές τελετές.
 

Το μεσημέρι της Κυριακής ο Οικουμενικός Πατριάρχης φέρεται να ζήτησε από τον αρχιμανδρίτη να ανακαλέσει όσα είχε πει εναντίον του υπουργού, πράγμα που τελικά έγινε. Επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες, ο τελευταίος δήλωσε: «Έχω μάθει να ζητάω συγγνώμη, αν έχω λυπήσει κάποιο άνθρωπο». Απέδωσε δε την τότε ενέργειά του «στις συνθήκες που τότε επικρατούσαν» και σημείωσε το σημαντικό ρόλο που έπαιξε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος σε αυτή την κίνηση».


 

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΤΩΝ ΝΕΩΝ-2008

Σηφουνάκης: «Ο αρχιμανδρίτης Κύριλλος συνέταξε το κείμενο του αφορισμού μου»


 

«Αγαπητέ Μικροπολιτικέ, Πράγματι παραβρέθηκα στην τελετή πιστεύοντας σε μια νέα εποχή για την Εκκλησία και ευελπιστώντας ότι ο τελευταίος Ορθόδοξος Αγιατολάχ υπήρξε ο Χριστόδουλος.

Ως προς το ανάθεμα που γλύτωσα,σε παραπέμπω σε συνέντευξη του Αρχιμανδρίτη Κύριλλου Συκή στον δημοσιογράφο Στρατή Μπαλάσκα και στην τοπική εφημερίδα της Λέσβου “Εμπρός” στις 5-2-2005,όπου μεταξύ άλλων ο Αρχιμανδρίτης αφηγείται πως στο γραφείο του μακαριστού- της Αγίας Φιλοθέης Αθηνών- συνέταξε το κείμενο του αφορισμού μου και το απέστειλε στον Πρόεδρο του Συλλόγου Ιερέων Μυτιλήνης κύριο Κύριλλο για να το κοινοποιήσει ως απόφαση του συλλόγου τους.Το τοπικό συμβούλιο των ιερέων Λέσβου άλλαξε το κείμενο προς το ηπιότερον και τελικώς μου απαγόρευσαν να εισέρχομαι στις εκκλησίες ως ανεπιθύμητο πρόσωπο,ενώ το κείμενο κατέληγε με την απειλή:

“Οψόμεθα εις τας εκλογάς,κύριε Υπουργέ”.

Φιλικά, Νίκος Σηφουνάκης»