Ηλεία: Προσήλθαν μετά φόβου Θεού

Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 17/05/2020

ρεπορτάζ φωτογραφίες Κώστας Ζαφειρίου

Μετά από περίπου δύο μήνες στην Αμαλιάδα και στον Κάμπο οι καμπάνες ήχησαν, πιστοί προσήλθαν στους ναούς και μετέλαβαν των Αχράντων Μυστηρίων τηρώντας με ευλάβεια τα μέτρα προστασίας.

 

Οι πιστοί ακολούθησαν τα μέτρα που ορίζουν η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας και η ΚΥΑ της πολιτείας με τις συστάσεις του ΕΟΔΥ.

Ο κάθε πιστός κατά την είσοδό του με την υπόδειξη του εκκλησιαστικού επιτρόπου έκανε απολύμανση των χεριών του (είχαν τοποθετηθεί σταθμοί απολύμανσης), και καθόταν στα καθίσματα που επιτρέπονταν.

Σε όλους τους ναούς συμπληρώθηκαν  οι θέσεις εσωτερικά και έτσι οι υπόλοιποι πιστοί κάθονταν στον προαύλιο χώρο , εφόσον υπήρχαν καρέκλες Επίσης σε όλους τους ναούς είχαν τεθεί σε λειτουργία  τα εξωτερικά μεγάφωνα.

 

«Θα είχαμε πεθάνει»

 

«Αν μέσω της Θείας Ευχαριστίας μεταδίδονταν νόσοι, τότε όλοι οι ιερείς θα είχαμε πεθάνει και θα είχαν κλείσει οι ναοί. Έχουν μεταλάβει των Αχράντων Μυστηρίων ασθενείς με aids, με ηπατίτιδα, με λέπρα και χολέρα και στη συνέχεια καταλύσαμε Σώμα και Αίμα Χριστού που βρίσκεται στο δισκοπότηρο. Δεν πάθαμε κάτι…Δεν πεθάναμε…Εκείνο που μεταδίδεται από το δισκοπότηρο είναι η Αγάπη του Χριστού! », τόνισε στο κήρυγμά του ο προϊστάμενος του μητροπολιτικού ναού Αγ. Αθανασίου Αμαλιάδας πρωτοπρεσβύτερος Αλέξιος Αναγνωστόπουλος.

Ο ιερός ναός του Αγ. Αθανασίου ήταν γεμάτος από πιστούς οι οποίοι τήρησαν τα μέτρα προστασίας και κάθισαν στις καρέκλες που ήδη είχαν ορισθεί από τον επίτροπο. Πιστοί υπήρχαν και εκτός ναού.

«Ελάτε όλοι να κοινωνήσετε!» είπε μετά το σύντομο κήρυγμά του ο π. Αλέξιος και πράγματι προσήλθε η πλειονότητα του εκκλησιάσματος για να μεταλάβει.

Και στο προσκύνημα του Αγίου Νεκταρίου στην Αμαλιάδα είχαν προσέλθει δεκάδες πιστοί. Μέσα στο ναό σύμφωνα με τα μέτρα εισήλθαν 15 άτομα και οι υπόλοιποι πιστοί στο προαύλιο σε παγκάκια ανά δύο που με τάξη είχαν τοποθετηθεί από την προηγουμένη. Ο π. Κωνσταντίνος Φαλτσέτας και τα μέλη του εκκλησιαστικού συμβουλίου είχαν φροντίσει για όλα.

Στην Αγία Άννα στην Αμαλιάδα εντός του Ναού εισήλθαν μόνο 38 πιστοί. Οι υπόλοιποι πιστοί έμειναν έξω στον αύλειο χώρο, ενώ μετάλαβαν περίπου 30 άτομα.

Και αυτός ο ιερός Ναός είχε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας (2 σταθμούς με αντισηπτικό υγρό, μαντηλάκια μιας χρήσεως και ειδικός κάδος απορρίψεως χρησιμοποιημένων μαντηλιών μιας χρήσεως) ενώ ο π. Βασίλειος Μονόλιθος τις προηγούμενες μέρες είχε απολυμάνει ο ίδιος το εσωτερικό του ναού.

Στα Λεχαινά στον ιερό ναό Εισοδίων της Θεοτόκου ο π. Θεόδωρος Πανουτσόπουλος και τα μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου είχαν επίσης φροντίσει για όλα ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες της ΔΙΣ και την ΚΥΑ. Περισσότερα από τριάντα άτομα μετέλαβαν των Αχράντων Μυστηρίων.